Ontbinden en uitschrijven van een rechtspersoon

Wil je aan KVK doorgeven dat een rechtspersoon (bv, nv, coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij, vereniging of stichting) ontbonden is, en uitgeschreven moet worden uit het Handelsregister? Bekijk eerst de statuten en wat daarin staat over ontbinding. Kijk vervolgens op deze pagina waar je verder rekening mee moet houden.

Check bezittingen en schulden

Voordat je een rechtspersoon ontbindt en uitschrijft, moet je eerst kijken welke bezittingen en schulden de rechtspersoon op dat moment heeft. De schulden moeten betaald worden vanuit het bedrag dat de baten (bezittingen) opleveren.

Baten zijn het bedrijf zelf, de spullen, het geld in kas of op de rekening van de rechtspersoon, betalingen die de rechtspersoon nog moet krijgen (bijvoorbeeld van klanten of de Belastingdienst).

Schulden en lasten (passiva) is het geld dat je nog moet betalen, zoals een hypotheek, betalingen die de rechtspersoon nog moet doen aan bijvoorbeeld de Belastingdienst of leveranciers of een negatief saldo (rood staan) op een bankrekening.

Bepaal wie besluit mag nemen om de rechtspersoon te ontbinden

Wie het formele besluit tot ontbindingen mag nemen, hangt af van het type rechtspersoon.

  • Nv of bv: de algemene vergadering van aandeelhouders.
  • Vereniging, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij: de ledenvergadering.
  • Stichting: het bestuur.

De rechtspersoon is ontbonden op het moment dat het besluit tot ontbinding genomen wordt, of op een datum in de toekomst. Je kunt een rechtspersoon nooit achteraf ontbinden.

Check gevolgen voor ondere andere de bankrekening

Als je aan ons doorgeeft dat een rechtspersoon uitgeschreven moet worden, kun je na de uitschrijving vaak niet meer bij de zakelijke bankrekening. Check dit vooraf bij je bank.

Het kan ook gevolgen hebben voor verzekeringen, pensioenfonds en (gemeente)vergunningen. Kijk daarom eerst op de website van deze instanties wat de gevolgen zijn van de stappen die je neemt, voordat je de rechtspersoon bij ons uitschrijft.

Ontbinding doorgeven aan KVK

Kijk eerst welke situatie voor de rechtspersoon geldt.

Situatie 1: er zijn meer baten (bezittingen) dan schulden

De rechtspersoon blijft bestaan ('in liquidatie') totdat de bezittingen zijn verdeeld en de schulden zijn betaald of opgelost. Geef de ontbinding door met formulier 17a.

Omdat de rechtspersoon meer baten dan schulden heeft, wordt deze niet direct uitgeschreven. Kijk op de pagina rechtspersoon in liquidatie om te zien hoe je je rechtspersoon definitief uitschrijft.

Situatie 2: er zijn geen baten (bezittingen) en schulden meer voor de rechtspersoon

Wil je een bv zonder bezittingen en schulden ontbinden en uitschrijven via turboliquidatie? Dit kan in Mijn KVK of met formulier 17a.
Gaat het om een andere rechtsvorm dan een bv, gebruik dan formulier 17a.

Bij een turboliquidatie moet je binnen veertien dagen na de ontbinding extra documenten sturen naar KVK. Lees meer over deze documenten en het regelen van een turboliquidatie.

Situatie 3: er zijn meer schulden dan baten (bezittingen)

De vereffenaars maken met alle schuldeisers een afspraak over het betalen van de schulden, zonder het aanvragen van faillissement. Volg dan situatie 1.

Lukt zo’n afspraak niet, dan moeten de vereffenaars bij een rechtbank het faillissement aanvragen van de rechtspersoon. Als een rechter vaststelt dat het niet meer mogelijk is om de schulden te betalen met het overgebleven bezit, benoemt die een curator. De curator zorgt voor het verder vereffenen.

Situatie 4: er zijn geen baten (bezittingen) maar wel schulden

Wil je een bv zonder baten maar met schulden ontbinden en uitschrijven via turboliquidatie? Dit kan in Mijn KVK of met formulier 17a.
Gaat het om een andere rechtsvorm dan een bv, gebruik dan formulier 17a.

Bij een turboliquidatie moet je binnen veertien dagen na de ontbinding extra documenten sturen naar KVK. Lees meer over deze documenten en het regelen van een turboliquidatie.

Uitzondering: uitschrijven vve (vereniging van eigenaars)

Dat kan alleen met een notariële akte van opheffing. Vul formulier 17a Ontbinding melden van een rechtspersoon in en verstuur dit samen met een door de notaris goedgekeurd afschrift van de akte via de post aan KVK.

UBO's uitschrijven is niet nodig

Als je je organisatie uitschrijft, schrijven wij de UBO's van je organisatie automatisch uit. Dit hoef je niet zelf te doen.