Welk belastingvoordeel heb ik bij geven aan een goed doel?
- Gé Sletterink
- De basis
- Bijgewerkt 18 december 2024
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Je hebt een bedrijf en geeft geld aan een goed doel. Omdat je iets goeds wilt doen voor de samenleving. Dat kan je belastingvoordeel opleveren. Lees hier hoe dat werkt.
Zoek je financiering voor je bedrijf?
Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids
ANBI-status checken
Je krijgt alleen belastingvoordeel als je geld geeft aan een goed doel dat een ANBI of een SBBI is. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende instelling. Check de ANBI-status bij de Belastingdienst. Een SBBI is een Sociaal Belang Behartigende Instelling en is meestal een vereniging.
Inkomstenbelasting
Heb je een eenmanszaak, ben je vennoot in een vof, cv of maatschap? Dan ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting. Giften aan een ANBI mag je in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Door de aftrekbeperking is de gift tegen maximaal 36,97 procent aftrekbaar, het tarief van de eerste belastingschijf. In 2025 is je gift tegen maximaal 37,48 procent aftrekbaar.
De drempel voordat je giften mag aftrekken is één procent van je totale inkomen. Met een minimum van 60 euro. Alles daarboven mag je aftrekken, tot maximaal tien procent van je totale inkomen. Contante giften zijn niet aftrekbaar.
Geef je aan een culturele ANBI? Dan mag je gift voor de berekening van de aftrek verhogen met 25 procent, met een maximum van 1.250 euro. Bij de check van de ANBI-status bij de belastingdienst zie je of het goede doel een culturele ANBI is.
Voorbeeld: Je inkomen is 30.000 euro per jaar. De drempel van één procent is 300 euro. Je geeft 500 euro aan een culturele ANBI. Hierbij tel je 25 procent op. Dat is 125 euro. 500 euro plus 125 euro is 625 euro. Hier haal je het drempelbedrag 300 euro vanaf. Je mag 325 euro aftrekken.
Periodieke gift
Als je minimaal vijf kalenderjaren hetzelfde bedrag aan het goede doel geeft, kun je kiezen voor een periodieke gift. Sluit daarvoor een overeenkomst met het goede doel. Gebruik daarvoor de voorbeeldovereenkomst periodieke gift van de Belastingdienst. Of leg via je notaris vast dat je periodiek geeft aan een goed doel. Je mag dan ieder jaar de gift aftrekken zonder drempel. Het maximale aftrekbare bedrag is 250.000 euro per jaar, voor jou en je eventuele fiscale partner samen. Vanaf 2025 wordt dit bedrag verruimd naar 1.500.000 euro.
Bij een SBBI (vereniging) is alleen een periodieke gift aftrekbaar. Een eenmalige gift aan een SBBI mag je dus niet aftrekken. De SBBI moet wel voldoen aan deze voorwaarden:
- De vereniging heeft minimaal 25 leden.
- De vereniging heeft volledige rechtsbevoegdheid .
- De vereniging is vrijgesteld van vennootschapsbelasting of is er niet aan onderworpen.
- De vereniging is gevestigd in de Europese Unie, op Sint Maarten, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius, Saba of in een ander land aangewezen door de Belastingdienst.
Vennootschapsbelasting
Een bv mag giften aan een ANBI aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.Het maximum bedrag is 100.000 euro. Per jaar mag de aftrek niet meer zijn dan 50 procent van je winst. Je moet de gift schriftelijk aantonen met een bankafschrift. Een contante gift is niet aftrekbaar.
Geef je aan een culturele ANBI? Dan mag je de aftrek verhogen met 50 procent. De verhoging mag maximaal 2.500 euro zijn.
Sponsorings- en reclamekosten vallen niet onder de giften. Dat zijn gewone zakelijke kosten. Is er er geen zakelijke basis? Dan wordt de gift gedaan vanuit aandeelhoudersmotieven. In 2024 heeft zo'n gift vanuit de bv geen gevolgen voor de aandeelhouder. Vanaf 2025 worden deze giften vanuit de bv als een verkapte dividenduitkering aan de aandeelhouder gezien. Je betaalt dan in box 2 van de Inkomstenbelasting aanmerkelijkbelangheffing over de gift.