Groenten en fruit importeren
- Marcel Hoebink
- De basis
- Bijgewerkt 14 november 2024
- 6 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
Levensmiddelen zoals groenten en fruit moeten veilig zijn voor consumenten. Daarom zijn er eisen voor de voedselveiligheid van deze producten. Nederland haalt veel groenten en fruit uit andere landen. Zoals tomaten, uien, bananen en sinaasappels. Voor de import hiervan zijn verschillende regels en eisen.
Maak van je exportplannen een succes
Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren
Bij het importeren van producten van buiten de EU heb je meer verplichtingen. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je groenten of fruit importeert.
Producteisen
De EU heeft producteisen voor groenten en fruit die op de Europese markt komen. Groenten en fruit moeten voldoen aan de algemene eisen voor alle levensmiddelen. Die staan in de Europese Algemene . In deze wet is speciale aandacht voor . Zodat je weet waar je groenten of fruit vandaan komt en aan wie je dit leverde. Zo haal je onveilige producten snel van de markt.
In het artikel Levensmiddelen importeren lees je meer over de eisen voor alle levensmiddelen. Denk aan de Europese wet voor levensmiddelenhygiëne. En aan de etiketteringsregels.
Als importeur van levensmidelen moet je je registreren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op de website van de NVWA vind je meer .
Speciale eisenÂ
Groenten en fruit mogen in de EU maximaal toelaatbare hoeveelheden aan of hebben. Importeer je verse groenten en fruit uit landen buiten de EU? Dan heb je een gezondheidscertificaat nodig van je leverancier. Dit noem je ook wel een fytosanitair . Dit certificaat bewijst dat de producten voldoen aan de gezondheidseisen.
De EU stelt vast voor groenten en fruit die je verhandelt. Deze handelsnormen bestaan uit kwaliteitseisen en aanduidingen op verpakkingen en etiketten. De meeste groenten en fruit moeten voldoen aan algemene handelsnormen. Voor bepaalde producten gelden aangepaste handelsnormen.
Biologische groenten en fruit
Voor de import van biologische groenten of fruit zijn aanvullende eisen. Bijvoorbeeld certificering van je bedrijf. Biologische levensmiddelen van buiten de moeten voldoen aan regels die lijken op de regels voor in de geproduceerde biologische levensmiddelen.
Meer informatieÂ
De volgende organisaties geven meer informatie over de eisen voor groenten en fruit:
- Centrum ter Bevordering van Import uit ontwikkelingslanden (CBI). Het CBI helpt exporteurs uit ontwikkelingslanden met exporteren naar de Europese markt. Lees de Europese producteisen voor verse groenten en  en voor verwerkte groenten en .
- NVWA. In de Import Veterinair van de NVWA zie je of invoer van groenten en fruit in de EU mogelijk is. En zo ja, onder welke voorwaarden.Â
- Europese Commissie. In  staat informatie over producteisen, importprocedures en invoerrechten voor groenten en fruit. In onderstaande video krijg je uitleg hoe je dit systeem gebruikt. Je hebt de productnaam of de HS-code van je product nodig. De HS-code is een goederencode die de douane gebruikt voor het indelen van producten. De HS-codes voor groenten beginnen met 07, voor fruit met 08.Â
Alle regels bij import weten? Gebruik Access2Markets
Import uit een EU-land
In de EU is er vrij verkeer van goederen. Importeer je groenten of fruit uit een andere lidstaat? Dan betaal je geen invoerrechten. De producten aangeven voor invoer bij de Nederlandse Douane is niet nodig. Je leverancier in het andere EU-land brengt meestal 0% in rekening. Je geeft je btw-identificatienummer aan de leverancier door. Je berekent 9% Nederlandse btw over je aankoop en geeft deze op in je btw-aangifte. Daarna mag je deze btw meestal als voorbelasting aftrekken in dezelfde aangifte.
Documenten
Bij aankopen van groenten of fruit in de EU is een factuur, paklijst en vrachtbrief voldoende. Wil je aardappelen importeren uit Polen of Roemenië? Let op dat deze vrij zijn van . Dit bewijs je met een plantenpaspoort uit deze landen.Â
Import van buiten de EU
Als je groenten of fruit importeert uit een land buiten de EU doe je een invoeraangifte bij de douane. Meestal regelt je vervoerder of douane-expediteur deze invoeraangifte voor je. Hier vragen zij een vergoeding voor. Vaak schieten ze ook de invoerrechten en btw voor. Je hebt ook een EORI-nummer nodig. Dit identificatienummer gebruik je bij activiteiten met de douane.
Invoerrechten
Je betaalt meestal invoerrechten bij import van producten van buiten de EU. De hoogte van het invoerrecht hangt af van de goederencode van het product. De douane deelt goederen in deze codes in. De juiste goederencode bepalen is lastig. De indeling hangt bijvoorbeeld af van de groente- of fruitsoort. En soms ook van de periode en de staat waarin de producten binnenkomen. Bijvoorbeeld vers of gekoeld.
