Klanten bereiken met bedrijfsvideo’s

Maak je mogelijke klanten met video geïnteresseerd in je product of bedrijf. Met bedrijfsfilms kun je je online onderscheiden. Voor het maken van goede filmpjes hoef je niet direct een duur videobedrijf in te schakelen. Je kunt prima zelf aan de slag. In dit artikel lees je hoe je kunt beginnen met bedrijfsvideo's.

Ga aan de slag met klanten werven

Zonder klanten of opdrachten geen omzet. Beantwoord de vragen en krijg advies en inspiratie op een manier die past bij jou.

Beantwoord de vragen

Het maken van video’s heeft veel voordelen. Video is een sterk middel om je bedrijf of je product onder de aandacht te brengen en je kennis te laten zien. Omdat video’s vaak langer worden bekeken en vaker gedeeld, wordt je beter gevonden in zoekmachines zoals Google. Bovendien kopen kijkers eerder een product na het zien van een video. Ook is het goed voor de klantbinding met je merk: video’s kunnen emoties oproepen en vertrouwen opbouwen bij je doelgroep.

Online kennismaking

Elisabeth Griffioen is expert op het gebied van video. Onder de naam De Videovakvrouw traint ze ondernemers die video willen inzetten voor hun bedrijf. “Een video is eigenlijk een online kennismaking. Je laat er iets van jezelf in zien, zoals je dat ook in een persoonlijk gesprek zou doen. Het zoekproces van een klant begint online, voordat je elkaar in het echt ontmoet. Die kennismaking begint dus op je website of social media. Daar staan goed uitgedachte teksten, maar of er een persoonlijke klik is tussen jou en een klant, blijkt pas na een live ontmoeting.” Volgens Griffioen haal je dat kennismakingsmoment met een video een stuk naar voren, waardoor je sneller de juiste klanten aantrekt.

Beginnen met bedrijfsvideo's

“Met je mobiele telefoon, een selfiestick en een gratis bewerkprogramma kom je al een heel eind”, zegt Griffioen. “Maar het belangrijkste is dat je in een filmpje iets vertelt waar je doelgroep direct iets aan heeft. Of je nu een zakelijke tip geeft of uitlegt hoe je op een andere manier een banaan kunt schillen, dat maakt niet uit. Als je kijker daarnaar op zoek was en het antwoord bij jou vindt, zal die altijd terugkomen voor meer informatie. Je moet dus weten wat je doelgroep wil weten.”

Bepaal wie je doelgroep is

Om te weten wat je doelgroep wil, moet je eerst weten wie je mogelijke klanten zijn. Dit helpt je om de juiste soort video te maken.

Bekijk wat je doelgroep wil weten

Met zoekwoordenonderzoek kun je zien welke vragen je klant heeft. Je ontdekt welke woorden je klant online gebruikt om naar oplossingen voor een probleem te zoeken. Griffioen: “Mijn klanten zoeken bijvoorbeeld op termen als ‘beste microfoon’ of ‘vlogcamera’. Dus daar maak ik filmpjes over. Via deze filmpjes komen ze direct op mijn YouTube-kanaal of website terecht, waar ze nog meer tips voor het maken van video’s vinden.” Vanaf dat moment wordt een geïnteresseerde kijker een mogelijke klant. Denk ook na over welke vragen je van je huidige klanten krijgt.

Kies je onderwerp

Bepaal wat je wil vertellen met je video. Wil je mensen informeren of een product verkopen? Kies één onderwerp per video. Zorg dat je boodschap duidelijk is.

Kies je kanaal

Beslis waar je je video's gaat plaatsen, door de kanalen  te kiezen waar jouw doelgroep actief is. Zo weet je ook hoe je moet filmen: YouTube is bijvoorbeeld in liggend formaat (landscape) en TikTok en Instagram in staand formaat (portrait). 

Het belangrijkste is dat je in een filmpje iets vertelt waar je doelgroep direct wat aan heeft.

Maak je video

Schrijf van tevoren op wat je wilt zeggen en doen in je video. Zorg hierbij dat je video een duidelijk begin, midden en einde heeft. Dit maakt je video boeiender. 

Aandacht vasthouden

Hou je video kort en krachtig, zo verlies je de aandacht van je kijker niet. Denk ook na over belichting, geluid en je achtergrond. Gebruik bij voorkeur een microfoon. Griffioen vult aan: “Twee minuten kijken naar een pratend hoofd voor een witte achtergrond is saai. Zelf film ik altijd buiten, op een hondenuitlaatveldje bij mij om de hoek. Het heeft niks met het onderwerp van de video te maken, maar dat veldje is inmiddels beroemd onder mijn volgers.”

Wees niet perfectionistisch

Een video is een manier om jezelf te laten zien. Niemand is perfect en je video hoeft dat dus ook niet te zijn. “Je mag best een paar keer ‘uh’ zeggen,” vertelt Griffioen. “Dat soort dingen versterken het gevoel dat jij op die video helemaal jezelf bent. Daardoor komt je boodschap betrouwbaar over.”

Eindig met een oproep

Eindig je video altijd met een oproep, oftewel: een call-to-action (CTA). “Bij een CTA denken we vaak aan commerciële handelingen,” zegt Griffioen. “Zoals ‘koop nu mijn boek’ of ‘meld je aan voor mijn cursus’. Maar een CTA kan veel laagdrempeliger. Bijvoorbeeld: ‘Bekijk mijn volgende video over dit onderwerp’ of ‘Hoe doe jij dat? Zet het in de comments onder deze video.’ Zo’n CTA is dan niet alleen het einde van de video, maar ook het begin van interactie met je doelgroep.”

Vergeet de ondertiteling niet

Veel mensen kijken video’s zonder geluid wanneer ze onderweg zijn of in een drukke ruimte zitten. Ondertiteling maakt je video toegankelijk voor mensen die de audio niet kunnen horen of die een andere taal spreken. Ook wordt je met ondertiteling beter gevonden in zoekmachines. De meeste videobewerkingsprogramma’s hebben een functie waarbij je eenvoudig ondertiteling kan toevoegen. 

Delen en verbeteren

Deel je geplaatste video in het kanaal dat je eerder al gekozen hebt. Verwijs zoveel mogelijk naar de video: in je nieuwsbrief, op je social media en je website. Vraag je volgers om de video te delen om een groter bereik te krijgen. Bekijk regelmatig de statistieken van je video’s. Dit helpt je om te begrijpen wat werkt en wat je kunt verbeteren.

In de praktijk

Ondernemer Ilse Kreuze, van Kameleon Tekst & Communicatie, zet videomarketing in voor haar bedrijf. Ze vertelt wat het maken van video’s haar heeft opgeleverd.

Zet videomarketing in voor meer klanten | De Opvallers