Herfinanciering van je zakelijke leningen

Heb je voor je bedrijf een financiering lopen? Die kan door allerlei oorzaken niet meer bij jou of je bedrijf passen. Onderzoek dan hoe je kunt herfinancieren. Dat kan voor jou gunstiger uitpakken.

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids

Naar de FinancieringsGids

Wat is herfinanciering?

Herfinancieren betekent opnieuw financieren. Je vervangt een lening die je hebt door een andere lening.

Manieren van herfinanciering

Je kunt herfinanciering in verschillende situaties toepassen.

Bestaande lening opnieuw afsluiten

Bij herfinancieren wil je meestal een bestaande lening opnieuw afsluiten. Dat noem je oversluiten. Je lost dan met een nieuwe lening, een bestaande lening af. Dit kan aantrekkelijk zijn vanwege betere voorwaarden en rente of nieuwe investeringen die je wilt doen. Ook kan het zijn dat de oude lening of renteperiode afliep. Bij het oversluiten aan het einde van de rentevaste periode betaal je geen vergoeding voor het vervroegd aflossen (boeterente). Je kunt ook een nieuwe lening afsluiten omdat de looptijd is afgelopen maar er nog een bedrag open staat.

Leningen samenvoegen

Herfinanciering kan ook als je meerdere leningen hebt bij verschillende financiers. Je lost dan alle bestaande leningen af met één nieuwe lening. Je hebt dan iedere maand maar één bedrag dat je moet betalen. En je gaat van verschillende looptijden naar één moment waarop alles is afgelost.

Andersom kan natuurlijk ook. Je gaat van één lening naar verschillende leningen, eventueel bij verschillende financiers met verschillende looptijden. Dit is minder overzichtelijk, maar kan wel een oplossing zijn wanneer je financieringsbehoefte verschilt als je kijkt naar omvang en looptijd.

Bedrag aanpassen

Als laatste kan herfinancieren betekenen dat je een ander bedrag financiert. Een voorbeeld is een hogere financiering op een bedrijfspand of omdat de nieuwe financier een hoger percentage van de waarde van het pand wil financieren. Je moet dan wel een doel hebben voor de extra financiering, dus weten waar je het bedrag voor gaat gebruiken.

Let op: je kunt ook met de omgekeerde situatie te maken krijgen. Als de waarde van het onderpand (bijvoorbeeld je bedrijfspand) daalt, kan het moeilijker worden om een herfinanciering te krijgen met gunstige voorwaarden.

Aandachtspunten bij herfinanciering

Je kunt meestal elk moment herfinancieren. Dus aan het eind van de looptijd, aan het eind van de rentebedenktijd of tussendoor. Houd er rekening mee dat herfinanciering voor extra kosten kan zorgen. Bijvoorbeeld afsluitkosten, vergoeding voor vervroegde aflossing en administratiekosten. Het kan zijn dat deze kosten je wens om te besparen in de weg zitten. Bedenk daarom Het is daarom verstandig om op het juiste moment na te denken over een herfinanciering.

Let bij herfinanciering op de rente die je moet betalen en ook op de overige voorwaarden. Wat gebeurt er met de zekerheden die je hebt ingebracht? Kun je die aan een nieuwe financier aanbieden? Let ook op of de rente vast of variabel is. Als je ervoor kiest om van een vaste rente naar een variabele rente over te stappen, loop je het risico dat je rente in de toekomst stijgt waardoor je maandelijkse lasten stijgen.

Het zoeken naar een passende herfinanciering kan wat tijd kosten. Houd ook rekening met een doorlooptijd bij de financier. Begin daarom op tijd.

Herfinanciering regelen

Voor een herfinanciering kun je bij verschillende financiers terecht. Gebruik de Financiering keuzehulp voor het vinden van een passende financieringsvorm en financier. Voor herfinanciering moet je bij de financier van jouw keuze een aanvraag indienen. Ga na welke informatie je moet aanleveren.

Hulp bij bedrijfsfinanciering

De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.