Invoerrechten verlagen? 7 slimme tips voor je import

Importeren kost tijd en geld. Zo heb je kennis nodig over handelsverdragen, btw-regels en douaneregelingen. En soms betaal je invoerrechten en afhandelingskosten aan de grens voor je bestelling. Je kunt op verschillende manieren slimmer en goedkoper importeren.

Maak van je exportplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren

Meld je aan

Maak gebruik van handelsverdragen of bijzondere douaneregelingen. Importeer producten van binnen of buiten de EU en stel het betalen van btw uit. Of houd zelf geen voorraad door dropshippen. Met de zeven tips in dit artikel maak je hierin slimme keuzes. Zo bespaar je tijd en geld. 

1. Maak gebruik van handelsverdragen

Je betaalt meestal minder of geen invoerrechten wanneer je producten importeert uit landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft. Voorwaarde is dat deze producten van preferentiële oorsprong zijn uit het verdragsland. Dit betekent dat de producten gemaakt zijn in het verdragsland volgens bepaalde oorsprongsregels. De regels per product en land vind je in Access2Markets van de Europese Commissie. Met het hulpmiddel Rules of Origin Self-Assessment (ROSA) controleer je zelf de oorsprongsregels. 

Vraag je leverancier om preferentiële oorsprongsdocumenten. Hiermee bewijs je bij de Nederlandse Douane de preferentiële oorsprong van je producten en betaal je minder invoerrecht. Voorbeeld van zo'n oorsprongsdocument is een factuurverklaring of EUR.1 certificaat.

Voorbeeld

Als je skipakken importeert uit de Verenigde Staten (VS) betaal je 12% invoerrechten. Als je skipakken uit Vietnam (VN) importeert is het invoerrecht 0%. Voorwaarde is dat de pakken van Vietnamese preferentiële oorsprong zijn. De tarieven van invoerrechten verschillen per product. Dit hangt af van de HS-code van je product. Dit noem je ook wel goederencode. 

2. Verdiep je in douaneregelingen

Er zijn verschillende douaneregelingen als je producten importeert uit landen buiten de EU. Met deze 'bijzondere regelingen’ betaal je minder of geen invoerrechten.

Actieve veredeling

Met de regeling actieve veredeling voer je grondstoffen tijdelijk in vanuit een land buiten de EU. Je bewerkt deze grondstoffen en exporteert het bewerkte product weer naar een land buiten de EU. Je betaalt dan over de ingevoerde grondstoffen geen invoerrechten. En ook geen andere invoerbelastingen, zoals btw bij invoer. De regeling gebruik je ook voor het repareren van producten uit niet-EU-landen.

Voorbeeld

Je bent producent van kaarsen. Je klant in Saoedi-Arabië laat onder een eigen merknaam kaarsen door je maken. Je klant levert hiervoor zelf de paraffine als grondstof. Met de Vergunning actieve veredeling voer je deze paraffine vanuit Saoedi-Arabië zonder invoerrechten en -btw in. Na productie exporteer je de kaarsen als eindproduct naar Saoedi-Arabië.

Passieve veredeling

Het omgekeerde van actieve verdeling is de regeling passieve veredeling. Hierbij voer je tijdelijk producten uit naar een land buiten de EU. Daarna vindt in het andere land veredeling plaats. Denk aan het bewerken of herstellen van de producten. Als de veredelde goederen terugkomen in de EU voer je deze opnieuw in. Zonder dat je volledige invoerrechten betaalt. Je betaalt alleen invoerrechten over de extra waarde van de veredeling in het buitenland.

Voorbeeld

Je voert vanuit de EU tijdelijk stoffen uit naar een Chinese kledingfabriek. De fabriek gebruikt deze stoffen in kledingstukken. Daarna voer je de kledingstukken opnieuw in de EU in. Je betaalt geen invoerrechten over de waarde van de stoffen die je eerder tijdelijk uitvoerde.

Douane-entrepot

Soms importeer je producten van buiten de EU die je levert aan klanten buiten de EU. Dan is opslaan in een douane-entrepot misschien interessant voor je. Je voert de goederen dan niet in en betaalt geen invoerrechten en andere invoerbelastingen zoals invoer-btw. Er zijn openbare en privé douane-entrepots. Veel vervoerders hebben een douane-entrepot, maar dit kan ook een ruimte in je eigen bedrijf zijn.

