Wat kun je met de betaalrichtlijn PSD2?

Sinds 19 februari 2019 geldt de Payment Service Directive 2 (PSD2). PSD2 is een Europese richtlijn voor betaaldiensten. Door PSD2 kun je nu ook andere dienstverleners dan je eigen bank toegang geven tot je betaalrekening. Ben je rekeninghouder? Dan beslis je zelf of je hiervoor toestemming geeft.

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids

Naar de FinancieringsGids

Wat is PSD?

Payment Service Directive (PSD) zorgt voor de regulering van betaaldiensten in de Europese Unie. De eerste richtlijn, PSD1, werd in 2009 ingevoerd. Hierdoor kan iedereen zonder onderscheid binnenlandse- of grensoverschrijdende betalingen doen. PSD1 introduceerde ook de mogelijkheid voor niet-banken om (met vergunning) betaaldiensten aan te bieden. Voorbeelden hiervan zijn iDEAL, Adyen en Mollie.

Wat brengt PSD2 voor nieuws?

PSD2 gaat een flinke stap verder. Door PSD2 ben je meer eigenaar van je financiële data. Je kunt als betaalrekeninghouder zelf beslissen om ook anderen dan je eigen bank toegang te geven tot de betaalrekening. Banken en ook Fintechbedrijven ontwikkelen nieuwe toepassingen en diensten voor ondernemers en particulieren, ook wel psd2bankieren genoemd. Zij hebben hiervoor een PSD2-vergunning van De Nederlandse Bank (DNB) of een andere toezichthouder uit de Europese Unie nodig.

Wat kun je als ondernemer met de PSD2 richtlijn?

Door PSD2 zullen er meer, met elkaar concurrerende betaaldienstverleners komen die nieuwe diensten ontwikkelen. Zoals alternatieven voor pinpas- en creditkaartbetalingen. Als ondernemer kun je aan je klant toegang vragen tot de (zakelijke) betaalrekening. Zo kun je controleren of het bedrag van de levering beschikbaar is op de rekening. En met toestemming van je klant kun je de betaling starten. Dat maakt de betaling makkelijker en goedkoper.

Heb je een lening nodig? Na jouw toestemming kan de geldverstrekker digitaal je rekeninggegevens bekijken en beoordelen. Zelf  rekeninginformatie verzamelen en opsturen hoeft dan niet meer.

Wat moet je als ondernemer met de PSD2 richtlijn?

PSD2 heeft twee gevolgen voor ondernemers.

  • Winkels en webshops mogen geen toeslag vragen voor betalingen met een gangbare creditcard, overschrijvingen en automatische incasso’s. Voor overige betaalinstrumenten mag de winkelier de werkelijke kosten aan de consument doorberekenen.
  • Voor pre-autorisaties bij pin- en creditcardbetalingen moet de verkoper duidelijk aangeven welk bedrag hij als tijdelijke borg reserveert. Na definitieve levering wordt het werkelijke bedrag afgerekend. Het bedrag van de pre-autorisatie moet daarbij direct worden vrijgegeven. Pre-autorisaties komen onder andere voor bij onbemande benzinestations, hotels en autohuur.

Wat kun je als particulier met de PSD2 richtlijn?

PSD2bankieren is gemakkelijk als je niet met iDEAL kunt betalen en geen creditcard of PayPalrekening hebt. Daarnaast komen er nieuwe methoden voor elektronisch betalen aan de kassa. Naast banken kunnen ook andere bedrijven je nieuwe betaaldiensten aanbieden.

Met de informatie van je betaalrekening kunnen nieuwe dienstverleners bijvoorbeeld jouw digitale huishoudboekje samenstellen. Ook als je meerdere betaalrekeningen hebt bij verschillende banken. Dat kan handig zijn als je een financieel product nodig hebt, zoals een consumptief krediet of een hypotheek.

Door PSD2 betaal je geen toeslag meer bij betaling via een gangbare creditcard. Ook is er geen eigen risico meer bij diefstal of verlies van je bankpas.

Belangrijk is dat je zelf beslist of je een dienst wilt gebruiken en daarvoor toegang geeft. Als je geen toestemming geeft, verandert er niets. Een derde partij krijgt dan geen toegang tot jouw betaalrekening.

Wanneer is PSD2 ingegaan?

PSD2 ging op 19 februari 2019 in Nederland in werking. SCA, een extra beveiliging voor online creditcardbetalingen, ging op 1 januari 2021 in.