Turkije: betaal geen invoerrechten met een A.TR-certificaat
- Marco van Hagen
- Bijgewerkt 5 december 2024
- 2 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
Een A.TR-certificaat is een douanedocument. Je gebruikt het bij import van producten uit Turkije en bij export van producten naar Turkije. Met een A.TR-certificaat bewijs je de herkomst van een product. Je betaalt dan geen invoerrechten. In dit artikel lees je wat herkomst betekent. En hoe je een A.TR-certificaat in de praktijk gebruikt.
Maak van je exportplannen een succes
Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren
De EU heeft met Turkije een . Hierdoor importeer je goederen van herkomst zonder invoerrechten uit Turkije. En exporteer je producten zonder invoerrechten naar Turkije. Je hebt hiervoor wel een A.TR-certificaat nodig.
Importeren met A.TR
Op een A.TR staat de herkomst van producten. Herkomst betekent bij import:
- Dat de producten in Turkije zijn gemaakt.
- Of dat ze eerder vanuit een ander land in Turkije zijn ingevoerd.
Een A.TR bewijst in dit geval de Turkse herkomst van producten. Je Turkse leverancier vraagt een A.TR-certificaat aan bij de Turkse douane. Je hebt dit document nodig als je invoergaangifte in Nederland doet. Je betaalt dan geen invoerrechten. De Turkse douane maakt het A.TR sinds 8 juli 2024 geldig met het zetten van een QR-code in vak 12 van het document. Vóór die tijd moest er een originele handtekening van de Turkse douane staan. A.TR-certificaten die vóór 3 mei 2024 zijn verstrekt hebben geen handtekening van de douane.Â
Exporteren met A.TR
Herkomst betekent bij export:
- Dat de goederen in de EU zijn gemaakt.
- Of dat de producten door invoer vanuit een ander land in het vrije verkeer van de EU zijn.Â
Als exporteur vul je zelf een A.TR-certificaat in. Je laat dit samen met je uitvoeraangifte geldig maken bij de Nederlandse Douane. Je klant in Turkije betaalt dan geen invoerrechten.
Wil je meer weten over import vanuit en export naar Turkije? Neem dan contact op met het KVK Adviesteam: 088 585 22 22.Â
Landbouwgoederen, kolen en staal
Voor landbouwgoederen, kolen en  gebruik je geen A.TR-certificaat. Deze producten vallen niet onder de douane-unie. De EU en Turkije hebben hiervoor aparte handelsverdragen. Je betaalt minder of geen invoerrechten als de producten uit het overzicht van de douane van preferentiële oorsprong zijn. Dit bewijs je aan met een EUR.1-certificaat, EUR-MED of factuurverklaring.
Uitgezonderde producten
Voor een aantal producten van EU-herkomst betaal je extra douanerechten. Ook al zit bij de zending een A.TR-certificaat. Het gaat om speciale producten die uit landen buiten de EU zijn ingevoerd in de EU en geëxporteerd worden naar Turkije. Bekijk hiervoor het overzicht in .
Gebruik A.TR-certificaat
Een A.TR-certificaat laat je samen met je uitvoeraangifte geldig maken bij de Nederlandse Douane. Hierna is het A.TR vier maanden geldig. Binnen deze periode doe je invoeraangifte in Turkije.
Zet de officiële naam van Turkije op het A.TR-certificaat. Dit is Türkiye. Deze naam zet je verplicht op alle exportdocumenten voor het land.Â
Blanco A.TR-certificaten bestel je bij een drukkerij of leverancier van exportformulieren en vrachtbrieven. Let op, want deze drukkerij moet een vergunning hebben van het Landelijk Oorsprong Team (LOT) van de douane. Of bestel ze bij de Belastingdienst. Een A.TR-certificaat heeft geen minimum- of maximumwaarde voor producten die erop staan. Een douane-expediteur helpt je met het invullen ervan.
Zelfafgifte A.TR-certificaten
Bedrijven die vaker producten met een A.TR-certificaat aan Turkije leveren, kunnen hiervoor een vergunning Toegelaten Exporteur (TE) aanvragen. De douane geeft deze vergunning voor zelfafgifte certificaten inzake goederenverkeer af. Exporteurs maken met een vergunning zelf A.TR-certificaten op. Zonder dat de douane ze geldig maakt.
Lees meer over het zakendoen met Turkije. Bijvoorbeeld over de regels die je tegenkomt bij het importeren en exporteren van producten.Â