Voorbeeld

Je bent leverancier van watersportartikelen. Je laat deze spullen onder je eigen merknaam maken in China en verkoopt ze over de hele wereld. Een flink deel van je omzet haal je uit export naar landen buiten de EU. Doordat je deze watersportartikelen opslaat in een douane-entrepot betaal je geen invoerrechten en -btw. Deze kosten zitten niet in je verkoopprijs. En dat is ook in het voordeel van je klanten. Want zo zorg je ervoor dat ze geen dubbele invoerrechten betalen. Eén keer voor het invoeren in de EU en nog een keer bij invoer in hun eigen land. 

Er zijn meer bijzondere regelingen voor goederen. Voor douaneregelingen vraag je een vergunning aan bij de Nederlandse Douane. Hiermee krijg je toestemming van de douane. 

3. Haal voordeel uit zakendoen in de EU

Leveranciers vind je over de hele wereld. Kijk goed naar alle voordelen van deze leveranciers. Spreid je risico’s en koop bij meerdere leveranciers in. Dan ben je minder afhankelijk van één leverancier. Denk ook na in welk land je inkoopt. Kies je voor import uit een lidstaat van de EU? Of doe je liever zaken met leveranciers buiten de EU? Importeren uit een EU-land heeft verschillende voordelen. 

  • Als je importeert uit een EU-lidstaat betaal je geen invoerrechten. Importeer je van buiten de EU? Dan betaal je meestal wel invoerrechten. Ook doe je verplicht een invoeraangifte bij de douane.
  • Wil je merkproducten importeren buiten de officiële aanbieders om? Deze parallelimport mag alleen als je merkproducten importeert uit een EU-land. Wil je merkproducten importeren uit landen buiten de EU? Zonder toestemming van de eigenaar van het merk is dit verboden. Let op: je mag nooit namaakartikelen importeren en verkopen.
  • In de EU zijn wetten en regels, bijvoorbeeld voor productveiligheid. Alle EU-landen volgen deze regels. Importeer je een product uit een ander EU-land? Dan voldoet het product meestal aan de Europese producteisen. Landen buiten de EU hebben vaak andere eisen voor producten. Zorg dat deze producten voldoen aan de Europese eisen. Dat ben je als importeur verplicht.

Wil je je importplannen met een adviseur bespreken? Bel dan met het KVK Adviesteam: 088 585 22 22.    

4. Betaal geen btw bij invoer

Importeer je vaak producten uit landen buiten de EU? Met een vergunning artikel 23 van de Belastingdienst betaal je de invoer-btw op een later moment. Je verlegt de btw dan naar je btw-aangifte, waar je deze gelijk weer als voorbelasting aftrekt. Zo betaal je de btw niet vooraf. En blijft het geld op je rekening staan.  

5. Bespaar door dropshipping

Als je met dropshipping werkt heb je zelf geen voorraad. Je bestelt de producten bij je leverancier en diegene levert ze direct bij je klant. Zo ben je zelf geen kosten kwijt aan voorraad en loop je geen risico op oude voorraad die je niet meer verkoopt. Dropshipping zie je vaak bij webwinkels. Let op: bij levering aan consumenten via e-commerce is de btw een aandachtspunt.

Dropshipping kan ook als je aan bedrijven levert. Je loopt wel het risico dat je klant ontdekt bij wie je producten bestelt. Dat ziet je klant op de documenten die bij de zending zitten.

6. Voorkom problemen bij de douane

Importeer je uit landen buiten de EU? Een invoeraangifte doen is vakwerk. Behalve toegang tot het digitale systeem van de douane heb je ook kennis van douanezaken nodig. Het digitale systeem van de douane heet Douaneaangiften Management Systeem (DMS). In dit systeem doe je de douaneaangifte. Maak gebruik van specialisten zoals douane-vertegenwoordigers en expediteurs. Via brancheorganisatie FENEX vind je deze specialisten.

Expediteurs regelen douaneaangiften. En ze zijn specialist in goederen vervoeren of laten vervoeren. En alles wat daarbij hoort.

In de volgende video zie je hoe Tessa het transport van haar producten vanuit Marokko regelt. 

Transport en inklaren bij import: 'Ingewikkeld!'

7. Voorkom bedrog

Steeds vaker onderhandelen zakenpartners alleen via een video-verbinding. Als je die niet in het echt ontmoet, kun je een buitenlandse zakenpartner moeilijker controleren. Sommige aanbieders zijn onbetrouwbaar. KVK hoort veel klachten van importeurs die misleid zijn door nepleveranciers. Let extra op in economisch zware tijden. Met vooruitbetaling loop je het risico dat je leverancier niet levert. Bespreek andere betalingsvormen met je zakenpartner.