Zoek je personeel in de horeca? 4 tips van ondernemers

Personeel vinden in de horeca blijft een uitdaging. Hoe trek je als horecaondernemer de juiste mensen aan? Ontdek vier handige tips van horeca-experts: bied aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zet je team in als visitekaartje en geef waardevolle trainingen. Lees deze en andere manieren om jouw team te versterken.

Word wijzer in personeelszaken

Meer personeel betekent meer personeelszaken. De Personeelswijzer laat je zien wat je moet en wat je kunt regelen.

naar de Personeelswijzer

Hoewel het aantal werkenden in de horeca de afgelopen twee jaar steeg, is er nog steeds sprake van een tekort aan personeel. Het aantal vacatures in de horeca is in het laatste kwartaal van 2024 zelfs weer gestegen. Hoe kom je als horecawerkgever aan personeel? Horecaondernemer Wouter Ammerlaan, cafémanager Omri Althuis en Robèr Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN),  geven tips voor het vinden van personeel in de horeca.

1. Bied aanvullende arbeidsvoorwaarden

"Arbeidsvoorwaarden gaan verder dan het uurloon, ook secundaire arbeidsvoorwaarden spelen een grote rol", zegt Willemsen. “De ene medewerker heeft behoefte aan een opleiding, terwijl voor een andere medewerker een extra vrije dag belangrijker is. Veel jonge medewerkers willen juist flexibiliteit en hoeven geen vast contract. Maar dat is niet voor iedereen van toepassing, want vakkrachten en fulltime medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn. Ze willen de zekerheid van een vast contract. Ga daarom het gesprek aan met je werknemers en zet in op maatwerk afspraken.”

Goede maaltijd, borrel en doorbetaalde pauzes

”Geef je personeel goede maaltijden waar ze blij van worden,” tipt werkgever Ammerlaan, van restaurant SAAM in Hoek van Holland. Hij biedt zijn werknemers een wisselend weekmenu. “Personeel krijgt elke dag een gezonde maaltijd, doorbetaalde pauzes en een afsluitende borrel.” Werkt iemand fulltime, dan bespaart die dus vijf keer kosten voor avondeten. Wanneer je in je vacatures vermeldt dat werknemers elke dag lekker eten krijgen dat is bereid door een professionele kok, kan dit ervoor zorgen dat ze sneller bij jou solliciteren.

Maaltijden voor je medewerkers: de regels

Je bent verplicht om een werknemer een maaltijd te geven wanneer die voor 13.30 uur start en doorwerkt tot 20.00 uur of later. Kijk welke fiscale regeling hiervoor is.

2. Zet je team in als visitekaartje

Tevreden personeel trekt nieuw personeel aan. Meerdere afwassers in de horecazaak van Ammerlaan zijn dan ook vrienden van elkaar. Laat zowel online als offline  zien waarom werken in jouw zaak zo leuk is. Vraag aan je medewerkers of ze hieraan willen meewerken, bijvoorbeeld door hun verhaal te delen met vrienden of op social media. Beloon je werknemers met een cadeaubon wanneer ze iemand succesvol werven.

Op de campagnesite ‘Kom werken in de horeca’ vind je een gratis toolkit met socialmediaposts, posters en andere middelen om je vacatures snel met je netwerk te delen.

Voor het eerst personeel aannemen?

Met deze checklist vink je de belangrijkste zaken af. Zo weet je zeker dat jij en je nieuwe collega straks onder de juiste arbeidsomstandigheden werken.

3. Bied horecatrainingen aan

Scholing is een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden voor werknemers. Omri Althuis, cafémanager bij De Beierd en De Gist in Delft, begon tien jaar geleden als afwasser. Daarna volgde hij meerdere trainingen en is hij doorgegroeid tot manager. “Doorgroeimogelijkheden zijn voor mij doorslaggevend. Het volgen van een training is altijd leuk en leerzaam. Het zorgt ervoor dat je je gasten een nog betere beleving kunt geven. En het bindt je personeel aan je bedrijf omdat je in ze investeert. Daarom regel ik nu als manager verschillende trainingen voor het personeel.”

Welke trainingen of cursussen je je werknemers aanbiedt is afhankelijk van je doel. Wil je dat je personeel zich vakinhoudelijk onderscheidt? Bied dan bijvoorbeeld een cursus aan waarin medewerkers leren hoe ze het juiste wijnadvies geven. Of een training over allergenen, waardoor ze gasten met dieetwensen altijd het juiste antwoord geven. Andere geschikte trainingen zijn bijvoorbeeld bier- of koffietrainingen of een cursus hygiëne en veiligheid.

Via de KHN-Academie kun je gratis of met korting branchespecifieke trainingen volgen.

4. Zzp’ers inhuren of openingstijden inkorten

Een groot probleem in de horeca is de combinatie van lage salarissen en tijdelijke contracten (waaronder seizoenscontracten), waardoor het voor personeel aantrekkelijker wordt om ergens anders naar vaster werk te zoeken. Door het hoge personeelstekort zien werknemers hun kans om hier voordeel uit te halen: veel horecapersoneel begint voor zichzelf en laat zich als zzp'er inhuren. Als zzp'er kunnen ze namelijk hogere uurlonen eisen en onderhandelen over hun werktijden.

Een zzp’er inhuren is volgens Robèr Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), niet voor elke horecaondernemer een gouden oplossing. “Je moet als ondernemer aan je winstmarge denken. Een andere optie is je openingstijden inkorten, zodat je minder personeel nodig hebt en de werkdruk voor je bestaande team niet oploopt.” Maak de afweging wat voor jouw situatie het beste is, en spar eventueel met je accountant.

11 (on)gewone manieren om personeel te werven

Personeel vinden in een krappe arbeidsmarkt is een uitdaging. Ontdek elf (on)gewone manieren van personeel werven, zoals werven via Open Hiring of het vinden van buitenlands personeel. 

Horecaondernemers aan het woord

Personeelskrapte raakt ook ondernemers Martin Dieleman van Tof Koekie in Rosmalen en Rob van de Velde van De IJzeren Man in Vught. Ze bedachten slimme oplossingen. Dieleman nam een medewerker uit onverwachte hoek in dienst en Van de Velde veranderde zijn bedrijfsproces. In onderstaande video delen ze hun verhaal en geven ze tips.

Personeelstekort in de horeca? Dit kun je doen