Bedrijf starten
Deze vragen worden vaak aan ons gesteld.
Oriënteren
Ja, je kunt naast je baan parttime ondernemer worden. Je blijft werken voor je werkgever en daarnaast besteed je je vrije uren aan je eigen bedrijf. Informeer je werkgever over je plannen. Voor jou gelden dezelfde regels als voor een fulltime ondernemer.
Ga naar Dromen van een eigen bedrijf als je wilt weten of ondernemen iets voor jou is. En wat de voordelen van een eigen bedrijf kunnen zijn. In de videoserie In 10 stappen naar een eigen bedrijf zie je hoe je van jouw idee stap voor stap een succesvol bedrijf kunt maakt.
Nee, bij een hobby gaan we ervan uit dat je weinig of geen geld verdient. Of dat je veel tijd besteedt aan je hobby en er weinig mee verdient. Volgens de Handelsregisterwet is dit geen onderneming en voldoe je niet aan de criteria voor een onderneming. We schrijven je bedrijf niet in. Verdien je met je hobby wat bij? Dan moet je de inkomsten meestal doorgeven aan de Belastingdienst.
Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister. Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.
Het hangt van je uitkering af wat de regels zijn om een eigen bedrijf te beginnen.
Heb je (binnenkort) een WW-uitkering en wil je een eigen bedrijf starten? Overleg eerst met UWV. Bespreek hoe je kunt starten en je WW-uitkering kunt houden. Meer weten over starten vanuit de WW? Volg de online training Zelfstandig ondernemen met een van UWV.
Heb je een Ziektewet-, WAO-, WAZ-, Wajong- of ? Bespreek je plannen met een arbeidsdeskundige van UWV. Samen kijken jullie of het ondernemerschap haalbaar is en wat de invloed op je uitkering is. UWV kan je helpen met financiering, zoals een of , als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Heb je bijstand? Dan kan het Besluit bijstandverlening zelfstandigen helpen. Vraag ernaar bij je gemeente.
Ben je met pensioen en wil je naast je AOW een bedrijf starten? Dit heeft géén gevolgen voor de AOW-uitkering, maar het kan wel fiscale gevolgen hebben.
Ben je niet ingeschreven bij KVK maar heb je wel een btw-nummer? Dan kun je een factuur sturen. Een factuur moet voldoen aan bepaalde .
Heb je geen btw-nummer? Dan kun je een kwitantie maken als betalingsbewijs. Op de kwitantie staan jouw naam en die van je opdrachtgever, welke goederen of diensten je leverde, de datum van levering en het betaalde bedrag. Je ondertekent de kwitantie om te verklaren dat het bedrijf betaalde. Je inkomsten geef je op voor de belasting als resultaat overige .
Voorbereiden
Een goede voorbereiding is heel belangrijk voor het succes van je plannen. Daarom raden we je aan je ideeën duidelijk op te schrijven in een ondernemingsplan. Dit plan helpt je om alle onderdelen van je bedrijf te begrijpen, zowel voor jezelf als voor anderen, zoals bijvoorbeeld het UWV. Het ondernemingsplan zorgt er ook voor dat je belangrijke keuzes maakt en niets vergeet.
Als je een bedrijf begint, moet je een handelsnaam (bedrijfsnaam) bedenken. Kies een naam die uniek is in de branche en regio waarin je actief bent. Gebruik hiervoor het artikel bedrijfsnaam kiezen.
Wij bieden adviesgesprekken aan via chat, X of telefoon. Onze adviseur geeft antwoord op al je vragen of verbindt/verwijst je door naar een specialist. Je kunt hier geen afspraak voor maken.
Je keuze voor een rechtsvorm hangt af van financiële en persoonlijke redenen. Welke vorm zorgt ervoor dat je het minste belasting betaalt? Met hoeveel mensen begin je je bedrijf? Of, welke vorm biedt de beste bescherming tegen risico's? Met de tool Welke rechtsvorm past bij u kun je voor jouw situatie een logische keuze maken. Of lees meer over alle op Ondernemersplein.
Binnen de branche waarin je wilt starten kun je te maken krijgen met specifieke regels, vergunningen of aandachtspunten. Lees meer over de verschillende startsituaties en wat er voor jouw branche van toepassing is
Belastingen en geldzaken
Als ondernemer wil je toch minimaal hetzelfde verdienen als in loondienst én alle kosten terugverdienen. Het liefst nog iets meer natuurlijk. Maar hoe bepaal je wat je diensten waard zijn? Met een te hoog tarief prijs je jezelf uit de markt. Een te lage vraagprijs kan het idee geven dat je werk weinig waard is. Bepaal je uurtarief aan de hand van ons stappenplan.
Nee, dat bestaat niet. Bijverdiensten moet je altijd opgeven bij de . Het maakt niet uit of je ondernemer bent of particulier.
Je ontvangt bijvoorbeeld geld omdat je iemand met de administratie helpt. Of je maakt iets voor vrienden of buren. die je contant, via een bankoverschrijving of Tikkie ontvangt, ziet de Belastingdienst als overige inkomsten. Je mag kosten die je voor deze bijverdienste(n) maakt, hiervan aftrekken.
Uitzondering
Heb je geen ander inkomen? Dan kan het zijn dat je door uiteindelijk geen belasting over je bijverdienste hoeft te betalen. Door heffingskortingen betaal je minder inkomstenbelasting en premie volksverzekering. Tot welk bedrag je belastingvrij kunt bijverdienen, hangt af van je persoonlijke situatie.
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstellingsregeling van btw verplichtingen, zoals het bijhouden van een btw administratie en het doen van btw aangifte. Ondernemers met een omzet tot 20.000 euro per jaar kunnen hier gebruik van maken. Als je de KOR aanvraagt, ben je hier minimaal 3 jaar aan gebonden. De regeling is niet voor iedere ondernemer interessant, lees daarom eerst meer over de KOR.
Er zijn twee soorten verzekeringen: persoonlijke en zakelijke. Persoonlijke verzekeringen zijn bijvoorbeeld ziektekosten, arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid en pensioen. Zakelijke verzekeringen zijn bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een verzekering voor je bedrijfspand.
Lees meer in het artikel 10 verzekeringen voor startende ondernemers.
Er zijn heel wat subsidies en regelingen van het Rijk, provincies en de Europese Unie. Zeker als je bezig bent met innovatie, duurzame investeringen of internationaal ondernemen. Lees de tips voor het aanvragen van subsidie en bekijk een overzicht van de meeste subsidies.