Online kennismaken: videomarketing voor beginners
- Frances Gallimore
- 1 augustus 2021
- Bijgewerkt 10 augustus 2021
- 4 min
- Runnen en groeien
- Marketing
Met videomarketing kun je je online onderscheiden. Voor het maken van goede filmpjes hoef je niet direct een duur videobedrijf in te schakelen. Je kunt prima zelf aan de slag. Zo lang je maar helder hebt welke video’s voor je klanten het beste werken, vertelt Elisabeth Griffioen, De Videovakvrouw. De essentie van goede videomarketing? Exact weten waar je doelgroep online op zoekt en daar concrete filmpjes over maken.
Hulp bij klanten werven
Persoonlijk advies of hulp bij het vinden van klanten of opdrachten? Bel gratis het KVK Adviesteam om te sparren.
Elisabeth Griffioen is expert op het gebied van video. Onder de naam De Videovakvrouw traint ze al tien jaar ondernemers die video willen inzetten voor hun bedrijf. “Bewegend beeld zorgt ervoor dat kijkers de boodschap beter en langer onthouden. Een video wordt tot twintig keer vaker gedeeld dan een link naar een artikel. Toch zijn er nog relatief weinig ondernemers die video op de juiste manier inzetten.”
Wanneer je overweegt om video in te zetten voor je bedrijf, heb je volgens Griffioen de tijd mee. “We leven in een tijd van deepfakes en filters. Tegenwoordig wordt weinig nog als ‘echt’ ervaren, terwijl daar wel een grote behoefte aan is. Daarom heb je ook niet meteen een dure camera nodig. Met je mobiele telefoon, een selfiestick en een gratis edit-programma kom je al een heel eind. Kleine foutjes zien kijkers als een teken van echtheid. Je klanten willen gewone mensen zien met wie ze direct connectie kunnen maken. Video biedt die mogelijkheid. Met video kun je mensen ontmoeten, ook al zit je thuis achter je scherm.”
Online kennismaking
Een video kun je beschouwen als een online kennismaking, vertelt Griffioen. Je laat er iets van jezelf in zien, zoals je dat ook in een persoonlijk gesprek zou doen. “Het zoekproces van een klant begint online, voordat je elkaar in het echt ontmoet. Die kennismaking begint dus op je website of je LinkedIn-profiel. Daar staan goed uitgedachte teksten, maar of er een persoonlijke klik is tussen jou en een klant, blijkt pas na een live ontmoeting.”
Volgens Griffioen haal je dat kennismakingsmoment met een video een stuk naar voren, waardoor je sneller de juiste klanten aantrekt. Of, zoals ze het zelf verwoordt: “Als je mij in mijn video’s niet leuk vindt, zul je geen contact met me opnemen. Vind je mijn filmpjes interessant of grappig, dan wel.”
De essentie
Tijdens haar trainingen stelt Griffioen keer op keer vast dat ondernemers zich aanmelden om te leren filmen en monteren, maar dat ze daarbij iets essentieels vergeten. “De technische aspecten zijn maar een klein onderdeel van videomarketing,” legt ze uit. “Natuurlijk leer je hoe je kunt editen of monteren, hoe je een script schrijft of hoe je je video’s gemakkelijk ondertitelt. Maar het belangrijkste is dat je in een filmpje iets vertelt waar de kijker direct iets aan heeft. Of je nu een zakelijke tip geeft of uitlegt hoe je op een andere manier een banaan kunt schillen, dat maakt niet uit. Als je kijker daarnaar op zoek was en het antwoord bij jou vindt, zal hij altijd terugkomen voor meer informatie. Je moet dus weten wat je doelgroep wil weten.”
Wees nooit bang dat je te weinig vertelt in een video
Vraag van de doelgroep
Weten wat je doelgroep wil: dat klinkt als een open deur. Want als ondernemer weet je toch wel waar je klanten naar op zoek zijn? Griffioen glimlacht: “Ik werk met uiteenlopende ondernemers, van advocaten, stenenverkopers en webshophouders tot coaches en mensen die online haaklessen geven. Ze willen allemaal 1 ding: meer online bereik. Het zal je verbazen hoeveel van hen er tijdens mijn trainingen pas achter komen wat de echte vraag van hun doelgroep is. Zodra ze dat helder hebben en toepassen in hun video’s, merken ze ineens dat het aantal views omhoogschiet.”
