Rekening-courantkrediet, wat is dat?

Als je geld nodig hebt voor je bedrijf om je voorraad en debiteuren voor te financieren, kun je een rekening-courantkrediet aanvragen. Je hebt dan een zakelijke rekening waar je tot een bepaald bedrag geld van kunt opnemen als je het nodig hebt. Lees hier meer over rekening-courantkrediet.

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids

Naar de FinancieringsGids

Rekening-courantkrediet 

Een rekening-courantkrediet is gekoppeld aan een betaalrekening bij een bank. Op die rekening mag je tot een bepaald bedrag rood staan. Dat is de kredietlimiet. Je kunt tot de kredietlimiet geld van die rekening opnemen en betalingen doen. Je bepaalt zelf wanneer je dat doet en hoeveel je van de limiet gebruikt. Rente betaal je alleen over het bedrag dat je hebt opgenomen.

Waarvoor gebruiken?

Een rekening-courantkrediet gebruik je als je even niet genoeg geld in kas hebt om de lopende zaken te betalen. Bijvoorbeeld door een seizoenspatroon in je verkopen, pieken in de inkoop,  of onverwacht en duur onderhoud aan een machine. Ga je een grote investering doen? Dan is een zakelijke lening of lease een alternatief.

Kosten rekening-courantkrediet

Bij een rekening-courantkrediet betaal je rente over het bedrag dat je gebruikt. Een voorbeeld: je hebt een kredietlimiet van 10.000 euro. Je gebruikt daarvan 2.000 euro. Dan betaal je rente over die 2.000 euro. Het rentepercentage dat je betaalt hangt af van de financiële gezondheid van je bedrijf. Verder betaal je bij een rekening-courantkrediet een bereidstellingsprovisie of een kredietprovisie. Dat is de vergoeding voor het voor jou beschikbaar houden van het geld door de financier. Bekijk voordat je een rekening-courantkrediet afsluit naar de kosten die de financier rekent.

Looptijd en flexibiliteit

Bij een rekening-courantkrediet kun je geld opnemen en storten wanneer je wilt. Hierdoor is deze vorm een flexibele manier om je beschikbare werkkapitaal te vergroten. Je hoeft niet iedere keer een nieuwe lening aan te vragen. 

De kredietverstrekker beoordeelt periodiek of je het krediet gebruikt zoals het vooraf met elkaar is afgesproken. Het kan zijn dat je niet meer in aanmerking komt voor het krediet. Dan los je het openstaande bedrag helemaal af. Als je boven de kredietlimiet komt, kan de financier boetes en extra kosten berekenen.

Een krediet aanvragen

Een rekening-courantkrediet vraag je vaak online aan. Bekijk voordat je een aanvraag indient welke informatie de financier van je wil hebben. Bijvoorbeeld bedrijfsgegevens, jaarrekeningen en bij- en afschrijvingen. Ga ook na waar de financier bij de beoordeling op let.

Hulp bij bedrijfsfinanciering

De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.