HS-codes en goederencodes opzoeken

HS-codes en goederencodes, zoals GN-codes en Taric-codes, zoek je online op in het Gebruikstarief van de Nederlandse Douane. Of in Access2Markets van de Europese Commissie. De juiste code opzoeken voor je product is soms lastig. Dit artikel helpt je hierbij. Je ziet niet direct de code voor jouw product. Aan de hand van een voorbeeld weet je wel hoe je deze code opzoekt.

Maak van je exportplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren

Meld je aan

HS-codes en goederencodes zijn cijfercodes die de douane gebruikt voor het indelen van producten. Met de juiste code weet je hoeveel invoerrechten je betaalt. En de codes bepalen welke andere maatregelen er zijn als je producten in- of uitvoert. Bijvoorbeeld of je een vergunning of certificaat nodig hebt.

Zoeken in het Gebruikstarief Douane

In de voorbeelden hieronder krijg je uitleg over het opzoeken van de HS-code en goederencode van leren handtassen in het Gebruikstarief van de Nederlandse Douane. Je kunt ook TARBEL gebruiken. Dit is het gebruikstarief van de Belgische Douane.

In voorbeeld 1 exporteer je leren handtassen naar een land buiten de EU. In acht stappen lees je hoe je de HS-code van zes cijfers en de goederencode bij uitvoer van acht cijfers (GN-code) voor leren handtassen vindt.

In voorbeeld 2 importeer je leren handtassen van buiten de EU. Je gaat op zoek naar de HS-code met zes cijfers en de goederencode bij invoer met tien cijfers (Taric-code) van leren handtassen. 

Voorbeeld 1

De HS-code en GN-code bij uitvoer.

  1. Open het Gebruikstarief.
  2. Klik op het tabblad ‘nomenclatuur’ en daarbinnen op ‘raadplegen via nomenclatuur’.
  3. Kies bij bestemming ‘uitvoer’.
  4. Klik op het mapje ‘AFDELING VIII - Huiden, vellen, leder en pelterijen, lederwaren en bontwerk; zadel- en tuigmakerswerk; reisartikelen, handtassen en dergelijke bergingsmiddelen; werken van darmen (HOOFDSTUK 41 - 43)’.
  5. Klik daarna op het mapje ‘HOOFDSTUK 42 - LEDERWAREN; ZADEL- EN TUIGMAKERSWERK; REISARTIKELEN, HANDTASSEN EN DERGELIJKE BERGINGSMIDDELEN; WERKEN VAN DARMEN’.
  6. Open mapje ‘4202’. Hieronder vallen reisartikelen, handtassen en bergingsmiddelen.
  7. Kies het mapje ‘-handtassen, ook indien met schouderband, die zonder handvatten daaronder begrepen’.
  8. Je ziet nu de code 4202 21 00 ‘- - met een buitenkant van leder of van kunstleder’. 

4202 21 00 is de GN-code die je gebruikt voor de uitvoer van leren handtassen. Als je klikt op het loepje achter de code kom je uit bij de uitvoermaatregelen van de EU. Je kunt bij ‘land’ ook het bestemmingsland invullen waar je naartoe wilt exporteren. Klik daarna op ‘Raadplegen’. Je ziet dan welke uitvoermaatregelen van de EU gelden voor dat land. 

De HS-code is 4202 21. Deze code bestaat uit de eerste zes cijfers van de GN-code.

Voorbeeld 2

De HS-code en Taric-code bij invoer.

  1. Open het Gebruikstarief.
  2. Klik op het tabblad ‘nomenclatuur’ en daarbinnen op ‘raadplegen via nomenclatuur’.
  3. Kies bij bestemming ‘invoer’.
  4. Klik op het mapje ‘AFDELING VIII - Huiden, vellen, leder en pelterijen, lederwaren en bontwerk; zadel- en tuigmakerswerk; reisartikelen, handtassen en dergelijke bergingsmiddelen; werken van darmen (HOOFDSTUK 41 - 43)’.
  5. Klik daarna op het mapje ‘HOOFDSTUK 42 - LEDERWAREN; ZADEL- EN TUIGMAKERSWERK; REISARTIKELEN, HANDTASSEN EN DERGELIJKE BERGINGSMIDDELEN; WERKEN VAN DARMEN’.
  6. Open mapje ‘4202’. Hieronder vallen reisartikelen, handtassen en bergingsmiddelen.
  7. Kies het mapje ‘-handtassen, ook indien met schouderband, die zonder handvatten daaronder begrepen’. Je ziet nu een mapje staan met code 4202 21 ‘- - met een buitenkant van leder of van kunstleder’.
  8. Als je klikt op mapje 4202 21 zie je vervolgens 4202 21 00 10 ‘--- met de hand vervaardigd’ en 4202 21 00 90 ‘---andere’.
    ‘Andere‘ betekent op een andere manier gemaakt dan met de hand, dus machinaal.

