Hoe werkt subsidie aanvragen?
- KVK Redactie
- 15 november 2024
- 2 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Geld nodig voor je bedrijfsplannen? Misschien kun je geld van de overheid in je bedrijf steken. De nationale overheid, provincies en de Europese Unie hebben verschillende subsidies en regelingen voor bedrijven. Subsidie aanvragen kost vaak veel tijd, maar kan wel geld opleveren. Lees hier waar je op moet letten als je subsidie aanvraagt.
Subsidie zoeken
Begin met subsidie zoeken. Bijvoorbeeld bij de Nederlandse overheid of bij de Europese Unie. Gebruik daarvoor de Subsidie- en  van RVO. De subsidies sluiten aan bij belangrijke beleidsonderwerpen van de overheid. Bijvoorbeeld duurzaamheid, innovatie of (internationale) samenwerking. In de subsidiewijzer kun je zoeken op onderwerp of regio.
Subsidieregeling doorlezen
Heb je een subsidie gevonden? Lees de informatie over de regeling goed door. Op de website van de subsidie vind je bijvoorbeeld de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Controleer of je bedrijf binnen de eisen past. En onderzoek op welk moment je het geld krijgt. Soms krijg je het geld pas aan het einde van een project. Dan moet je het eerst zelf betalen. Heb je vragen over de uitleg? Neem dan contact op met de subsidieverstrekker.
Subsidieaanvraag schrijven
Meestal vraag je subsidie online aan via website van de subsidieverstrekker. Je vult dan verschillende aanvraagdocumenten in. Voor het downloaden en indienen heb je vaak  nodig. Daarmee kun je veilig inloggen bij een overheidsorganisatie.
Lever de stukken aan die de subsidieverstrekker nodig heeft. Bijvoorbeeld een beschrijving van je (project)plan, een businessplan en een financiële onderbouwing. Wat je aan moet leveren lijkt veel op de onderdelen van een financieringsaanvraag. Afhankelijk van de soort subsidie moet je nog speciale informatie of documenten aanleveren.
Heb je alles ingediend? Dan krijg je een ontvangstbevestiging. Daarin staat binnen welke periode je een reactie krijgt op de aanvraag.
Tijd inplannen
Subsidie aanvragen kan ingewikkeld zijn en kost veel tijd. Plan daarom tijd in voor het schrijven van je aanvraag. Ook duurt het vaak een tijd voordat de subsidieverstrekker een beslissing neemt.
Beschikking
De subsidieverstrekker gaat je plan beoordelen. De uitkomst daarvan heet een beschikking. Die kan positief of negatief zijn.
- Positieve beschikking: de subsidieverstrekker gaat geld je je plan steken. In de beschikking staat hoeveel geld je krijgt, wanneer je het krijgt en hoe je het bedrag krijgt. Soms krijg je het bedrag vooraf, meestal pas na afronding van het project.
- Negatieve beschikking: de subsidieverstrekker geeft aan dat je project niet binnen de regeling past. Of dat er geen geld meer in de subsidiepot zit. Als aanvrager kun je bezwaar maken tegen de afwijzing. In de beschikking staat hoe je dat moet doen.
Soms heeft de subsidieverstrekker meer informatie nodig. Dan krijg je een vragenbrief. Geef op tijd antwoord op deze vragen.
Administratie bijhouden
Als je subsidie krijgt, moet je een projectadministratie bijhouden. De subsidieverstrekker wil weten wat er met het geld gebeurt. Leg daarom je activiteiten en uitgaven goed vast. In de beschikking staat meestal aan welke richtlijnen je je moet houden.
Einddeclaratie
Krijg je subsidie na afsluiting van het project? Dan bepaalt de subsidieverstrekker welk bedrag je precies krijgt via de einddeclaratie. Je maakt een eindoverzicht van alle kosten met alle bewijsstukken erbij. Bijvoorbeeld facturen en bankafschriften.
Vaststellingsbeschikking
In de vaststellingsbeschikking staat het definitieve subsidiebedrag dat je krijgt. De subsidieverstrekker gebruikt de einddeclaratie om dat bedrag te bepalen. Heb je geld gekregen tijdens het project en is dat hoger dan in de einddeclaratie? Dan moet je dat deel terugbetalen. Houd je projectadministratie bij de hand. Je kunt controle krijgen, ook na de vaststellingsbeschikking.
Hulp bij bedrijfsfinanciering
De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.