Wat is leasing?

Leasing is een financieringsvorm die je kunt gebruiken voor bedrijfsmiddelen. Denk aan bedrijfsauto's, machines, computers of kopieerapparaten. Maar ook software kun je leasen. De leasemaatschappij financiert het bedrijfsmiddel en jij betaalt een maandelijks bedrag voor het gebruik. Lees hier hoe lease werkt en waar je op moet letten.

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids

Naar de FinancieringsGids

Zo werkt leasing

Bij leasing ga je een overeenkomst aan met een leasemaatschappij. De leasemaatschappij financiert het bedrijfsmiddel en geeft het via lease aan jou in gebruik of eigendom. Elke maand betaal je een bedrag (leasetermijn) aan de leasemaatschappij voor het gebruik van het bedrijfsmiddel. Afhankelijk van de leasevorm word je direct eigenaar van het object. Of je maakt de keuze aan het einde van de leaseperiode. Omdat je de waarde van het object in termijnen betaalt, hoef je niet in een keer een grote investering te doen. Zo houd je werkkapitaal in je bedrijf.

Vormen van leasing

De bekendste vormen van leasing zijn financial lease en operational lease.

Financial lease

Bij financiële lease financiert de leasemaatschappij de aanschafwaarde, of een gedeelte hiervan. Bijvoorbeeld van een nieuwe machine. De leasemaatschappij blijft juridisch eigenaar tot de laatste leasetermijn is betaald. Je betaalt de financiering in termijnen terug. Jij bent economisch eigenaar van de machine. Bij deze leasevorm staat de machine op jouw balans en kun je hier direct op afschrijven. Bij veel bedrijfsmiddelen kom je in aanmerking voor de investeringsaftrek. Financial lease staat als schuld op je balans. Dat kan nieuwe financiering lastig maken. Je zorgt zelf voor onderhoud van de machine. Het economische risico is voor jou. 

Operational lease

Bij operationele lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van het object dat je leaset. Het is alsof je het object huurt. De leasetermijnen voer je op als kosten. Je kunt er niet op afschrijven en geen investeringsaftrek op krijgen. Het leaseobject staat niet bij jou op de balans en heeft geen invloed op de financiële kengetallen van je bedrijf. De leaseverplichting wordt wel opgenomen in de winst- en verliesrekening als onderdeel van de bedrijfskosten. Het bedrijfsresultaat wordt verminderd met hetzelfde bedrag.
Aan het einde van de leaseperiode neemt de leasemaatschappij het object weer terug. Of je neemt het object over voor de op dat moment geldende marktwaarde of een vastgestelde prijs.

Voordelen van leasing

Kosten

​​Leasen kan voordeliger zijn dan een zakelijke lening. Dit geldt vooral voor apparatuur met een aanschafwaarde onder de 50.000 euro. Met een leasecontract ‘op maat’ zijn de maandlasten meestal lager. Bijvoorbeeld bij financial lease met een verhoogde slottermijn.​ 

Gemak

Gaat er iets kapot? Bij operational lease moet de leasemaatschappij zorgen voor een oplossing. Leasen is ook interessant bij apparatuur die je vaak moet vervangen of vernieuwen. Door te leasen kun je nieuwe technologie makkelijker en sneller aanschaffen en zo concurrerend blijven.

Voorwaarden

Bij operational lease kun je uitgaan van een 100% financiering. Je houdt zo meer geld over voor je bedrijf. Bij financial lease kan een aanbetaling gevraagd worden of betaal je aan het einde van de lease een slottermijn. De looptijd van een leasecontract is afgestemd op de economische levensduur van het object. Voor objecten met een relatief langere economische levensduur vindt de leasemaatschappij meestal een langere looptijd goed. Tenslotte kun je leasing bovenop of naast andere financieringsbronnen inzetten.

Nadelen of aandachtspunten bij leasing

Wil je gaan leasen? Houd dan rekening met de volgende nadelen of aandachtspunten.

Kosten

Zet voor jezelf de kosten van lease en de kosten van een zakelijk lening naast elkaar en vergelijk ze. Denk bij een lening aan afsluitprovisie, beheervergoeding, administratiekosten, de aflossing die je moet betalen en natuurlijk de rentekosten.

Contract

Bij leasing staan de afspraken die je maakt in het leasecontract. Veel aanbieders geven de mogelijkheid om een restant- of slottermijn op te nemen. Wees je bewust dat je dan aan het eind van de looptijd dan nog een deel van het financieringsbedrag moet betalen. Let ook op de duur van de leaseperiode. Sluit deze aan bij jouw wensen? Je wilt immers niet langer voor een apparaat betalen dan nodig.

Lees het leasecontract goed door. Hoe werkt het als je niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen? Of als je het contract eerder wilt laten aflopen? In de voorwaarden staat of en hoeveel vergoeding je moet betalen bij afkoop.

De leasemaatschappij

Bij leasing krijg je te maken met de leasemaatschappij. Je gaat met hen een contract aan. Waar let een leasemaatschappij op?

Waardevastheid van het object

De leasemaatschappij let op het economisch risico en op het waardeverloop van de bedrijfsmiddelen die je leaset. Bedenk welke risico’s aan het gebruik van de bedrijfsmiddelen zitten. Behouden zij hun waarde? ​Dan kan de leasemaatschappij het bedrijfsmiddel na de leaseperiode ook bij een andere ondernemer inzetten. Dit heeft gevolgen voor het leasebedrag dat jij gaat betalen.

Kredietrisico

De leasemaatschappij kijkt naar de financiële situatie van je bedrijf. Kun je de verplichtingen nakomen tijdens de hele looptijd van het leasecontract? Kun je de leasebedragen elke maand op tijd betalen?

Hulp bij bedrijfsfinanciering

De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.