Groente heeft een goederencode die begint met 07 en fruit met 08. De goederencodes en bijbehorende invoerrechten vind je in het gebruikstarief van de Belastingdienst Douane. In het artikel Wanneer moet je invoerrechten betalen en hoeveel? staat een voorbeeld hoe je invoerrechten opzoekt in het gebruikstarief. Kom je er niet uit, bel dan met de DouaneTelefoon, 0800 – 01 43.Â
Minder of geen invoerrechten
Importeer je groenten of fruit direct uit landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft? Dan betaal je misschien minder of geen invoerrechten. Dit heet tariefpreferentie. Deze producten moeten dan wel geoogst zijn in het verdragsland. Dit bewijs je met preferentiële oorsprongscertificaten of –verklaringen zoals EUR.1 certificaten, factuurverklaringen of andere oorsprongsdocumenten.
Btw
Bij invoer van groenten of fruit in Nederland betaal je 9% Nederlandse btw. Deze btw trek je in je btw-aangifte af als voorbelasting wanneer je recht hebt op btw-aftrek. Importeer je regelmatig? Met een vergunning artikel van de Belastingdienst betaal je de btw niet op het moment van invoer. Je verlegt de btw dan naar je btw-aangifte. Zo hou je meer geld op je rekening.
Stappenplan importeren
Succesvol starten met importeren lukt met voldoende kennis van het importproces. Met het Stappenplan importeren loop je in veertien stappen door het hele importproces. Van marktonderzoek tot het sluiten van een contract.
Documenten
Importeer je uit een land buiten de EU? Behalve de vrachtbrief, factuur, paklijst, invoeraangifte en eventuele preferentiële oorsprongscertificaten heb je vaak extra documenten nodig. Zoals fytosanitaire certificaten, normcontrolecertificaten en andere certificaten.
Fytosanitaire certificaten
Verse groenten en fruit moeten gezond zijn en vrij van schadelijke organismen. Voor bijna alle groenten en fruit heb je daarom een fytosanitair nodig bij invoer. Je leverancier regelt dit gezondheidscertificaat bij de officiële organisatie in diens land. Bij binnenkomst in Nederland controleert het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) het certificaat. Daarna inspecteert het KCB eventueel de producten. Een overzicht van certificaat- en inspectieplichtige vind je bij de NVWA.
Heb je een importzending waarbij je een fytosanitair certificaat nodig hebt? Dan geef je de zending voordat deze de EU binnenkomt aan in CLIENT-import, een online systeem van de NVWA. Je kunt voor het aanmelden een douane-expediteur inschakelen met kennis van het inklaren van groenten en fruit. Meer informatie over de importeisen voor groenten en fruit lees je op de website van de en het onder ‘Groenten en Fruit Fytosanitair’.
Geen fytosanitair certificaat nodigÂ
Een fytosanitair certificaat heb je niet nodig als je verse groenten of fruit importeert uit Zwitserland of Noord-Ierland. Ook voor kokosnoten, bananen, ananassen, dadels en doerians van buiten de EU heb je geen fytosanitair certificaat nodig.
Normcontrolecertificaten
Groenten en fruit moeten voldoen aan de kwaliteitsvoorschriften van de EU. Er zijn algemene en speciale handelsnormen. Het KCB voert daarom bij invoer in de EU kwaliteitscontroles uit op groenten en fruit. Sommige landen buiten de EU werken met bijna dezelfde handelsnormcontroles als de EU. Dit zijn door de EU erkende . Officiële organisaties in deze landen controleren de zendingen groenten of fruit op kwaliteit voor vertrek naar de EU. Voldoet de zending aan de kwaliteitseisen dan geeft de controlerende organisatie een zogeheten normcontrolecertificaat af. Met een normcontrolecertificaat is de kans op inspectie in Nederland kleiner.Â
Meer informatie over de importeisen voor groenten en fruit lees je op de website van het KCB onder ‘Groenten en Fruit Kwaliteit’. KCB heeft ook een lijst van aangifteplichtige . Voor deze producten is een verplichte kwaliteitscontrole en een aangifte in CLIENT-import nodig, een online systeem van de NVWA. Je kunt voor het aanmelden een douane-expediteur inschakelen met kennis van het inklaren van groenten en fruit.
Andere certificaten
Soms heb je nog andere documenten nodig als je groenten en fruit importeert. Dit hangt af van het land van oorsprong of het soort product.
- Certificaat voor Inspectie. Dit heb je nodig bij import van biologische groenten en fruit. In het Engels heet dit 'Certificate of Inspection for import of products from organic production ’.Â
- Invoercertificaten. Importeer je  of ? Hiervoor zijn aparte regelingen. Importeurs mogen jaarlijks een bepaalde hoeveelheid invoeren met verlaagd invoerrecht. Hiervoor vraag je een invoercertificaat bij RVO aan.
- Weegcertificaten. Voor de invoer van verse bananen met goederencode 0803 90 10 is een nodig als je invoerrechten moet betalen.