Personeel omscholen of bijscholen? Deze subsidies zijn er
- Laura van Dijk
- How to
- Bijgewerkt 20 juni 2024
- 2 min
- Runnen en groeien
- Personeel
Omscholing, bijscholing of een opleiding: scholing van je personeel brengt kosten met zich mee. Er bestaan vanuit de overheid regelingen en subsidies die je tegemoet komen in de kosten. Kies de regeling of subsidie die bij jouw situatie past.
Word wijzer in personeelszaken
Meer personeel betekent meer personeelszaken. De Personeelswijzer laat je zien wat je moet en wat je kunt regelen.
Leeroverzicht
De arbeidsmarkt verandert snel. Daarom is het van belang dat werkenden en werkzoekenden zich blijven ontwikkelen. De overheid heeft daarvoor de website 'Leeroverzicht' ontwikkeld. Hier kunnen werknemers terecht met vragen over allerlei soorten opleidingen, manieren om die te kunnen betalen en informatie over loopbaanadviseurs in de buurt.
Direct aan de slag met het zoeken van een passende opleiding? Doorloop dan het stappenplan op .
SLIM-regeling
De Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in (SLIM-regeling) is voor ondernemers in het mkb, samenwerkingverbanden in het mkb en grootbedrijven in de landbouw, horeca en recreatie. Met deze regeling kun je subsidie krijgen om leren en ontwikkelen bij je personeel te stimuleren.
Het Levenlanglerenkrediet
Als je werknemer een mbo-, hbo- of universiteitsopleiding gaat volgen, kan deze een Levenlanglerenkrediet aanvragen. Het Levenlanglerenkrediet is een lening en moet binnen vijftien jaar terugbetaald worden. Houd er rekening mee dat jij niet mag eisen dat je werknemer een opleiding volgt.
Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen
Sommige opleidingen worden deels vergoed door Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen). Je moet wel aangesloten zijn bij een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) om in aanmerking te komen voor deze vergoeding. Ook hebben O&O-fondsen loopbaanadviseurs in dienst die helpen bij scholings- en opleidingstrajecten. Bekijk het van erkende O&O-fondsen en verwante fondsen of neem contact op met je brancheorganisatie.Â
Leerwerkloket
Als je nog niet weet welke bij vorm van scholing jouw bedrijf voordeel heeft, kun je bij het Leerwerkloket terecht voor advies. Er zijn 35 Leerwerkloketten verspreid over het hele land. Elk Leerwerkloket is een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, roc’s en het UWV.Â
Subsidieregeling inzet statushouders
Je kunt subsidie aanvragen voor extra begeleiding van statushouders bij het leren van de vaktaal en het bijbrengen van de cultuur van je organisatie. De aanvraag gaat via de website Uitvoering van beleid . Je kunt € 6.000 aan subsidie per statushouder krijgen, met een maximum van vier statushouders per organisatie. Dat is per kalenderjaar maximaal € 24.000 aan subsidie. De voorwaarden om in aanmerking te komen lees je op de website van .
Ondersteuning bij werving en selectie
Deze subsidieregeling is een aanvulling op de ondersteuning bij onder andere de werving en selectie, opleiding en begeleiding van werkzoekenden (waaronder statushouders) die je via de regionale aanvraagt.
Informeren ondernemingsraad
Besluit je een werknemer bij- of omscholing te bieden? En heb je meer dan 50 medewerkers en dus een ondernemingsraad? Volgens de wet op ondernemingsraden ben je als werkgever verplicht je ondernemingsraad te informeren als je deelneemt aan een van de regelingen die in dit artikel staan.
Scholingsplicht
Als werkgever moet je je werknemers scholing bieden. Bijvoorbeeld via een jaarlijks scholingsbudget als onderdeel van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Deze kosten zijn zakelijke bedrijfskosten die je gedeeltelijk of geheel kunt aftrekken van je inkomstenbelasting.
Â