Een zakelijke lening, wat is dat?

Je hebt geld nodig voor je bedrijf. Bijvoorbeeld omdat een machine aan vervanging toe is, je wilt verduurzamen of dat je je zaak een frisse en nieuwe uitstraling wilt geven. Een zakelijk lening afsluiten bij een bank of andere financier is dan één van je opties. Hier lees je wat een zakelijke lening is en waar je op moet letten als je die afsluit.

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids

Naar de FinancieringsGids

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening is een geldbedrag dat je leent en in één keer op je rekening ontvangt. Je betaalt het bedrag vervolgens in termijnen terug. Dat heet aflossen. Geld dat je hebt afgelost, kun je niet opnieuw opnemen. Over het openstaande bedrag betaal je rente. Het rentepercentage is vooraf afgesproken. De financier kan je vragen om zekerheden in te brengen. Bijvoorbeeld een pandrecht op voorraden, inventaris of debiteuren. Als je de financiering niet terug kunt betalen, kan de financier het onderpand verkopen.

Waarvoor gebruiken?

Een zakelijke lening gebruik je vooral als je een eenmalige uitgave gaat doen. Je betaalt er een langlopende investering mee. Dat is een investering waar je langer dan één jaar mee doet. Je gebruikt een zakelijke lening bijvoorbeeld voor bedrijfsmiddelen zoals een nieuwe machine, kantoormeubilair of een bedrijfswagen. Of om te investeren in groei of uitbreiding van je bedrijf. Je kunt een zakelijke lening met een korte looptijd ook gebruiken voor voorfinanciering van de btw. Bijvoorbeeld als je voorraad inkoopt.

Kosten zakelijke lening

Voor je zakelijke lening betaal je rente en aflossing. De hoogte van de rente hangt onder andere af van de financiële gezondheid van je bedrijf. Bij het afsluiten van een zakelijke lening moet je soms afsluitkosten betalen. Vraag voordat je de lening afsluit naar de rentetarieven. En vergelijk de tarieven van verschillende aanbieders.

Looptijd en flexibiliteit

Bij een zakelijke lening bepaalt de financier in hoeveel tijd je het leenbedrag aflost: van enkele maanden tot maximaal enkele jaren. Iedere maand betaal je een gelijk deel van de lening terug. Hoe korter de looptijd van de lening, hoe meer je maandelijks aflost. Afgelost geld kun je niet opnieuw opnemen. Als je een flexibele vorm van lenen zoekt, dan passen een rekening-courantkrediet of flexibel krediet beter bij jouw bedrijf.

Voor wie is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening is geschikt voor bedrijven die een eenmalige investering wilen doen en financieel gezond zijn om de lening terug te betalen.

Microfinanciering: lenen tot 50.000 euro

Een lening voor startende en bestaande ondernemers van 1.000 tot 50.000 euro noemen veel aanbieders microfinanciering. De looptijd van de lening is één tot tien jaar. Je betaalt rente en aflossing.

Zakelijke lening aanvragen

Je kunt een zakelijke lening aanvragen bij banken, online kredietverstrekkers en andere financiers. De aanvraag doe je meestal online. Bekijk voordat je een aanvraag voor een lening indient welke informatie de financier van je wil hebben. Bijvoorbeeld bedrijfsgegevens, jaarrekeningen en bij- en afschrijvingen. Gebruik de volgende stappen:

  • Bepaal het bedrag van de lening: bedenk hoeveel geld je nodig hebt en waarvoor je het wilt gebruiken.
  • Je kunt dit beschrijven in een bedrijfsplan. Daarin leg je uit wat je financieringsbehoefte, doelen en strategiën zijn.
  • Vergelijk aanbieders: zoek verschillende banken en andere financiers en vergelijk hun leningsvoorwaarden, rentetarieven en kosten.
  • Dien je aanvraag in: vul de (online) formulieren in en lever de gevraagde documenten aan. Zoals je bedrijfsplan, financiële overzichten en belastingaangiften.
  • Beoordeel de offertes: vergelijk de offertes op bsis van rente, looptijd, voorwaarden en flexibiliteit.
  • Kies een aanbieder: maak een keuze op basis van je beoordeling en neem contact op met de gekozen financier.
  • Onderteken de leningsovereenkomst: lees de overeenkomst goed door. Stel vragen als iets niet duidelijk is en onderteken de overeenkomst als je akkoord bent.

Tip: Bekijk vooraf welke kosten een financier rekent. Vergelijk een aanta aanbieders voordat je een keuze maakt. Let op of je misschien vervroegd kunt aflossen en wat dat kost.

Hulp bij bedrijfsfinanciering

De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.