Importeren uit Turkije

Ondernemers in Nederland importeren vaak producten als kleding, lederwaren en levensmiddelen uit Turkije. Wil je ook importeren uit Turkije? Je vindt Turkse leveranciers op verschillende manieren. Voor de meeste producten uit Turkije betaal je geen invoerrechten. Je kunt hierdoor een voorsprong hebben op concurrenten en meer winst maken.

Maak van je exportplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren

Meld je aan

Producten die je importeert uit Turkije moet je aangeven bij de douane. Ook heb je importdocumenten nodig. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je producten uit Turkije importeert.

Actueel

Turkije heeft een hoge inflatie. In november 2024 waren de prijzen gemiddeld 47% hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden. De zwakke Turkse Lira maakt het importeren van goederen uit Turkije goedkoper. 

Belangrijke importproducten

Turkije is een belangrijke handelspartner van Nederland. Ons land importeerde in 2023 voor 5,1 miljard euro aan goederen uit Turkije. Veel van deze importproducten zijn kleding, garens, weefsels, groenten en fruit, visserijproducten, elektrische apparaten, aluminium en auto's.

Turkse leveranciers vinden

Ben je op zoek naar een Turkse leverancier? Je vindt ze op lokale beurzen. Of maak gebruik van RVO of het Europe Enterprise Network (EEN). Deze organisaties helpen Nederlandse ondernemers bij het leggen van contacten. Onderzoek de betrouwbaarheid van je zakenpartner. Vraag als het kan om gratis samples. Met deze proefversies zie je of de producten voldoen aan je kwaliteitseisen. Je kunt met samples ook producten van verschillende leveranciers met elkaar vergelijken. 

Douane-unie EU met Turkije

Door de douane-unie met Turkije betaal je voor de meeste producten uit Turkije geen invoerrechten. Als je bijvoorbeeld kleding uit China of de Verenigde Staten importeert, betaal je meestal 12% invoerrechten. Maar als je uit Turkije importeert, is dit tarief 0%. 

In de volgende video vertelt Gerard je meer over invoerrechten. Voor de producten die hij uit Turkije importeert, betaalt hij geen invoerrechten. 

Wat betaal je aan invoerrechten?

Turkije is geen lid van de EU. Daarom moet je je importzending aangeven bij de douane en een EORI-nummer hebben. Dit nummer heb je nodig bij handelingen met de douane. Vaak regelt een logistiek dienstverlener de aangifte bij de douane voor je. Bijvoorbeeld een vervoerder of douane-expediteur. 

Geen invoerrechten met ATR-certificaat

Je krijgt door de douane-unie vrijstelling van invoerrechten met een ATR-certificaat. Met dit certificaat bewijs je bij invoer aan de douane dat je importproduct van Turkse herkomst is. Dit betekent dat het product in Turkije is gemaakt of eerder vanuit een ander land is ingevoerd in Turkije.

Je vraagt het ATR-certificaat aan bij je Turkse leverancier. De leverancier regelt dit document bij de Turkse douane. De Turkse douane zet in plaats van een handtekening een QR-code op het certificaat. De Nederlandse douane accepteert vanaf 8 juli 2024 ATR-certificaten met een QR-code. Een handtekening van een Turkse douanebeambte is dan niet meer nodig.  

EUR.1-certificaat en factuurverklaring

Veel landbouwgoederen en sommige staalgoederen vallen buiten de douane-unie. Hierdoor kun je voor die producten geen ATR-certificaat gebruiken. Wil je toch minder invoerrechten betalen? Dan heb je een EUR 1-certificaat uit Turkije nodig. De Turkse leverancier vraagt dit certificaat aan bij de Turkse douane. Als de waarde van de zending onder de 6.000 euro is, mag de Turkse leverancier een factuurverklaring gebruiken in plaats van een EUR.1-certificaat.

Alleen voor preferentiële oorsprongsproducten

Een EUR.1-certificaat of factuurverklaring kan alleen voor preferentiële oorsprongsproducten. Deze producten zijn geheel en al verkregen of toereikend bewerkt in Turkije. Geheel en al verkregen betekent dat het product in Turkije geoogst, gewonnen of geboren is. Zonder EUR.1 of factuurverklaring betaal je bij invoer alsnog het verschuldigde invoerrecht.

Btw bij invoer

Bij invoer in Nederland betaal je Nederlandse btw. Deze invoer-btw kun je in je btw-aangifte aftrekken als voorbelasting als je recht hebt op btw-aftrek. Je betaalt dan per saldo geen btw. Importeer je regelmatig? Met een vergunning artikel 23 van de Belastingdienst betaal je geen btw op het moment van invoer. Je vult het btw bedrag in plaats daarvan in op je btw-aangifte. Als je btw mag aftrekken, geef je deze in dezelfde aangifte op als aftrekbare voorbelasting. Per saldo betaal je dan geen btw.

Importdocumenten

Een ATR-certificaat of een EUR.1-certificaat geeft korting op invoerrechten. Naast de standaard factuur, paklijst en transportdocumenten heb je soms extra papieren nodig. Bijvoorbeeld voor goederen die mogelijk risico opleveren voor de veiligheid, gezondheid, economie en het milieu. Vraag je douane-expediteur vooraf welke importdocumenten nodig zijn.

Afspraken over transport

Maak met je Turkse leverancier afspraken over het vervoer van de goederen. Met een Incoterms®-regel spreek je af wie van beiden het vervoer regelt en betaalt. En wie het risico draagt van schade aan de goederen tijdens dit vervoer.

Producteisen en productaansprakelijkheid

Volg de Europese en nationale producteisen als je importeert uit Turkije. Je mag alleen veilige producten op de Europese markt brengen. Je bent als importeur aansprakelijk voor (letsel)schade die ontstaat door een slecht product. Je kunt je tegen productaansprakelijkheid verzekeren.

UPV: uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Geldt er een UPV voor jouw product? Dan ben je ook verantwoordelijk voor je product als het afgedankt of opgebruikt is. Je krijgt te maken met extra kosten en regels, bijvoorbeeld voor inzameling en recycling. Er zijn UPV’s voor textiel, wegwerpplastic, verpakkingen, autobanden en auto’s, batterijen en accu’s, elektrische en elektronische apparatuur.

Parallelimport en namaakartikelen

Je mag niet zomaar merkartikelen importeren uit Turkije. Vaak is er al een officiële importeur van het product en is de merknaam geregistreerd in het merkenregister. In dat geval moet je toestemming krijgen van de merkhouder. Dit is meestal de producent. Import buiten de officiële distributiekanalen om heet parallelimport.

Let op: het importeren en verhandelen van namaakartikelen is altijd strafbaar.

Importeren: hoe doe je dat?