Investeringsbegroting

In een investeringsbegroting schrijf je op welke bedrijfsmiddelen je de komende jaren nodig hebt. En wat je hiervoor uitgeeft. Je kijkt een tot drie jaar vooruit. Zo krijg je zicht op je financiën. Een investeringsbegroting is een onderdeel van het financiële plan van je bedrijf.

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids

Naar de FinancieringsGids

Een investeringsbegroting maken in drie stappen

Je investeringsbegroting geeft een overzicht van bedrijfsmiddelen, of de zoeken die je nodig hebt in je bedrijf. Bedrijfsmiddelen heten in de financiële administratie activa. Er zijn vaste- en vlottende activa.

Ben je ondernemer voor de btw? Dan neem je in de investeringsbegroting alle bedragen exclusief btw op. De btw die je betaalt aan leveranciers neem je op als aan apart bedrag: 'voorfinanciering btw'. Dit kun je bij de btw-aangifte verrekenen als voorheffing. Ben je geen ondernemer voor de btw? Dan neem je alle bedragen op inclusief btw.

1. Vaste activa

Bepaal welke vaste activa je hebt. Vaste activa zijn bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar in je bedrijf aanwezig zijn. Bijvoorbeeld je computer, inventaris, bedrijfsauto, een eigen pand, gestorte waarborgsom of betaalde goodwill bij een overname.

2. Vlottende activa

Daarna zet je ook de vlottende activa in je investeringsbegroting. Vlottende activa zijn bedrijfsmiddelen die korter dan een jaar in je bedrijf aanwezig zijn. Denk aan voorraden, aanloopkosten, openstaande rekeningen aan klanten en voorfinanciering btw. Aanloopkosten zijn eenmalige kosten die je maakt nog voordat je omzet maakt. Andere kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor marktonderzoek, notariskosten, advieskosten en kosten voor het laten bouwen van je website.

Terugkerende kosten, bijvoorbeeld promotiekosten, vallen niet onder aanloopkosten. Ze staan niet op je investeringsbegroting. Deze kosten horen in de exploitatiebegroting. Houd ook rekening met onvoorziene kosten.

3. Leg grote investeringen uit

Zorg bij grote investeringen voor extra offertes. Dit moet je zeker doen als je op zoek gaat naar externe financiers. Vergelijk offertes van twee tot drie leveranciers. Maak daarna een keuze.

Voorbeeld investeringsbegroting

Vaste activaBedrag in euro's
Machines, gereedschap8.000
Computerapparatuur5.000
Bedrijfsauto10.000
Inventaris (bureau's, kasten)5.000
TOTAAL vaste activa28.000
 
Vlottende activaBedrag in euro's
Aanloop- en openingskosten5.000
Voorraden5.000
Voorfinanciering btw6.000
Kas/bankrekening3.000
TOTAAL Vlottende activa19.000
 
TOTAAL INVESTERINGEN47.000

Financieel plan maken: investerings- en financieringsbegroting

Hulp 

Wil je hulp bij het opstellen van de investeringsbegroting? Schakel een boekhouder of accountant in via NOAB of NBA.