Zo vraag je een financiering aan
- KVK Redactie
- De basis
- 16 november 2024
- 2 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Je bent op zoek naar geld voor je bedrijf. Je kunt dit lenen bij een bank of bij een andere financier. Of je zoekt een investeerder voor je bedrijf. In alle gevallen vraag je een financiering aan. Het is afhankelijk van jouw bedrijf, de hoogte van jouw aanvraag, het financieringsdoel en de financier welke informatie je moet aanleveren en voorbereiden. Een financiering aanvragen kan best ingewikkeld zijn. In dit artikel lees je hoe je een aanvraag voorbereidt.
Iedere financier heeft eigen procedure
Het kan per financier en financieringsdoel verschillen welke informatie en documenten nodig zijn bij de aanvraag. Ga na welke documenten een financier nodig heeft en verzamel die documenten. Dan ben je goed voorbereid. Zo zul je bij een leaseaanvraag de offerte van het bedrijfsmiddel nodig hebben en bij financiering van onroerend goed de gegevens van het pand. Bij factoring gegevens over jouw debiteuren en bij een startend bedrijf zal een financier vragen naar een bedrijfsplan inclusief begrotingen en een openingsbalans.
Om te bepalen of een lening bij jouw bedrijf past, kan een financier vragen naar recente jaarcijfers, belastingaangifte of transactiedata van je zakelijke rekening. Lever alle gevraagde informatie in één keer goed en compleet aan. Dat helpt voor een snelle behandeling.
Online aanvragen
Een financiering vraag je tegenwoordig meestal online aan. Op de website van de bank of andere financier volg je de stappen en voeg je documenten toe. Een online financier kan je toestemming vragen om de transacties op je bankrekening te mogen bekijken. Â
Stappen naar je aanvraag
1. Waarvoor nodig en hoeveel
Waarvoor heb je geld nodig en bepaal hoeveel je nodig hebt. Welk gedeelte kan en wil je zelf financieren en voor welke gedeelte wil je een financiering aanvragen.
2. Financiering kiezen
Bij welke financier(s) wil je een financiering aanvragen. Je kan hiervoor de Financiering keuzehulp gebruiken om dit te bepalen.
3. Informatie verzamelen
Ga bij de gekozen financier(s) na welke informatie zij nodig hebben. Kijk daarvoor op hun website, neem contact met ze op of start op hun website alvast online het financieringsverzoek.
4. Hulp inzetten
Inventariseer of je alle gegevens hebt of vraag je boekhouder, accountant of Erkend Financieringsadviseur MKB je hierbij te helpen. Een financier wil inzage in actuele belastinggegevens en cijfers.
5. Aanvraag indienen
Lever je aanvraag met alle gegevens in bij de financier.
Aanvullende informatie
Het kan zijn dat een financier op basis van de aangeleverde gegevens aanvullende informatie opvraagt. Of ze gaan met je in gesprek om meer te weten te komen over jou als ondernemer, je plannen of je onderneming.
Informatie bij grote investeringen
Bij grotere en meer complexe aanvragen wil een financier meer weten over jouw bedrijf. Dat is bijvoorbeeld zo bij een bedrijfsovername, wijziging van de bedrijfsstructuur, opstart van het bedrijf of grotere investeringen voor je bedrijf. Maak dan een ondernemingsplan, met daarin:
- Financiële cijfers: maak je financiële plan, met je investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting.
- Ondernemer: geef een beschrijving van jou als ondernemer, je achtergrond en ervaring.
- Bedrijf: geef een beschrijving van je bedrijf, producten of diensten. Laat zien waar je bedrijf goed in is.
- Marktanalyse: laat zien dat je de markt, de doelgroep en de concurrentie kent.
- Marketing- en verkoopstrategie: leg uit hoe je klanten aantrekt en behoudt.
- Organisatie: beschrijf hoe je bedrijf is georganiseerd (rechtsvorm) en wie er nog meer deelnemen of (financieel) betrokken zijn.
Je kunt hierbij de checklist van Stichting MKB gebruiken.
BKR
Heb je een (zakelijke) lening waarvoor je persoonlijk aansprakelijk bent? In Nederland worden de meeste leningen verplicht geregistreerd bij BKR. Dat is een positieve registratie. Als je niet of niet op tijd terugbetaalt, krijg je een negatieve registratie. Financiers wegen je BKR-registratie mee in hun financieringsbeslissing. Je kunt je persoonlijke kredietregistratie opvragen bij Stichting .
Hulp bij bedrijfsfinanciering
Heb je begeleiding nodig bij het maken van je aanvraag? Neem dan contact op met een Erkend Financieringsadviseur . Deze kan je helpen met het maken van de aanvraag met alle documenten die daarbij horen. En hulp bieden bij het combineren van passende financieringsvormen. Â
De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.