Vind financiering voor je internationale bedrijfsplannen
- KVK Redactie
- 15 november 2024
- 3 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Je wilt producten of diensten importeren of exporteren. Zo groei je door met je bedrijf. Als je over de grens gaat, heb je waarschijnlijk extra geld nodig. Bijvoorbeeld voor het vinden van buitenlandse leveranciers of klanten en het onderzoeken van nieuwe markten. Misschien moet je voor de import of export je product of de verpakking aanpassen. Buitenlandse markten hebben vaak andere eisen, wetten en regels voor je product of dienst. Ook in de EU. Het uitzoeken hiervan en je verdiepen in het import- of exportproces kost tijd en geld. Hier lees je welke financieringsmogelijkheden er zijn, waar je op moet letten en waar je terecht kunt.
Zoek je financiering voor je bedrijf?
Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids
Lees het hele artikel of ga direct naar:
Mogelijkheden bij import
Bij het importeren van producten uit het buitenland heb je meer kosten dan bij inkoop in Nederland. Denk aan extra transportkosten en het vertalen van handleidingen en verpakkingen. Ook zoek je uit of je het product wel in Nederland mag verkopen. Of dat je misschien nog iets moet aanpassen. Importeer je producten uit landen buiten de EU? Dan betaal je vaak invoerrechten. Invoerrechten maken je product duurder.
Beschrijf je plannen en kosten in een importplan. En werk je financiële plan met deze informatie bij. Zo zie je direct welk bedrag je nodig hebt, waarvoor je het geld gaat gebruiken en of je voldoende eigen middelen hebt. Samen met je boekhouder of accountant bespreek je wat de slimste en goedkoopste manier is om deze investering te betalen. Uit je eigen middelen of toch met een financiering.
Geen subsidies bij import
Als je gaat importeren zijn er geen subsidies of regelingen vanuit de overheid. Wel heeft de EU handelsverdragen met meerdere landen. Hierdoor betaal je bijvoorbeeld minder of zelfs geen invoerrechten en wordt je product goedkoper.
Mogelijkheden bij export
Exporteren is een manier om met je bedrijf te groeien. Je succes valt of staat met een goede voorbereiding. Beschrijf je plannen in een exportplan. Geef in dit plan ook aan hoeveel financiële middelen je nodig hebt. Dit plan gebruik je bijvoorbeeld in je gesprek met een financier zoals je bank of een investeerder. Kijk eerst of je financiële middelen in je bedrijf vrij kunt maken. Dat kan je kosten besparen. Externe financiering kost namelijk altijd geld.
Subsidies bij export
Anders dan voor je importplannen zijn er wel subsidies en regelingen vanuit de overheid voor je exportplannen. Lees voordat je een aanvraag doet, de voorwaarden goed door. Hieronder vind je drie voorbeelden van exportsubsidies. De uitvoerder van deze subsidies is RVO.nl.
1. Starters International Business (SIB)
Ben je een startende exporteur? En kun je hulp gebruiken? Kijk dan eens naar de . Hiermee financier je verschillende exportactiviteiten, zoals een internationale beursdeelname.
2. DHI-subsidieregeling
Met de financier je een demonstratieproject, haalbaarheidsstudie of investeringsvoorbereidingsproject in het buitenland.
3. Partners for Business (PIB)
is een programma waarmee je in een publiek-private samenwerking je internationale plannen kunt realiseren.
Bekijk de subsidie- en financieringswijzer van en ga na voor welke andere regelingen je in aanmerking komt.
Innovatie
Voor internationale innovatieprojecten zijn er verschillende Europese regelingen. Bijvoorbeeld , Horizon  en .Â
Financiering vinden
Heb je externe financiering nodig? Dit kan op verschillende manieren. Gebruik de Financiering keuzehulp en beantwoord een paar vragen. Je komt dan uit bij voor jou passende financieringsvormen. En je ziet welke financiers deze vormen aanbieden.
Naast de opties uit de keuzehulp, zie je hieronder enkele financieringsvormen, fondsen en organisaties die bij import en export interessant kunnen zijn.
1. Letter of Credit (L/C)
Een L/C biedt zekerheid als je zakendoet met het buitenland. Verkoper en koper weten bijvoorbeeld via dit document dat er betaald wordt en dat het product volgens afspraak geleverd wordt.
2. Bankgarantie
Een bankgarantie is een belofte van de bank om te betalen als een koper niet betaalt. De bank blokkeert hiervoor een bedrag op de rekening van de koper. Bij import en export zorgt een bankgarantie ervoor dat de verkoper zijn geld krijgt, zelfs als de koper niet betaalt.
3. Dutch Good Growth Fund (DGGF)
Het is een fonds van Invest International. Dit fonds helpt je met leningen, deelnemingen, exportkredietverzekeringen en exportfinanciering in opkomende markten en ontwikkelingslanden.
4. Dutch Trade and Investment Fund (DTIF)
Invest International verstrekt via het leningen, garanties en exportfinanciering aan bedrijven die zaken willen doen met bijna alle landen, behalve .
5. Exportfinanciering
Invest International ondersteunt ook kleinere voor mkb’ers. Deze bedragen zijn vaak minder interessant voor banken.
6. Exportkredietverzekering
Als je goederen exporteert, loop je het risico dat je klant niet betaalt. Voor veel landen en leveringen kun je dit risico verzekeren bij een particuliere verzekeraar. Verzekeren zij niet? Dan voert Atradius Dutch State Business de verzekering uit in opdracht van de Nederlandse overheid.
Bij het aanvragen van internationale subsidies en regelingen komt veel kijken. Kom je er zelf niet uit? Huur dan een subsidieadviseur in die je verder op weg helpt.
Investeren in het buitenland
Ga je investeren in een ander land? Bijvoorbeeld omdat je in het buitenland een bedrijf wilt oprichten of overnemen. Soms is financiering vanuit Nederland mogelijk of je Nederlandse financier kan je in contact brengen met een buitenlandse financier. Onderzoek ook zelf de financieringsmogelijkheden in dat land. De risico’s van investeringen in het buitenland kun je verzekeren met de die Atradius in opdracht van de overheid uitvoert.
Hulp bij bedrijfsfinanciering
De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.