Financiering vinden voor groei van je bedrijf

Je product of dienst slaat aan in de markt en je bedrijf loopt lekker. Je wilt met je bedrijf doorgroeien. Voor de groeifase heb je vaak extra geld nodig. Bijvoorbeeld voor meer voorraad, nieuwe medewerkers of voor de verbouwing van je bedrijfspand. Misschien kun je met nieuwe apparatuur of machines efficiënter en minder milieubelastend werken. Of je gaat beginnen op de buitenlandse markt.

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids

Naar de FinancieringsGids

Lees hier waar je terecht kunt voor groeifinanciering en waar je op moet letten. 
Ga direct naar:

Plannen uitwerken

De kans is groot dat je bij de start van je bedrijf een ondernemingsplan hebt gemaakt. Werk dat nu bij, zodat het aansluit bij de groeifase van je bedrijf. Laat in je plan zien hoe je van plan bent om je doelen te bereiken. Werk ook je financiële plan uit. Je krijgt dan een beeld van het bedrag dat je nodig hebt, waarvoor je het gaat gebruiken en hoeveel je zelf financieel in kunt brengen.

Maak een prognose (schatting) met daarin de investering. Dan kan de financier het effect van de financiering beoordelen. De prognose laat ook zien wat de ontwikkeling is van je cashflow (kasstroom). Dus of je de financiering kunt terugbetalen. Met de uitgewerkte plannen kan een financier de groei van je bedrijf beoordelen met harde cijfers. En ziet de financier jouw missie en motivatie als ondernemer

Financiën bespreken

Ga je het financiële plan uitwerken? Bespreek met je boekhouder, accountant of een Erkend Financieringsadviseur MKB de volgende vragen:

  • Hoe gaat het met de financiële gezondheid van je bedrijf?
  • Welke gevolgen heeft de groei voor de financiën van je bedrijf? 
  • Hoeveel geld is er vanuit je bedrijf of vanuit privé beschikbaar voor de investeringen die je wilt doen?  
  • Wat is de slimste en goedkoopste manier om deze investeringen te betalen?
  • Is dat met eigen vermogen of juist met een financiering?

Door antwoord te geven op deze vragen, krijg je zicht op je financieringsbehoefte. Dus hoeveel geld je nodig hebt voor de groei van je bedrijf. En weet je ook welk deel je met geld uit je bedrijf kunt financieren. Soms kan het verstandig zijn te investeren met geleend geld (externe financiering). Dan houd je genoeg geld op de bankrekening van je bedrijf zodat de reguliere bedrijfsvoering zo min mogelijk verstoord raakt.

Financieringsvorm kiezen

Ga je externe financiering gebruiken? Dan kun je bij verschillende partijen terecht. Met de Financiering keuzehulp ontdek je welke financieringsvormen bij jouw situatie passen. En zie je meteen welke organisaties deze financieringen aanbieden. 

De financieringsvormen die bij groei vaak worden gebruikt, zijn:

Financiering aanvragen

Elke aanbieder van financiering stelt eigen eisen. Check dat vooraf en maak dan je financieringsaanvraag. Zorg voor een helder verhaal dat je ook in een korte pitch kunt vertellen.

Onderdelen van je financieringsaanvraag

Met je financieringsaanvraag wil je de financier overtuigen. Geef duidelijk aan waar je de financiering voor nodig hebt. En wat dat extra geld voor de ontwikkeling van je bedrijf betekent.

Maak duidelijk dat je hebt nagedacht over het terugbetalen van de lening. Daarvoor maak je een terugbetalingsplan. Je geeft daarin aan hoe je gaat terugbetalen en wanneer. En wat er gebeurt met je bedrijf als je lange tijd uitvalt. Houd bij de terugbetaling ook rekening met privé-opnames of een eigen salaris. Je moet immers ook zelf van je bedrijf kunnen rondkomen. Lees meer over het opstellen van een financieringsaanvraag. Gebruik ook de Checklist Financieringsaanvraag van de Stichting MKB Financiering.

Kom je er zelf niet uit, of wil je meteen hulp? Kijk hier wie jou kan helpen.

Waar letten financiers op?

Financiers gaan je aanvraag beoordelen. Zij letten daarbij op de resultaten van je bedrijf. Heb je voldoende cashflow (kasstroom) zodat je de lening terug kunt betalen? Als je bedrijf al een tijd bestaat, kun je met je jaarrekeningen een beeld geven van je financiële positie. Bij groei let de financier ook op jouw prognoses. Hoe zijn de verwachtingen voor de komende jaren? En draagt de investering daadwerkelijk bij aan de groei van jouw bedrijf? Maak dat duidelijk in je ondernemingsplan. Daarnaast is de financier geïnteresseerd in jou als ondernemer en in je team. Ben je in staat om het bedrijf te laten groeien? En hebben jullie de juiste kennis in huis? Lees meer over waar financiers op letten.

Subsidies en regelingen

Behalve externe financiering en eigen geld, kun je ook onderzoeken of je een subsidie of fiscale regeling kunt gebruiken. Bij fiscale regelingen krijg je geen geld voor je investering, maar betaal je minder belasting. Subsidieregelingen betalen meestal wel geld uit.

Subsidies

Met de Subsidie- en financieringswijzer van RVO onderzoek je welke subsidieregeling bij jouw plannen past. Bestudeer de voorwaarden en plan tijd in voor het voorbereiden van de aanvraag. Je kunt ook een adviseur inschakelen. Op RVO.nl vind je meer informatie.

Regelingen

Bekende regelingen die je bij groei kunt gebruiken zijn:

  • Vroegefasefinanciering (VVF)
    Ga je starten met een nieuw product of dienst? Met een haalbaarheidsonderzoek bepaal je of je ideeën kansrijk zijn. Voor zo’n onderzoek kun je als mkb’er of innovatieve starter Vroegefasefinanciering (VFF) aanvragen. Lees voordat je een aanvraag doet, de voorwaarden goed door.
  • Innovatiekrediet
    Werk je aan de technische ontwikkeling van een nieuw product, proces of dienst? Dan kun je misschien het innovatiekrediet inzetten. Je krijgt een lening voor een deel van de ontwikkelkosten. 

Hulp bij bedrijfsfinanciering

De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.