Taric-code 4202 21 00 10 gebruik je voor de invoer in de EU van handgemaakte leren handtassen. Voer je machinaal gemaakte leren handtassen in? Dan gebruik je Taric-code 4202 21 00 90.

Klik je op de loepjes achter de codes dan zie je de tarieven van invoerrechten en de invoermaatregelen van de EU. Je kunt bij ‘land’ ook het land aangeven waaruit je wilt importeren. Klik daarna op ‘Raadplegen’. Je ziet dan welke invoerrechten en invoermaatregelen er zijn bij invoer uit dat land.

De HS-code is 4202 21. Deze code bestaat uit de eerste zes cijfers van de Taric-code. 

HS-codes en goederencodes bij buitenlandse handel

HS-codes, goederencodes, GN-codes, Taric-codes en Intrastat-codes. Importeurs en exporteurs halen deze codes wel eens door elkaar. Lees wat de verschillen zijn en waarom je ze nodig hebt. Wat de gevolgen zijn als je foute codes gebruikt. En hoe je zekerheid krijgt over de juiste goederencode voor je product.

Zoeken in Access2Markets

Je kunt de HS-codes en goederencodes van producten ook opzoeken in Access2Markets van de Europese Commissie. In onderstaande video krijg je uitleg hoe je Access2Markets gebruikt.

Alle regels bij import weten? Gebruik Access2Markets

Algemene indelingsregels

Er zijn zes algemene indelingsregels voor het bepalen van een goederencode. Hierbij geldt een dwingende volgorde. Dit betekent dat je altijd begint met indelingsregel één. Volgens deze indelingsregel deel je een product in op basis van de omschrijving van het product in een ‘post’, ofwel de eerste vier cijfers van de goederencode. In de twee voorbeelden vind je de omschrijving ‘handtassen’ terug onder post 4202. Het indelen van handtassen lukt dus met indelingsregel één.

Lukt het indelen van je product in een goederencode niet met indelingsregel één? Dan kijk je of indelen lukt met regel twee en zo verder. 

Hulpmiddelen bij vinden goederencodes

Soms staat een product niet met de gebruikelijke naam in het Gebruikstarief of Access2Markets. Dan is het vinden van de juiste HS-code en goederencode lastig. Een ‘laptop’ of ‘tablet’ bijvoorbeeld. Die staan omschreven als: ‘draagbare automatische gegevensverwerkende machines, wegende niet meer dan 10 kg, die ten minste bestaan uit een centrale verwerkingseenheid, een toetsenbord en een beeldscherm’.

Kom je de naam van je product niet tegen? Deze hulpmiddelen helpen bij het vinden van de goederencode:

  • Access2Markets.
    Hier vind je beschrijvingen en goederencodes van producten binnen enkele productgroepen. Bijvoorbeeld textiel, schoeisel, groenten, fruit en noten, kunststoffen, computers en software.
  • GN-toelichtingen in TARBEL.
    TARBEL is het ‘Gebruikstarief’ van de Belgische douane. In TARBEL vind je bestanden met toelichtingen op alle GN-codes. Dit betekent meer uitleg over producten die vallen onder GN-codes, met voorbeelden. 
    Ga naar TARBEL en klik onderaan de pagina op het vakje ‘GN-toelichtingen’. Klik daarna bij ‘Geconsolideerde versie’ op ‘GN-toelichtingen 2019 - geconsolideerde versie’.
  • De Europese Bindende Tarief Inlichtingen-database van de Europese Commissie.
    Hier vind je uitspraken door de douane van de EU-lidstaten over de indeling van goederen. Ofwel bindende tariefinlichtingen (BTI’s).
  • HS-codes opvragen bij je buitenlandse leveranciers.
    Ben je importeur? Dan is de kans groot dat je buitenlandse leveranciers de HS-codes en goederencodes van hun producten weten. Ga bij leveranciers van buiten de EU uit van de eerste zes cijfers (HS-code) van de door hen geleverde goederencodes. Het is mogelijk dat de leverancier zich vergist bij het indelen van producten in de juiste codes. Gebruik deze codes daarom alleen als aanwijzing bij je zoektocht in het Gebruikstarief of Access2Markets naar de juiste Taric-codes.
  • Bel met de DouaneTelefoon (0800 01 43). Of vraag een douane-adviesbureau of douane-expediteur om hulp.