Wanneer lever ik nieuw bewijs voor exportdocumenten in?
- Marco van Hagen
- Vraag en antwoord
- 14 december 2023
- 1 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
Als je exportdocumenten aanvraagt bij KVK heb je bewijs van de oorsprong van je producten nodig. Lever voor 31 januari 2024 je nieuwe bewijs in. En zorg zo dat je aanvraag van exportdocumenten geen vertraging oploopt.
Maak van je exportplannen een succes
Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren
Exportdocumenten zijn bijvoorbeeld een EUR.1-certificaat, EUR-MED-certificaat en Certificaat van Oorsprong. Je stuurt je bewijs digitaal naar KVK.
Nieuw bewijs voor 31 januari 2024
Bewijs van oorsprong is maximaal twee jaar geldig. In veel gevallen verloopt het bewijs aan het einde van een kalenderjaar. Verloopt het bewijs van oorsprong dat je nu hebt op 31 december 2023? Stuur je nieuwe bewijs dan voor 31 januari 2024 digitaal naar KVK.Â
Bewijsstukken verzamelen kost soms meer tijd dan je denkt. Bijvoorbeeld als je informatie moet opvragen bij je buitenlandse leverancier.
Inleveren bewijs
Er zijn verschillende soorten bewijs. Voor herhaald en eenmalig gebruik.
Herhaald gebruik
Heb je bewijs dat je vaker gebruikt? Stuur dit per e-mail naar het regiokantoor van KVK waar je bedrijf onder valt. Heb je meerdere bewijsstukken? Maak dan van elk bewijsstuk een apart pdf-bestand. Bewaar de originele documenten zeven jaar in je administratie. Dit zijn de contactgegevens van de regiokantoren:
- Exportdocumenten regio West: 088 585 18 87.
- Exportdocumenten regio Oost/Zuid: 088 585 18 89.
Eenmalig gebruik
Gebruik je het bewijs eenmalig, ofwel voor één zending? Stuur dit als bijlage mee tijdens je aanvraag van het exportdocument. Gebruik het KVK-programma Digitale Afgifte Exportdocumenten (DAE).
Leveranciersverklaring 2015/2447
Gebruik je een preferentiële leveranciersverklaring voor je aanvraag van EUR.1- of EUR-MED-certificaten? Zorg dat alle gegevens kloppen. De regels voor preferentiële oorsprong zijn ingewikkeld en verschillen vaak per land. Hierdoor worden leveranciersverklaringen niet altijd goed ingevuld. Zo loop je het risico op boetes en kosten achteraf voor invoerrechten.
In onderstaande video zie je hoe je een preferentiële leveranciersverklaring goed invult.Â