Financiering vinden voor bedrijfsovername
- KVK Redactie
- Achtergrond
- 14 november 2024
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Ga je een bedrijf overnemen? Bereid je dan goed voor en laat je adviseren door een deskundige. Ga als overnamekandidaat nooit alleen af op de adviezen van de adviseur van de verkopende partij. Een onderdeel van het overnameproces is financiering vinden voor de overname. Lees hier welke speciale financieringsmogelijkheden er zijn.
Stappenplan bedrijf overnemen
Bij bedrijfsovername moet je veel dingen regelen. Met het Stappenplan bedrijf overnemen weet je zeker dat je overal aan denkt. In dit artikel lees je meer over het onderdeel financiering regelen.
Financieringsvorm kiezen
Vormen van financiering die bij een bedrijfsovername veel voorkomen zijn een zakelijke lening of microkrediet, investeerders aantrekken en crowdfunding. Daarnaast kan ook de verkopende partij een achtergestelde lening verstrekken. Eventueel in combinatie met een winstrecht of een earn-out regeling. In de meeste gevallen combineer je financieringsvormen. Dat noem je stapelfinanciering. Een Erkend Financieringsadviseur MKB kan je hierbij helpen.
Financiering keuzehulp
Wil je nu al weten welke financieringsvorm bij jouw situatie past? Vul dan de Financiering keuzehulp in. Beantwoord de vragen en zie in de uitkomst welke financieringsvormen bij jouw situatie passen. En wie deze financieringen aanbieden.
Financieringsvormen bij bedrijfsovername
Bij een bedrijfsovername zijn er bijzondere vormen van financiering mogelijk. Deze financieringsvormen worden door de verkoper verstrekt.
Achtergestelde lening van de verkoper
Je wilt een bedrijf overnemen, maar met eigen geld en een financiering lukt het niet om de hele overnamesom bij elkaar te krijgen. Wat kun je dan doen? Je kunt de verkoper vragen of hij jou een achtergestelde lening wil verstrekken. De verkoper laat daarmee geld achter in het bedrijf.
Een achtergestelde lening wordt bij een faillissement pas terugbetaald als andere leningen zijn afgelost. Het bedrag wordt daarom vaak meegeteld alsof het eigen vermogen is. Zo wordt je eigen vermogen groter waardoor de kengetallen (balansratio’s) voor andere financiers een stuk gunstiger zijn.
Door de achterstelling wordt de verkoper meestal als laatste of helemaal niet terugbetaald als je failliet gaat. Dat is een nadeel voor de verkoper. De verkoper zal dus vertrouwen in jou als overnamekandidaat moeten hebben voordat hij een achtergestelde lening verstrekt. Als de verkoper dit doet, is dat een goed signaal naar andere financiers. Een voorbeeld van overname met een achtergestelde lening van de verkoper vind je onderaan het artikel.
Winstrecht
Je kunt met de verkoper ook een afspraak maken over een winstrecht. De verkoper houdt dan nog een aantal jaren recht op een vooraf afgesproken percentage van de winst. Een winstrecht verlaagt de overnamesom. Je hebt zo minder financiering nodig. Voor het bedrag van de koopsom dat je direct moet betalen haal je financiering op bij een financier of misschien wel bij familie of vrienden. Een voorbeeld van overname met winstrecht vind je onderaan het artikel.
De earn-out regeling
Met een earn-out regeling los je pas (een deel van) de overnamesom af, als je het vooraf afgesproken omzet- of winstdoel behaalt. Een earn-out is vooral geschikt als er in de overnamesom een groot deel aan goodwill zit. Goodwill is lastig om te financieren. Het is het verschil tussen de overnamesom en de boekwaarde van de onderneming. Het is een vaak (onzichtbare) meerwaarde van een bedrijf. Bijvoorbeeld een opgebouwde reputatie, een groot klantenbestand of dat unieke recept waarmee een bakker zich onderscheidt. Het mooie van de earn-out regeling is dat je de goodwill pasbetaalt als je de vooraf afgesproken doelen ook echt behaalt. Een voorbeeld van overname met een earn-out regeling vind je onderaan het artikel.
Huurkoop
Bij huurkoop huur je het bedrijf. Het bedrijf is pas van jou nadat je de laatste betaling hebt gedaan. Dat betekent dat je de overnamesom niet hoeft te financieren. Je betaalt het uit de opbrengsten van de komende jaren. Bedenk wel dat de onderneming tijdens de huurperiode nog niet van jou is. Een voorbeeld van overname met huurkoop vind je onderaan het artikel.
Geleidelijke overname
Je kunt ook kiezen voor een geleidelijke overname. Dat kan op verschillende manieren. Het maakt nogal wat uit of het bedrijf een eenmanszaak of een bv is. Je moet voorlopig samenwerken met de verkopende partij. Dat kan een nadeel zijn. Schakel bij een geleidelijke overname altijd de begeleiding in van een specialist, bijvoorbeeld een accountant of fiscalist.
Rekenvoorbeelden overnamefinanciering
Je neemt een groothandel over voor 500.000 euro. Een kwart financier je met eigen vermogen, de helft financiert de bank, en de overgebleven 125.000 euro verstrekt de verkoper via een achtergestelde lening. Je spreekt met de bank af dat je de lening in vijf jaar terugbetaalt. Je spreekt met de verkoper af dat je de achtergestelde lening pas gaat aflossen nadat de banklening is afgelost.
Je kunt een adviesbureau overnemen voor 100.000 euro. Met de verkoper spreek je af dat je 90.000 euro nu betaalt en dat de verkoper de komende drie jaar recht heeft op 10% van de winst. Het eerste jaar is de winst 50.000 euro, het tweede jaar 55.000 en het derde jaar 60.000 euro. Je betaalt de verkoper dus nog 5.000 + 5.500 + 6.000 = 16.500 euro.
Je neemt een administratiekantoor over voor 100.000 euro. De belangrijkste waarde zit in het klantenbestand dat je overneemt. Omdat er geen contracten met klanten zijn, is het onzeker of dit bedrijf de overnamesom wel waard is. Je kunt dit oplossen met een combinatie van financieringsvormen. Je brengt 20.000 euro aan eigen geld in en financiert 30.000 euro via microkrediet of een andere lening. Voor het restant spreek je een earn-out regeling af met de verkoper. Je betaalt dit bedrag bijvoorbeeld in twee jaar af, maar alleen als een vooraf bepaalde winst wordt behaald met het overgenomen klantenbestand.
Je neemt een restaurant over voor 250.000 euro in een huurkoopconstructie. Met de verkoper spreek je af dat je de onderneming voor een periode van tien jaar huurt voor 25.000 euro per jaar. Pas als je de laatste termijn hebt betaald, is de onderneming echt van jou.
Hulp bij bedrijfsfinanciering
De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.