Financiering met risicokapitaal

Voor sommige bedrijven is het interessant om risicokapitaal of durfkapitaal aan te trekken. Dat is geld van investeerders die hun geld in innovatieve of snelgroeiende bedrijven te steken, in ruil voor aandelen. Daar zit voor hen een financieel risico aan vast. Financiers die risicokapitaal verstrekken zijn bijvoorbeeld participatiemaatschappijen of regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Een ander woord voor risicokapitaal is venture capital of private equity. Particuliere investeerders heten ook wel business angels.

Participatiemaatschappij

Participatiemaatschappijen beheren het vermogen van institutionele beleggers en beleggingsfondsen. Ze investeren voor de lange termijn in startende en gevestigde, kleine, middelgrote en niet-beursgenoteerde bedrijven. Het geld dat participatiemaatschappijen in startende of snelgroeiende bedrijven investeren, heet ook wel venture capital. Investeringen in bestaande snelgroeiende bedrijven heet private equity.

Participatie betekent actieve deelname. Een participatiemaatschappij neemt een aandeel in je onderneming en verwacht dat dit aandeel meer waard wordt in de toekomst. Na een aantal jaar verkoopt de participatiemaatschappij de aandelen weer. Ze investeren vanaf één miljoen euro. Vaak richt een participatiemaatschappij zich op bedrijven in een bepaalde fase of sector.

Een participatiemaatschappij biedt meer dan alleen financiering. De investeerder helpt jou en je bedrijf naar een volgende fase met kennis, ervaring en een netwerk. En levert op die manier een actieve bijdrage aan je bedrijf.

Regionale Ontwikkelingsmaatschappij

In elke provincie is een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) actief. Dat is een provinciale participatiemaatschappij. De ontwikkelingsmaatschappijen zorgen voor versterking van de regionale en lokale economie. De ROM’s investeren vooral in innovatieve en snelgroeiende, regionale bedrijven. Ze verstrekken risicokapitaal aan ondernemers en een ROM kan ook aandeelhouder worden in bedrijven. Daarnaast begeleiden ze ondernemers bij hun bedrijfsvoering en stimuleren zij ondernemers om zich in de regio te vestigen. Ook trekken de ROM’s buitenlandse bedrijven naar hun regio en helpen ze regionale bedrijven als die de buitenlandse markt op willen. ROM's investeren vanaf 250.000 euro.

Het budget van een ROM verschilt per provincie. Ook de voorwaarden om in aanmerking te komen zijn verschillend per ROM. Kijk voor de mogelijkheden binnen jouw provincie en de manier van aanvragen op:

De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen nemen samen zo’n 50% van alle venture capital investeringen in Nederland voor hun rekening.

Meer informatie

Wil je weten of er een participatiemaatschappij of venture capital fonds is voor jouw branche of sector? Kijk dan op de website van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. Meer informatie over de particuliere investeerders lees je in het artikel over business angels.

Hulp bij bedrijfsfinanciering 

De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.