Actuele ontwikkelingen exportdocumenten

Actueel nieuws over exportdocumenten bij in- en uitvoer.

Maak van je exportplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren

Meld je aan

1. Legalisatie leaseverklaring buitenland

Ga je met de auto van een ander naar het buitenland? Dan heb je soms een gelegaliseerde volmacht nodig. Deze volmacht noem je ook wel leaseverklaring.

Voorbeeld

Je hebt een bouwbedrijf met een eigen wagenpark. Een van je medewerkers gaat met een auto van de zaak op vakantie naar Marokko. Je medewerker heeft hiervoor een leaseverklaring nodig. Zo pak je dit aan:

Je neemt contact op met het consulaat of de ambassade van het land waar de auto gebruikt wordt. Je maakt de volmacht op eigen briefpapier. Deze moet ondertekend zijn door iemand in je bedrijf die hiervoor mag tekenen. Zie dit voorbeeld van een volmacht voor Marokko.
Behalve in Marokko heb je ook een leaseverklaring nodig in Tunesië, Turkije, Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland en Algerije.

De eigenaar van de auto vraagt de legalisatie digitaal aan bij KVK. Een visumdienst of douane-expediteur kan deze digitale aanvraag regelen. Contactgegevens vind je online via de trefwoorden: ‘consulaire legalisatie’, ‘ambassade legalisatie’ of ‘douane expediteurs’. Vraag vooraf naar de mogelijkheden en kosten. 

2. ATA-carnet voor Filipijnen

Sinds 15 juli 2024 kun je een ATA-carnet aanvragen als je tijdelijk spullen meeneemt naar de Filipijnen. Je kunt een ATA-carnet in de Filipijnen gebruiken voor:

  • Beroepsmateriaal, zoals gereedschappen, camera’s en geluidsapparatuur.
  • Spullen voor deelname aan een beurs of tentoonstelling.
  • Handelsmonsters.

Lees hier hoe je een ATA-carnet gebruikt en aanvraagt.

3. Handelsverdrag tussen EU en Nieuw-Zeeland

Het handelsverdrag tussen de EU en Nieuw-Zeeland is sinds 1 mei 2024 in werking. Dit betekent dat je producten goedkoper uit Nieuw-Zeeland importeert. Je betaalt minder invoerrechten. Voorwaarde is dat de producten van preferentiële oorsprong uit Nieuw-Zeeland zijn. Andersom geldt dit ook voor EU-producten die je naar Nieuw-Zeeland exporteert. 
Het bewijs van preferentiële oorsprong is een factuurverklaring Attest van Oorsprong. In het Engels heet dit een ‘Statement on origin’.