Domeinnaam checken en vastleggen in Europa
- Sandra Visser-Meijer
- Achtergrond
- Bijgewerkt 29 oktober 2024
- 3 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
Een domeinnaam is het internetadres van je webshop en bestaat uit twee delen. De naam en de extensie. De naam kies je zelf en is meestal de naam van je bedrijf of webwinkel. Je internetadres eindigt met de extensie. Zorg dat deze past bij je doelgroep. En bij het land waarin je verkoopt. Een domeinnaam die je vastlegt mag niet in strijd zijn met het merken- of handelsnaamrecht van andere bedrijven. Kies een naam die buitenlandse klanten begrijpen. En onderzoek of deze naam voor hen ook dat betekent wat jij bedoelt.
Maak van je exportplannen een succes
Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren
Als je met je webshop start, kies je een domeinnaam die vrij is. Deze domeinnaam koop je en leg je vast. Gebruik speciale productnamen in je domeinnaam, bijvoorbeeld ‘babykleertjes’ of ‘smartphonehoesjes’. Doe je vooral zaken op een buitenlandse markt? Zorg er dan voor dat je klanten je domeinnaam kunnen lezen en uitspreken.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is een uniek adres op internet. Dit noem je ook wel een URL. Je domeinnaam is de naam van je webshop of website en de extensie. Het adres van je website eindigt met de extensie. Dit is het deel achter de punt. Internetadressen bestaan vaak uit producten of namen. Je eigen naam, je bedrijfsnaam of merknaam bijvoorbeeld. Zoals Bouwbedrijf Rothen of Garter Media.
Je domeinnaam mag het of handelsnaamrecht van een ander bedrijf niet beschadigen. Dit kan je klant ook in de war brengen. Dit is ook zo voor een naam die op een andere merk- of handelsnaam lijkt. Stel dat meerdere bouwbedrijven met de naam Rothen actief zijn in dezelfde regio. Deze bedrijven hebben dezelfde activiteiten. En één bedrijf is negatief in het nieuws. Dan weten je klanten niet met welke Rothen ze het beste zaken kunnen doen.
Domeinnaam checken
De organisaties die domeinnamen vastleggen verschillen per land. Zoek eerst uit welke buitenlandse organisatie dit is. Bijvoorbeeld via internet of via een brancheorganisatie voor webshops in dat land. Je domeinnaam koop en registreer je bij deze organisatie. Hier check je ook of je gewenste domeinnaam nog vrij is. Je controleert dit met de ‘WHOIS-zoekfunctie’ op de website van de organisatie die de extensies in het land beheert. Als je gekozen naam al bestaat, kun je een bestaande domeinnaam kopen of vastleggen. Of je kiest een andere extensie. Hoe je dit doet, lees je in het artikel ‘Je gedroomde domeinnaam niet vrij? Dit kun je doen’.
Domeinnaam vastleggen
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland legt domeinnamen in Nederland vast. Een registrar verzorgt de registratie van je domeinnaam bij de organisatie die de domeinnamen beheert. Een registrar noem je ook wel hostingprovider. Dit is een bedrijf dat internetdiensten aanbiedt. Nederlandse registrars registreren ook vaak domeinnamen in het buitenland. De kosten hangen af van de looptijd van je registratie. En de bijbehorende diensten die je van een aanbieder afneemt, bijvoorbeeld webhosting.
Domeinnaamfraude
Als ondernemer ben je doelwit van ongevraagde aanbieders van domeinnamen. Bij domeinnaamfraude gebruiken oplichters agressieve verkooptechnieken. Met deze technieken willen ze je akkoord op het registreren van je domeinnaam in een andere extensie. Ontdek hoe je jezelf hiertegen beschermt in het artikel ‘Ongewenste domeinnaamverkoop: trap er niet in’.
Extensie
De extensie is het deel van een domeinnaam achter de punt. Hiermee geef je aan welke doelgroep in welk land je wilt bereiken. Met een extensie als .nl of .be kies je vooral voor Nederlandse of Belgische klanten. Klanten kopen op internet eerder bij een webwinkel met een voor hen vertrouwde domeinextensie. Dit stelt , de stichting die in Nederland domeinnamen registreert. Wil je gericht op een buitenlandse markt verkopen? Registreer je website dan met een buitenlandse domeinextensie. Een zoekmachine als Google vindt je website dan beter.
Landgebonden
Wil je doelgericht in één of enkele Europese landen verkopen? Kies dan voor een nationale domeinextensie, bijvoorbeeld .nl, .uk of .de. Huur een Nederlandse hostingprovider in die je hiermee verder helpt.
Een andere mogelijkheid is dat je kiest voor een algemene internationale extensie. Denk aan .com, .net, .eu of .org.
.com
Bedrijven die in meerdere landen actief zijn met hun webshop gebruiken meestal een domeinnaam met de extensie .com. Deze extensie heeft een internationale uitstraling en is één van de meest geregistreerde domeinen.
Het Amerikaanse bedrijf VeriSign beheert alle .com-domeinnamen. In de zoekbalk op deze website check je of je domeinnaam is. Naast de beschikbaarheid krijg je meteen een overzicht met andere vrije domeinnamen. Onder Find a krijg je vanuit je plaats een lijst met mogelijke registrars waaruit je kunt kiezen. Een .com-domeinnaam registreren doe je zonder speciale eisen. Iedereen mag deze domeinnaam vastleggen.
.net
Een domeinnaam met een .net-extensie is na .com wereldwijd de meest vastgelegde domeinnaam. In het begin was deze domeinextensie bedoeld voor internationale netwerken. De beheerder van de .net-extensie heeft deze voorwaarden losgelaten. Nu mogen particulieren en bedrijven deze domeinnaam vastleggen. De extensie .net is een goed alternatief voor .com.
Met een domeinnaam die eindigt op .net ben je internationaal zichtbaar. VeriSign beheert het vastleggen van domeinnamen met deze extensie.
.eu
Bedrijven die vooral actief zijn in Europa kiezen vaak een .eu-extensie. Met deze extensie bereik je meerdere Europese landen tegelijk. Dit domein geeft je webshop een Europese uitstraling. De Europese Commissie kwam met het voorstel voor de uitgifte van dit domein.
Het European Registry of Internet Domainnames (EURid) beheert alle .eu-domeinnamen. Op de website registreer je in twee stappen je domeinnaam. Eerst check je de beschikbaarheid van je domeinnaam. Daarna registreer je de domeinnaam via een geaccrediteerde . is mogelijk voor bedrijven en particulieren.
.org
De .org-extensie was bedoeld voor non-profit organisaties met een speciale doelgroep. Veel .com-domeinnamen zijn inmiddels bezet. Door dit tekort mogen particulieren, commerciële en niet-commerciële bedrijven ook een domeinnaam met deze extensie vastleggen.
De Amerikaanse organisatie Public Interest Registry (PIR) beheert alle .org-domeinnamen. Via WHOIS Look op de website check je of je domeinnaam vrij is. Je registreert je domeinnaam via een geaccrediteerde registrar.