Snel een klein bedrag financieren
- Gé Sletterink
- Achtergrond
- Bijgewerkt 6 juni 2024
- 4 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Je bedrijf zit tijdelijk in een financiële dip. Door de oorlog in Oekraïne heb je te maken met hogere kosten. Of je voelt nog steeds de gevolgen van de coronacrisis. Wil je snel geld lenen zodat je een paar maanden financieel kunt doorkomen? Of bij gunstige vooruitzichten juist investeren? Regel dan een zakelijk overbruggingskrediet of aanvullend werkkapitaal. Ontdek welke mogelijkheden er zijn als je snel geld wilt lenen tussen 5.000 en 25.000 euro.
Krediet of lening
Wil je snel geld lenen voor je onderneming? Dan zijn er twee oplossingen. Een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Een zakelijk krediet is een lening die voor je klaarstaat bij een financier. Je kunt tot een vast maximumbedrag geld opnemen of rood staan. Je bepaalt zelf wanneer je dat doet en hoeveel je opneemt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Iedere maand los je een gedeelte af. Je kunt dat weer opnemen als je het nodig hebt.
Met een zakelijke lening ontvang je het hele leenbedrag in één keer op je rekening. Je betaalt het bedrag vervolgens in maandelijkse, gelijke termijnen terug. Geld dat je hebt afgelost, kun je niet opnieuw opnemen. Je betaalt een vooraf afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag.
Geld lenen kost geld en je moet het bedrag met rente terugbetalen. Een financiële planning geeft inzicht in de gevolgen van zo’n financiering. Houd rekening met je betalingsverplichtingen zodat je die onder controle kunt houden.
Financieringsbronnen
Voordat je een financiering aan gaat, kun je misschien geld vrijmaken binnen je bedrijf. Dan kun je een kleiner bedrag lenen of is lenen helemaal niet nodig. Ga na of je alle mogelijkheden al gebruikt.
- Kijk waarop je kunt besparen.
- Wees alert op belasting aftrekken.
- Laat je klanten (debiteuren) sneller betalen.
- Onderzoek of je geld kunt lenen van familie of vrienden.
Zakelijke financiers
Bij financiers vind je verschillende vormen van overbruggingskrediet. Denk aan rekening-courantkrediet, flexibel krediet of factoring.
Bank
Een bank biedt een . Je mag hiermee tot een bepaald bedrag rood staan. Heb je tijdelijk meer geld nodig? Dan kun je de lopende financiering tijdelijk verhogen.
Er is een speciale overheidsgarantie, de Borgstelling MKB-kredieten . Banken en non-bancaire kunnen dit voor je aanvragen voor een rekening-courantkrediet of overbruggingslening. Je kunt zo bij de bank meer geld lenen dan je op basis van je onderpand zou krijgen.
Krediet bij Qredits
biedt een flexibel krediet en een microkrediet.
- Microkrediet: een microkrediet is een lening van maximaal 50.000 euro.
- Flexibel krediet: een flexibel krediet is een soort rekening-courantkrediet van minimaal 5.000 tot maximaal 25.000 euro. Je kunt het combineren met een ander soort lening van Qredits. Bijvoorbeeld een microkrediet, MKB-krediet, leasing of hypothecair krediet.
Online financiering via fintech
Fintech staat voor financiële technologie. Fintech financiers organiseren het financieringsproces met online technologie. Zij bieden meestal een tijdelijke financiering van werkkapitaal. Verschillende banken hebben een eigen fintechkanaal. Bijvoorbeeld de Rabobank (Fundr) en ABN AMRO (New 10). Zij bieden via fintech ook overbruggingskrediet aan. Het gaat om leningen vanaf 5.000 tot 250.000 euro of hoger. Gaat het om een lening voor een korte periode die je vaak binnen één dag krijgt? Dat heet een zakelijk flitskrediet. De rente van een flitskrediet kan hoog oplopen. Bereid je daarom goed voor. Vergelijk de kosten en voorwaarden per aanbieder en reken alles door voordat je een besluit neemt.
Factoring
Bij factoring en debiteurenfinanciering geeft een bank of factoringbedrijf je een bepaalde kredietvorm. Meestal schieten zij het bedrag van een door jou verzonden factuur voor een groot deel voor. Het gaat om transacties tussen bedrijven, dus niet om facturen aan consumenten. Bij sommige factoringbedrijven kun je al een voorschot op facturen vanaf 100 euro krijgen.
Factuurfinanciering werkt net even anders. Bij factuurfinanciering verkoop je openstaande facturen aan een financieringsmaatschappij. Je zorgt wel zelf voor de inning van deze facturen bij je afnemer.
Factoringbedrijven zijn verenigd in de brancheorganisatie Factoring Nederland .
Pinvoorschot en webvoorschot
Een pinvoorschot zit vast aan een pinautomaat in de detailhandel en horeca. Je krijgt een voorschot op de verwachte omzet. Dagelijks gaat er een percentage van de omzet als aflossing naar de financier. Dit kan met bedragen vanaf 2.000 tot 50.000 euro. In drie tot zes maanden los je dagelijks een percentage van de omzet af. Heb je een webshop? Dan kun je een webvoorschot krijgen voor dezelfde bedragen.
KVK Gids voor bedrijfsfinanciering
Ben je op zoek naar geld voor je bedrijf? De KVK Gids voor bedrijfsfinanciering legt uit hoe je dat aanpakt. Van bedrag bepalen tot aanvraag doen en informatie over financieringsvormen.
Tips bij geld lenen
Met een goed voorbereide aanvraag heb je meer kans dat je het krediet krijgt. Regel de volgende zaken zodat je financieringsaanvraag soepel verloopt:
- Zorg dat je administratie actueel en kloppend is. Zo kan een financier je aanvraag snel beoordelen.
- Vergelijk aanbiedingen van drie financiers en maak dan een keuze.
- Reken de rente van de lening om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. Stichting MKB Financiering geeft als richtlijn voor kosten inclusief rente maximaal 20% per jaar. De Stichting MKB Financiering heeft een keurmerk voor aangesloten en .
- Lees ook de kleine letters van het kredietvoorstel. Let op een begrijpelijk contract, een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie. Met een keurmerk en lidmaatschap moeten financiers zich aan de regels van een gedragscode houden. De gedragscode verplicht ze duidelijk te zijn tijdens het financieringsproces.
- Zoek uit hoe snel een financier je aanvraag afwikkelt en wanneer je het geld kunt verwachten.
Wat je verder nog moet weten
Wil je een financieringsaanvraag indienen? Zoek via het stroomschema financiering een financieringsvorm die bij jouw situatie past. Bekijk ook de eisen van financiers voordat je begint en pas je aanvraag daarop aan.
Hulp inroepen vergroot je kansen bij een kredietaanvraag. Met de juiste adviseurs en een goede financiële onderbouwing maak je meer kans op een zakelijk lening. Deze adviseurs helpen je op weg. Bekijk ook de video Financiering regelen. De video legt uit hoe je aan financiering voor je bedrijf komt en welke stappen je daarvoor moet zetten.