Legalisatie leaseverklaring Algerije, zo werkt het
- Marco van Hagen
- Achtergrond
- Bijgewerkt 19 december 2024
- 2 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
Dit artikel gaat over het legaliseren van een leaseverklaring, berijdersverklaring of autoverklaring. Je hebt zo’n verklaring nodig wanneer je met de auto van iemand anders in Algerije gaat rijden. Een andere naam voor de verklaring is toestemming of volmacht.
Maak van je exportplannen een succes
Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren
In Algerije mag je alleen in de auto van iemand anders rijden met schriftelijke toestemming van de eigenaar. De ANWB geeft informatie over die je in andere landen nodig hebt. Zoek op voertuigdocumenten met daarachter de naam van het land.
De eigenaar van de auto zet in de volmacht dat je met diens auto in Algerije mag rijden. Hierna ondertekent de eigenaar deze. De volmacht is alleen geldig als de handtekening is gelegaliseerd door de Algerijnse ambassade. Voor deze legalisatie moet je nog twee andere legalisaties laten doen. Eerst door KVK en daarna door het Consulair Diensten Centrum (CDC) van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Je kunt een volmacht alleen door KVK laten legaliseren als de auto wordt geleaset, gehuurd of geleend van een autoleasebedrijf, autoverhuurbedrijf of werkgever in Nederland.
Legalisatie door KVK digitaal aanvragen
Een legalisatie aanvragen bij KVK kan alleen digitaal. Kom hiervoor niet bij KVK langs. De werkwijze voor een legalisatie verschilt. Want het ligt eraan of de auto van een bedrijf of particulier is. Hieronder volgt uitleg over drie verschillende situaties.
1. Auto van een bedrijf
De auto wordt geleaset, gehuurd of geleend van een autoleasebedrijf, autoverhuurbedrijf of je werkgever in Nederland. Een volmacht laten legaliseren kan op vijf manieren. Het ligt eraan wie de eigenaar van de auto is.
- Als je werkgever de auto leaset, laat je werkgever dan contact opnemen met het leasebedrijf. Die vraagt de legalisatie van de volmacht voor je aan bij KVK.
- Als je werkgever de auto huurt, laat je werkgever dan contact opnemen met het verhuurbedrijf. Die vraagt de legalisatie van de volmacht voor je aan bij KVK.
- Als je werkgever zelf eigenaar is van de auto, laat je werkgever dan contact opnemen met het consulaat of de van het land waar de auto gebruikt wordt. Je werkgever maakt de volmacht op eigen briefpapier. De volmacht moet ondertekend zijn door iemand in het bedrijf die hiervoor mag tekenen. Een voorbeeld van een volmacht vind je op de website van de in de alinea 'Toestemming'.
- Als je de auto zelf huurt bij een autoverhuurbedrijf, vraag dan of het verhuurbedrijf de legalisatie van de volmacht voor je regelt bij KVK.
- Als je de auto zelf leaset, vraag dan of de leasemaatschappij de legalisatie van de volmacht voor je regelt bij KVK.
De eigenaar van de auto vraagt de legalisatie digitaal aan bij KVK. Een visumdienst of douane-expediteur kan deze digitale aanvraag regelen. Contactgegevens vind je online via de trefwoorden: ‘consulaire legalisatie’, ‘ambassade legalisatie’ of ‘douane expediteurs’. Vraag vooraf wat ze voor je doen en hoeveel dit kost.
Consulair Diensten Centrum (CDC)
Na legalisatie door KVK moet er op de volmacht nog een legalisatie komen van het . De laatste stap is legalisatie door de Algerijnse ambassade. Daarna is de volmacht geldig in het land waar je met de auto naartoe gaat.
2. Auto van een particulier met de Algerijnse nationaliteit
Je hebt de Algerijnse nationaliteit. Je leent een auto van een particulier met de Algerijnse nationaliteit. De particulier is eigenaar van de auto.
De particulier maakt een schriftelijke volmacht en ondertekent deze. Je laat de volmacht legaliseren door de Algerijnse ambassade in Nederland. Legalisatie door het CDC en KVK is in dit geval niet mogelijk.
3. Auto van een particulier met de Nederlandse nationaliteit
Je leent een auto van een particulier met de Nederlandse nationaliteit. De particulier is eigenaar van de auto.
De particulier maakt een schriftelijke volmacht en ondertekent deze. Je laat de volmacht legaliseren door de gemeente waar de eigenaar van de auto woont. Na legalisatie door de gemeente legaliseert het de volmacht. De laatste stap is legalisatie door de Algerijnse ambassade. Daarna is de volmacht geldig in het land waar je met de auto naartoe gaat. Legalisatie door KVK is in dit geval niet mogelijk.