Financiering vinden voor de start van je bedrijf
- KVK Redactie
- Achtergrond
- 14 november 2024
- 5 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Een eigen bedrijf, dat is je droom en je hebt een idee. Je wil meteen aan de slag. Met een goede voorbereiding sta je sterker. Maak daarom een ondernemingsplan. En, heb je genoeg geld voor de start? Het kan zijn dat je extra geld moet organiseren voor je bedrijf. Lees hier hoe je dat doet en waar je terecht kunt.
Ga direct naar:
Ondernemingsplan makenÂ
Begin met een ondernemingsplan. Het ondernemingsplan helpt je bij het scherper maken van je ideeën, doelen en hoe je dingen aanpakt. In het plan staan alle stappen die je gaat nemen om je doelen te bereiken. Het dwingt je om vooruit te kijken en verschillende mogelijkheden uit te werken. Met het plan ben je zo goed mogelijk voorbereid op wat er op je af gaat komen.
Onderdelen van je ondernemingsplan:
- De ondernemer: wie ben je, wat zijn jouw kwaliteiten en waarom wil je starten als ondernemer.
- Je bedrijf: wat gaat je bedrijf doen, in welke rechtsvorm ga je werken, heb je personeel nodig en waar denk je over een paar jaar te staan met je bedrijf.
- Het marketingplan: wie zijn je klanten en waar hebben ze behoefte aan. Wie zijn je concurrenten en wat maakt jouw bedrijf anders dan dat van je concurrenten. Beschrijf ook de ontwikkelingen in de branche en hoe je daar op reageert.
- Het financieel plan: hoeveel geld heb je nodig voor je plannen en waar komt dat geld vandaan? Je beschrijft ook de omzet en hoe je die gaat halen. Welke kosten je gaat maken en de winst die je verwacht.
Voorbeelden gebruiken
Op de website van Qredits vind je een model voor een  en voor een financieel .
Financieel plan maken
Zoek je als startende ondernemer financiering? Dan is het belangrijk dat je financiers overtuigt met jouw idee of concept. Een goed voorbereid financieel plan helpt daarbij. In het plan laat je de financiële haalbaarheid van je idee zien en hoe je winst wilt gaan maken.Â
Het financieel plan bestaat uit vier begrotingen:
- Investeringsbegroting: hoeveel geld heb je nodig voor de start van je bedrijf? Denk aan uitgaven voor machines, voorraad, de borg bij huur van een pand en werkkapitaal.
- Financieringsbegroting:Â waar haal je het geld voor je investeringen vandaan? Bijvoorbeeld eigen geld en geld dat je gaat lenen.
- Exploitatiebegroting: welke omzet verwacht je en welke kosten heb je? Maak een haalbare inschatting.
- Liquiditeitsbegroting:Â wanneer komt er geld binnen (inkomsten) en gaat er geld je bedrijf uit (uitgaven)? Je kunt hiermee zien of je elk moment genoeg geld hebt of juist tekortkomt.
Je kunt samen met een Erkend Financieringsadviseur je financieringsplan opstellen en de aanvraag indienen.
Financieringsvorm kiezen
Je weet nu hoeveel geld je nodig hebt voor de start van je bedrijf. Hoe krijg je dat bedrag bij elkaar? En als je financiering nodig hebt, welke vormen passen dan bij jouw plannen? Geld voor je bedrijf organiseren doe je in een paar stappen:
- Heb je eigen geld dat je kunt inzetten?
- Zijn er subsidies of regelingen die je kunt gebruiken?
- Moet je ergens geld lenen of een investeerder vinden (externe financiering)?
Eigen geld
Begin bij jezelf en kijk hoeveel privégeld je hebt en hoeveel je daarvan in je eigen bedrijf wilt steken. Dan heb je een startbedrag. Dat heb je ook nodig als je externe financiering wilt aantrekken. Meestal vragen financiers ook dat je eigen geld in je bedrijf steekt.
Subsidies en regelingen
Voor het echte opstarten van je bedrijf zijn geen subsidies beschikbaar. Subsidies voor ondernemers zijn er vooral voor productontwikkeling, samen onderzoek doen, duurzame verbeteringen en innovatieve projecten. Check subsidiemogelijkheden met de Subsidie- en financieringswijzer van .
Starten vanuit een uitkeringssituatie
Overleg bij het starten vanuit een uitkeringssituatie altijd vooraf met je uitkeringsorganisatie.
