Een zakelijke hypotheek afsluiten
- KVK Redactie
- De basis
- 14 november 2024
- 1 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Een zakelijke hypotheek of bedrijfshypotheek is een lening voor ondernemers. Je kunt met de lening zakelijk vastgoed kopen. Zoals een kantoor, een winkelruimte of een bedrijfspand dat je voor het grootste deel zelf gebruikt. Met de bedrijfshypotheek kun je ook de verbouwing betalen. Lees hier wat een bedrijfshypotheek is en waar je op moet letten.
Zoek je financiering voor je bedrijf?
Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids
Hoe werkt een zakelijke hypotheek?
Een bedrijfshypotheek lijkt op een hypotheek voor je huis. Het vastgoed dat je met het geleende geld koopt, is het onderpand. Dat betekent dat de geldverstrekker het pand mag verkopen als jij de lening niet terugbetaalt. De geldverstrekker loopt zo minder risico. Een bedrijfshypotheek werkt bijna altijd met een lineaire aflossing. Dat betekent dat je elke maand hetzelfde bedrag aflost. Je betaalt rente over het restant van de lening. Het bedrag dat je aan rente betaalt verandert dus gedurende de looptijd van de lening.
Aanbieders van een zakelijke hypotheek
Voor een zakelijke hypotheek kun je terecht bij de diverse banken. Maar er zijn ook andere aanbieders. Bijvoorbeeld via crowdfunding, andere financiële instellingen of via onderhandse leningen van private investeerders.
Je kunt ook financieringsvormen combineren. Dat heet stapelfinanciering. Eén van de financiers krijgt dan het recht van eerste hypotheek. Deze financier heeft als eerste recht op terugbetaling van het nog openstaande hypotheekbedrag bij vrijwillige of gedwongen verkoop van het pand. Financiers met het tweede en eventueel verdere hypotheekrecht worden daarna in rangorde terugbetaald.
Looptijd zakelijke hypotheek
De looptijd van een bedrijfshypotheek is vaak vijf, tien of twintig jaar. Het aflosschema wordt meestal berekend op twintig jaar. Stel dat de hypotheek een looptijd heeft van tien jaar, dan staat aan het einde van de looptijd nog een bedrag open. Dit heet de bullet. Dit bedrag kan je dan opnieuw gaan financieren. Sluit je een zakelijke hypotheek af voor een verbouwing? Dan kan het zijn dat je dit bedrag in een kortere periode moet terugbetalen, bijvoorbeeld tien jaar. Informeer hiernaar bij jouw financier.
Rente van een zakelijke hypotheek
De rente van een zakelijke hypotheek kan hoger zijn dan die van een particuliere hypotheek. Dat hangt af van je bedrijfssituatie. De aanbieder van de hypotheek beoordeelt of je de hypotheek kunt betalen. Hij kijkt bijvoorbeeld naar je kennis en ervaring als ondernemer, hoe lang je bedrijf bestaat en de financiële prestaties en reserve van je bedrijf. Ook het bedrag dat je wilt lenen ten opzichte van de waarde van het onroerend goed heeft invloed op de hoogte van de rente.
Eigen geld
Met een zakelijke hypotheek krijg je niet het hele aankoopbedrag van het bedrijfspand bij elkaar. Het maximale percentage dat aanbieders van een zakelijke hypotheek financieren, verschilt per aanbieder. Je hebt dus ook eigen geld nodig, bijvoorbeeld voor de overdrachtsbelasting.
Aandachtspunten bij koop bedrijfspand
Ga je een pand kopen? Dan moet je ook rekening houden met extra eenmalige kosten. Bijvoorbeeld voor de waardebepaling (taxatie) van het pand, overdrachtsbelasting en notariskosten. Je hebt ook kosten die elk jaar terugkomen zoals de onroerendzaakbelasting (ozb), opstalverzekering en onderhoud.
Hulp bij bedrijfsfinanciering
De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.