Welke producteisen gelden voor mijn importproduct?
- Marcel Hoebink
- De basis
- Bijgewerkt 9 oktober 2024
- 6 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
Producteisen zorgen ervoor dat producten veilig zijn voor consumenten. Er zijn Europese en nationale producteisen waar je als importeur aan moet voldoen. In dit artikel lees je waar je producteisen opzoekt. En welke producteisen vaak voorkomen. Bijvoorbeeld CE-markering en voedselveiligheidseisen voor levensmiddelen.
Maak van je exportplannen een succes
Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren
Producten die je importeert in de EU moeten voldoen aan Europese producteisen. Dit zijn regels voor veiligheid, gezondheid en milieu. Zorg dat je als importeur de geldende producteisen weet. Je vindt de producteisen voor je importproduct in Access2Markets van de Europese Commissie.
- Producteisen opzoeken
- CE-markering
- Gezondheidseisen
- REACH en CLP
- Etiketteringseisen
- Productaansprakelijkheid
Producteisen opzoeken
Producteisen zoek je op in Access2Markets. Dit is een hulpmiddel van de Europese Commissie. In onderstaande video krijg je uitleg over producteisen en andere informatie opzoeken in Access2Markets. Importeer je uit een land buiten de EU? Dan vind je de producteisen onder ‘importvoorschriften - specifiek’. Importeer je het product in Nederland vanuit een ander EU-land? Dan kom je direct in het onderdeel ‘Productvoorschriften’ terecht.
Productregelgeving is vaak complex. Er kunnen meerdere Europese en/of nationale eisen gelden voor je product. Ook kunnen regels veranderen. Schakel een product compliance bureau in zodat je een compleet beeld hebt van alle eisen. Je vindt deze adviesbureaus bijvoorbeeld in Google met zoekwoorden als: 'product compliance Nederland food' voor levensmiddelen. Vul 'product compliance Nederland non-food' in voor andere producten. Informeer leveranciers vooraf over de geldende producteisen en vraag of ze hier bewijs voor hebben.
Producteisen geldig binnen EER
Europese producteisen gelden binnen de hele Europese Economische Ruimte (EER). De EER bestaat uit de EU-landen en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. De producteisen in deze drie landen zijn gelijk of aan de EU-producteisen.
Alle regels bij import weten? Gebruik Access2Markets
Productveiligheid
Producteisen zorgen ervoor dat producten veilig zijn voor gebruikers. Er is een Europese richtlijn (2001/95/EG) voor algemene . Deze richtlijn geldt voor alle non-food producten die op de Europese markt komen. Op 13 december 2024 gaat de verordening Productveiligheid in. Deze vervangt dan onder andere de richtlijn voor algemene productveiligheid. De nieuwe verordening zorgt voor een aantal . Zo moet duidelijk zijn waar je non-food producten vandaan komen en moet je een kwaliteitssysteem gebruiken om de veiligheid van de producten die je verkoopt te garanderen. De nieuwe verordening staat ook bekend als de 'General Product Safety Regulation (GPSR)'. Â
Als importeur van non-food producten heb je verplichtingen voor . Waarvoor je verantwoordelijk bent, hangt af van je rol. Importeer je producten van buiten de EU dan heb je de rol van importeur. Importeer je uit een EU-land dan heb je de rol van distributeur. Zet je een eigen logo op geïmporteerde producten? Dan heb je de rol van fabrikant.Â
Behalve eisen voor algemene productveiligheid zijn er voor bepaalde productgroepen Europese richtlijnen en verordeningen waarin speciale  staan. Bijvoorbeeld voor levensmiddelen, chemische producten en veel technische producten.Â
Nationale regels
Veel Europese wetgeving ligt vast in richtlijnen. EU-lidstaten zetten deze richtlijnen om in nationale wet- en regelgeving. In de Nederlandse en in verschillende warenwetbesluiten staan regels waaraan consumentenproducten in Nederland moeten voldoen. Zo moet bijvoorbeeld de verplichte etiketinformatie op voorverpakte Nederlandstalig zijn. En voor kinderbedden en -boxen zijn er eisen voor de hoogte van zijwanden en de afstand tussen spijlen.
UPV: uitgebreide producentenverantwoordelijkheid
Geldt er een UPV voor jouw product? Dan ben je ook verantwoordelijk voor je product als het afgedankt of opgebruikt is. Je krijgt te maken met extra kosten en regels, bijvoorbeeld voor inzameling en recycling. Er zijn UPV’s voor textiel, wegwerpplastic, verpakkingen, autobanden en auto’s, batterijen en accu’s, elektrische en elektronische apparatuur.
Andere bronnen voor producteisen
Behalve in Access2Markets vind je ook informatie over producteisen op Your , een website van de EU. En bij het Centrum ter Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden .
Lees onderstaande artikelen met informatie over producteisen bij import van:
- Auto’s en auto-onderdelen
- Cosmetica
- Kleding
- Levensmiddelen
- Machines
- Sieraden
- Speelgoed
- Woonaccessoires
Voor producten zijn verschillende eisen. Producteisen die vaak voorkomen zijn CE-markering voor technische producten. En gezondheidseisen voor levensmiddelen. Ook kom je eisen tegen voor chemische stoffen zoals REACH en CLP.