Zoekwoordenonderzoek
is de meest effectieve manier om te achterhalen welke vragen je klant heeft. Hiermee stel je vast welke woorden je klant online gebruikt om naar oplossingen voor zijn probleem te zoeken. Niemand zoekt online naar de reden waarom jij met je bedrijf bent begonnen of wat je werkwijze is. Dat moet je dus ook niet op video zetten. “Mijn klanten zoeken bijvoorbeeld op termen als ‘beste microfoon’ of ‘vlogcamera’,” zegt Griffioen. “Dus daar maak ik filmpjes over. Via deze filmpjes komen ze direct op mijn YouTube-kanaal of website terecht, waar ze nog meer tips voor het maken van video’s vinden.” Vanaf dat moment wordt een geïnteresseerde kijker een potentiële klant.
SEO
Zodra je weet waar je klanten op zoeken, kun je dit ook inzetten om de teksten van je website te verbeteren of te zorgen dat je beter vindbaar bent op . Dat heet Search Engine Optimization (SEO). SEO zorgt ervoor dat je website tevoorschijn komt wanneer mensen in Google zoeken op bepaalde woorden. SEO kun je door een professional laten uitvoeren, maar je kunt er ook prima zelf mee aan de .
Zelf aan de slag
Wanneer je helder hebt met welke onderwerpen jij je doelgroep kunt helpen, kun je aan de slag. Griffioen geeft vijf tips voor je eerste video.
1. Begin met veel gestelde vragen
Als ondernemer krijg je regelmatig dezelfde vragen vanuit je doelgroep. Elke vraag die je krijgt, kun je gebruiken als onderwerp voor een nieuwe video. Wanneer je al je veelgestelde vragen op film zet, heb je direct voldoende materiaal om regelmatig een nieuwe video te delen. De eerstvolgende keer dat iemand je via e-mail of social media zo’n vraag stelt, kun je als antwoord de link naar 1 van je video’s sturen. Dat is een stuk persoonlijker dan een geschreven e-mail.
2. Behandel één onderwerp per video
Begin je met het filmen van veelgestelde vragen, beantwoord dan één vraag per video. Wees niet bang dat je te weinig vertelt. Hoe korter de video, hoe duidelijker de boodschap en hoe beter de kijker het zal onthouden. Oftewel: maak geen video over de hele fruitschaal, maar uitsluitend over die ene banaan. Wil je uitweiden over een onderwerp? Maak dan een nieuw filmpje en creëer zo een serie. Korte video’s vergroten de kans dat de kijker elk filmpje tot het eind bekijkt.
3. Zorg voor beweging
Wil je zeker weten dat je de aandacht van je kijker zo lang mogelijk vasthoudt, zorg dan voor afwisseling en beweging. Griffioen licht toe: “2 minuten naar een pratend hoofd voor een witte achtergrond kijken is saai. Zelf film ik altijd buiten, op een hondenuitlaatveldje bij mij om de hoek. Ik heb geen hond en houd ook niet van honden, maar tijdens mijn video’s loop ik daar altijd rond terwijl ik mijn verhaal vertel. Het heeft niks met het onderwerp van de video te maken, maar dat veldje is inmiddels beroemd onder mijn volgers.”
4. Wees niet perfectionistisch
Een video is een manier om jezelf te laten zien. Niemand is perfect en je video hoeft dat dus ook niet te zijn. “Je mag best een paar keer ‘uh’ zeggen,” vertelt Griffioen. “En wanneer er een bekende voorbijloopt die naar je zwaait, hoef je dat er niet uit te knippen. Dat soort dingen versterken het gevoel dat jij op die video helemaal jezelf bent. Daardoor komt je boodschap betrouwbaar over.”
5. Eindig met een CTA
Eindig je video altijd met een call-to-action (CTA). “Bij een CTA denken we vaak aan commerciële handelingen,” zegt Griffioen. “Zoals ‘koop nu mijn boek’ of ‘meld je aan voor mijn cursus’. Maar een CTA kan veel laagdrempeliger. Bijvoorbeeld: ‘Bekijk mijn volgende video over dit onderwerp’ of ‘Hoe doe jij dat? Zet het in de comments onder deze video.’ Zo’n CTA is dan niet alleen het einde van de video, maar ook het begin van interactie met je doelgroep.”
In de praktijk
Ondernemer Ilse Kreuze, van Kameleon Tekst & Communicatie, zet videomarketing in voor haar bedrijf. Ze vertelt wat het maken van video’s haar heeft opgeleverd.