Wil je een bedrijf starten en heb je nu een bijstandsuitkering? Dan biedt het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) mogelijkheden voor een aanvulling op je inkomen en een lening voor je bedrijf. Start je vanuit een ww-uitkering? Er zijn mogelijkheden om te starten met behoud van een deel van je uitkering. Start je vanuit een Wajong- of WIA-uitkering? Overleg met je begeleider van UWV welke mogelijkheden er zijn.
Zodra je bedrijf actief is, kun je wel fiscale regelingen gebruiken. Die leveren je belastingvoordeel op. Bijvoorbeeld de startersaftrek.
Externe financiering: gebruik de Financiering keuzehulp
Voor het vinden van passende externe financiering, kun je de Financiering keuzehulp gebruiken. Via een paar vragen kom je bij financieringsvormen uit die bij jouw situatie passen. En bij erkende financiers die deze financieringen aanbieden.
Naast de vormen uit de keuzehulp kun je misschien ook geld lenen van familie of vrienden. Dat heet een onderhandse lening, een lening zonder tussenkomst van een bank of andere geldverstrekker. Een andere optie voor startende ondernemers is microkrediet van . Deze organisatie biedt krediet aan in combinatie met coaching.
StapelfinancieringÂ
Steeds vaker heb je verschillende financieringsvormen naast elkaar nodig omdat je het totale bedrag niet bij één financier kunt lenen. Je vult bijvoorbeeld eigen geld aan met een lening van de bank en leasing voor je bedrijfsmiddelen. Het combineren van financieringen heet stapelfinanciering.
Financiering aanvragen
Via de keuzehulp heb je een overzicht van mogelijke financieringsvormen gevonden en wie deze aanbieden. Elke aanbieder stelt eigen eisen. Check die vooraf en maak dan je financieringsaanvraag.
Onderdelen van je financieringsaanvraag
Met je financieringsaanvraag wil je de financier overtuigen. Geef duidelijk aan waar je de financiering voor nodig hebt. En wat dat extra geld voor de ontwikkeling van je bedrijf betekent. Maak duidelijk dat je hebt nagedacht over het terugbetalen van de lening. Daarvoor maak je een terugbetalingsplan. Geef daarin aan hoe je het geleende bedrag gaat terugbetalen en wanneer. En welke garanties je voor de financier hebt als terugbetalen niet lukt. Houd in het terugbetalingsplan ook rekening met je privé-opname of eigen salaris. Je moet immers ook zelf van je bedrijf kunnen rondkomen voordat je de financiering kunt terugbetalen.
Lees meer over het maken van een financieringsaanvraag. Kom je er zelf niet uit, of wil je meteen hulp? Kijk hier wie jou kan helpen bij het schrijven van je financieringsaanvraag.
Waar letten financiers op?
Een financier kijkt vaak kritischer naar de financieringsaanvraag van een startende ondernemer dan die van een bestaande onderneming. De financier neemt je aanvraag door en verdeelt de informatie in ‘harde’ en ‘zachte’ informatie.
Harde informatie kan een financier direct controleren met cijfers, concrete gegevens en documenten. Als starter kun je nog geen cijfers van voorgaande jaren aanleveren. Dan moet je het doen met een realistische voorspelling (prognose). Een financier gaat inschatten hoe groot de kans is dat jouw prognose uitkomt. Je kunt de prognose onderbouwen met cijfers van vergelijkbare bedrijven en marktonderzoek.
De zachte informatie is informatie over jou als aankomend ondernemer. Maak duidelijk welke kennis en vaardigheden je hebt opgedaan die jou als ondernemer gaan helpen. Laat ook zien dat je gemotiveerd bent om je bedrijf te laten slagen. Ook deze informatie nemen financier mee in hun beoordeling. Lees meer over waar financiers op letten bij de beoordeling van jouw aanvraag.
Borgstelling MKB-kredieten
Een financier let bij de beoordeling of je een onderpand hebt voor de lening. Heb je niet genoeg onderpand om een lening te krijgen? Dan is de Borgstelling MKB-kredieten interessant. Dat is een regeling van de Nederlandse overheid. Met de regeling staat de overheid garant voor terugbetaling van een deel van de lening. Je kunt dan meer lenen dan je op basis van je onderpand zou krijgen. Je financier kan de BMKB aanvragen.
Hulp bij bedrijfsfinanciering
De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.