Vind financiering voor de innovatieplannen van je bedrijf

Je hebt geld nodig voor een nieuwe slimme toepassing in je bedrijf. Je gaat innoveren en dus ook investeren. ​​Maar, waar vind je financiering? Je kunt op verschillende plekken terecht. Binnen je bedrijf, bij de overheid of bij externe financiers. Lees hier welke mogelijkheden je hebt en waar je op moet letten.

Wat is innovatie?

Innovatie is het vernieuwen van een product, dienst of proces in je bedrijf. Je innoveert misschien al.Bijvoorbeeld doordat je een product of dienst aanpast. Of een machine vervangt waardoor je geld en energie bespaart. Iets nieuws uitvinden is ook innovatie.

Financiering vinden

Geld voor je innovatieplan organiseer je in drie stappen:

  • Bepaal hoeveel geld je zelf kunt inzetten.
  • Onderzoek of je in aanmerking komt voor subsidies en regelingen die er zijn.
  • Onderzoek bij welke externe financiers je terecht kunt.

Zelf financieren

Heb je voor je innovatie een klein bedrag nodig? Kijk dan naar mogelijkheden binnen je eigen bedrijf. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar je voorraad. Moet je alles zelf op voorraad hebben of kan je leverancier je snel leveren? Of probeer je debiteuren sneller te laten betalen. Een voordeel van zelf financieren is dat de kosten relatief laag zijn. Nadeel is dat je minder werkkapitaal hebt.

Subsidies en fiscale regelingen

De overheid steunt vernieuwingen in het mkb met subsidies en fiscale regelingen. Bijvoorbeeld voor onderzoek en ontwikkeling (research & development), innovatieve producten, procesinnovatie, energie- en milieu-investeringen. Bij fiscale regelingen krijg je geen geld bij de investering, maar betaal je later minder belasting. Subsidieregelingen betalen meestal wel geld uit.

Subsidies

Met de Subsidie- en financieringswijzer van RVO kun je onderzoeken welke subsidieregeling bij jouw innovatie past. Bestudeer de regelingen en plan tijd in voor het voorbereiden van de aanvraag. Je kunt ook een adviseur inschakelen. Provincies en gemeenten hebben ook geld waarmee zij innovatie stimuleren. Op hun eigen websites vind je daarover meer informatie.

Regelingen

Bekende regelingen voor innovatieve ondernemers zijn:

  • Innovatiebox
    De innovatiebox is een fiscale regeling die bedrijven waarmee bedrijven minder vennootschapsbelasting betalen over de winst die zij behalen uit innovatieve activiteiten.
  • WBSO
    De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven die je maakt voor speur- en ontwikkelingswerkzaamheden. Je krijgt daarvoor een WBSO-beschikking.
  • VFF
    Vroegefasefinanciering (VFF) is een lening voor ondernemers die willen onderzoeken of hun innovatieve idee een kans heeft in de markt.
  • Innovatiekrediet
    Het innovatiekrediet is voor ondernemers die werken aan de technische ontwikkeling van een nieuw product, proces of dienst. Je krijgt een lening voor een deel van de ontwikkelkosten.
  • Internationale oriëntatie
    Voor internationale innovatieprojecten zijn er verschillende Europese regelingen. Bijvoorbeeld Eurostars, Horizon Europe en INTERREG.

Startup-box

De overheid heeft kredieten en andere financiële regelingen voor startups, scale-ups of snel innoverende mkb’ers. Met de Startup Box zie je welke regelingen de overheid voor jou heeft en welke het best bij jouw plannen passen.

Extern financieren

Extern financieren betekent dat je geld aantrekt van buiten je eigen bedrijf. Voordat je op zoek gaat naar een financier:

  • maak je een investeringsbegroting voor de komende twee tot drie jaar. Dit is onderdeel van je financieel plan.
  • geef je aan hoeveel geld je nodig hebt, waarvoor en wanneer.
  • maak je duidelijk hoeveel extra omzet of besparingen de innovatie gaat opleveren.
  • laat je zien hoeveel kosten hier tegenover staan. Inclusief je eigen uren en die van je personeel, de ontwikkelkosten en de kosten om het product of dienst op de markt te brengen.
  • plaats je de omzet, de investeringen en je financieringsbehoefte op een tijdlijn. Laat bijvoorbeeld met het Business Model Canvas zien hoe je de innovatie op de markt brengt. Zo maak je een mogelijke investeerder enthousiast voor je innovatieplan.

Lees meer over de onderdelen van een financieringsaanvraag.

Vind je financieringsvorm met de Financiering keuzehulp

Ga je voor externe financiering? Gebruik de Financiering keuzehulp. Die wijst je de weg naar een passende financieringsvorm en partijen die deze financiering aanbieden.

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Heb je als bedrijf niet genoeg onderpand om een lening te krijgen? De BMKB is een regeling van de Nederlandse overheid die ondernemers helpt bij het krijgen van financiering. Hiermee staat de overheid garant voor een deel van de lening. Je kunt dan meer lenen dan je op basis van je onderpand zou krijgen. Je financier vraagt de BMKB aan.

Voor innovatieve ondernemers is er de BMKB Innovatief. Speciaal voor ondernemers die bezig zijn met technologische innovatie. Als je deze regeling wilt gebruiken, heb je een Speur- en Ontwikkelingswerk verklaring nodig.

Innoveren met risicokapitaal

Als je geld zoekt voor innovatie krijg je vaak te maken met risicokapitaal. Dat is geld van durfinvesteerders. Dat zijn investeerders die geld in je bedrijf willen steken terwijl ze niet zeker weten wat de innovatie financieel oplevert. Als de innovatie slaagt, kan de opbrengst groot zijn. Maar de opbrengst van de innovatie kan ook tegenvallen. Juist dat risico durft een durfinvesteerder te nemen.

Aandelen zijn een vorm van risicokapitaal. Een investeerder koopt aandelen van je bedrijf. Zo ontstaat extra vermogen. De investeerder wordt mede-eigenaar en deelt mee in de winst of het verlies. Zo’n investeerder noem je een informal investor of business angel.

Hulp bij bedrijfsfinanciering

De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.