Personeelstekort? Neem 50-plussers in dienst
- Laura van Dijk
- Achtergrond
- Bijgewerkt 6 december 2024
- 2 min
- Runnen en groeien
- Personeel
Ben jij op zoek naar personeel? Dan zijn een hoop 50-plussers op zoek naar jou. Want hoewel er een personeelstekort is, komen werkzoekenden boven de 50 jaar moeilijk aan werk. Werkgevers vinden het vaak nog een drempel om oudere sollicitanten aan te nemen. Anne-Marije Buckens van 50 Company heeft bijna uitsluitend 50-plussers in dienst en vertelt waarom je wél 50-plussers moet aannemen.
Word wijzer in personeelszaken
Meer personeel betekent meer personeelszaken. De Personeelswijzer laat je zien wat je moet en wat je kunt regelen.
Buckens startte direct na haar studie een loopbaancentrum voor werknemers van 50 jaar en ouder. Dat is een grote doelgroep, want de helft van de volwassenen in Nederland is ouder dan 50 jaar. Ondernemers die haar benaderen zien de voordelen in van het aannemen van 50-plussers. “Wij krijgen elke dag vacatures binnen van bedrijven die specifiek op zoek zijn naar oudere werknemers met veel ervaring.” Volgens een onderzoek van zijn vooral 60- tot 65-plussers meer gaan werken in de afgelopen 25 jaar.
Negeer vooroordelen
Van de 500 ondervraagde bedrijven, gaf 90 procent van de werkgevers aan dat ze een goede balans tussen jonge en oudere werknemers erg belangrijk vinden. Toch zijn de vooroordelen over oudere werknemers nog niet verdwenen.
“Zo vinden veel werkgevers het nog steeds een nadeel als iemand jarenlang bij hetzelfde bedrijf heeft gewerkt", zegt Buckens. "Maar als je de krapte op de arbeidsmarkt wilt aanpakken, zul je dat soort overtuigingen moeten loslaten. Trek niet op voorhand conclusies op basis van iemands cv. Ga met elkaar in gesprek, luister naar iemands verhaal. Pas dan kom je erachter of je beeld van die kandidaat klopt.”
Niet altijd een hoger salaris
Een ander beeld dat volgens Buckens de kansen van 50-plussers belemmert, is dat ze per definitie veel duurder zijn dan jongere werknemers. “Dat is lang niet altijd meer zo", licht ze toe. “Vroeger lag alles vast in cao’s, maar vandaag de dag draait het veel meer om kennis en ervaring. Dat biedt ruimte voor onderhandeling.”
Buckens merkt dat het salaris voor veel 50-plussers vaak niet meer op de eerste plaats komt. “Ze zijn vaak vooral op zoek naar leuk en passend werk. Zeker de groep 50-plussers die het financieel gezien al goed heeft, vindt het niet erg om hetzelfde betaald te krijgen als een jongere werknemer. Dat is natuurlijk niet altijd zo, maar het is niet terecht om vooraf er vanuit te gaan dat iemand misschien te duur is. Voor ondernemers met een personeelstekort is het goed om hierbij stil te staan.”
Voor- en nadelen
Buckens erkent dat oudere werknemers over het algemeen wel hogere kosten met zich meebrengen. Zelf heeft ze bijna uitsluitend 50-plussers in dienst. “Als één van hen ziek wordt zijn de kosten erg hoog. Maar dat is voor mij geen reden om meer jongere mensen in dienst te nemen. Je kijkt naar wat het je kost en wat het je oplevert. Met een 50-plusser neem je iemand in dienst met veel inhoudelijke kennis en de wens om langere tijd in je bedrijf te blijven werken. Ook de levenservaring is een pluspunt. In verkoopfuncties zijn oudere werknemers bijvoorbeeld heel goed in het contact met klanten. Ze hebben veel inlevingsvermogen, waardoor ze meer verkopen. Als je dat als werkgever ervoor terugkrijgt, ben je sneller bereid om die hogere kosten te betalen.”
Denk aan gepensioneerden
Ruim een vijfde (20,5%) van de Nederlandse bevolking is inmiddels 65+ en een groot deel daarvan is met pensioen. Sommigen van deze gepensioneerden blijven graag in contact met andere mensen. Groot voordeel: een gepensioneerde brengt veel werk- en levenservaring mee.
Daarnaast kan een gepensioneerde zelfs goedkoper zijn dan een jongere werknemer. Omdat gepensioneerden geen sociale lasten afdragen. Wie recht heeft op een AOW-uitkering hoeft niet meer verzekerd te worden tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.
Ondersteuning WerkgeversServicepunt
Wil je weten hoe je als werkgever inclusief onderneemt? Of zoek je ondersteuning bij het aannemen van iemand met afstand tot de arbeidsmarkt? Neem dan contact op met het in jouw regio. De dienstverlening is kosteloos.