CE-markeringÂ
Veel technische producten en verschillende consumentenproducten die op de Europese markt komen, moeten een  hebben. CE-markering betekent dat een product voldoet aan bepaalde minimumeisen voor veiligheid, gezondheid en milieu. Deze eisen vind je in de CE-richtlijnen en . CE-markering zit bijvoorbeeld vaak op machines, speelgoed, medische hulpmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en elektr(on)ische apparatuur.Â
Soms moet een product voldoen aan meer dan één richtlijn of verordening. Voor producten met een verhoogd risico moet de fabrikant het product laten keuren door onafhankelijke . Deze bureaus noem je ‘notified bodies’.
Gezondheidseisen
Als je levensmiddelen importeert zijn er Europese eisen voor voedselveiligheid. In deze producten zitten soms stoffen die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Levensmiddelen moeten traceerbaar zijn door de hele keten van productie, verwerking en distributie. Onveilige levensmiddelen kun je zo snel van de markt halen.
Voor bepaalde levensmiddelen zijn er extra eisen. Bij de import van dieren of dierlijke producten als vlees en visserijproducten gelden vaak veterinaire gezondheidseisen. Gezondheidseisen kom je ook tegen bij import van bepaalde planten, groenten, fruit en plantaardige producten. Deze eisen heten fytosanitaire eisen.
REACH en CLP
REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. Dit is een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen. Bij import van producten als chemicaliën, blikken verf, tubes lijm, kleding, batterijen, auto-onderdelen of kantoorartikelen geldt .
Chemische stoffen worden vaak toegevoegd aan REACH. Op 19 september 2024 bijvoorbeeld besloot de Europese Commissie om het gebruik van PFHxA (undecafluorhexaanzuur) en soortgelijke PFAS-chemicaliën te beperken. PFAS (per- en zijn schadelijke stoffen die bijna niet afbreken en zich in het menselijk lichaam kunnen ophopen. Vanaf 2026 worden PFHxA en vergelijkbare PFAS-chemicaliën geleidelijk verboden of beperkt in producten zoals kleding, cosmetica en verpakkingen. Er zijn uitzonderingen voor halfgeleiders en batterijen, waar PFHxA voorlopig nog nodig is. Meer informatie staat in het van de Europese Commissie.
Behalve REACH moet je ook voldoen aan regels van de Europese verordening CLP. staat voor Classification, Labelling and Packaging. Deze Europese wet behandelt de indeling, verpakking en etikettering van chemische stoffen.
Etiketteringseisen
Etiketten zijn een onderdeel van producteisen. Zo zijn er regels voor wat je op etiketten moet zetten. Denk aan de samenstelling van een product, contactgegevens van importeurs of fabrikanten en hoe je het product gebruikt. De NVWA controleert of etiketten juist zijn. Iedere productgroep heeft eigen regels. Het gaat om de volgende drie productgroepen:
Productaansprakelijkheid
De Europese richtlijn beschermt consumenten tegen schade door gebrekkige producten. Consumenten kunnen importeurs aansprakelijk stellen voor geleden schade. Het gaat dan om personenschade en zaakschade. Personenschade is schade door overlijden of lichamelijk letsel. Zaakschade is schade aan een ander product, veroorzaakt door het gebrekkige product. Je kunt je als importeur via je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekeren tegen het risico van . Bespreek de mogelijkheden met je verzekeraar.
Hieronder zie je in welke situatie een importeur productaansprakelijk is voor de schade. Â
- Importeer je producten uit een EER-land? Dan ligt de productaansprakelijkheid bij de producent die het product maakte binnen de EER. Of bij de importeur in de EER die het product importeerde uit een land buiten de EER. Â
- Importeer je producten uit een land buiten de EER? Dan ben je zelf aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door een gebrekkig product.Â
- Importeer je producten uit landen binnen of buiten de EER, maar hang je daar je eigen merknaam aan? Je presenteert jezelf hierdoor als de maker van het product. Je bent productaansprakelijk voor de schade ontstaan door een gebrek aan het product. Â
Let op uitsluitingen of beperkingen van aansprakelijkheid door toeleveranciers in hun algemene voorwaarden of overeenkomsten. Probeer dit altijd te voorkomen.
Nieuwe richtlijn Productaansprakelijkheid
De Europese Commissie wil de richtlijn Productaansprakelijkheid 85/374/EEG vervangen door een nieuwe . De nieuwe richtlijn zorgt er onder andere voor dat er altijd een partij in de EU aansprakelijk kan worden gesteld. Bijvoorbeeld wanneer consumenten het product rechtstreeks bestellen bij een fabrikant buiten de EU. En er geen importeur of van dat product is binnen de EU. In dat geval kan de consument het fulfilment in de EU aansprakelijk stellen. Een fulfilment center slaat producten op en verpakt, adresseert en verstuurt deze meestal.
Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe richtlijn ingaat.