Factuurfinanciering: stuur een factuur die al is betaald

Met factuurfinanciering regel je snelle betaling van je openstaande facturen. Dat zijn rekeningen die jouw klanten nog moeten betalen. Bij factuurfinanciering betaalt een financieringsmaatschappij deze rekeningen voordat je klanten dat doen. Zo heb je meteen je geld binnen. Factuurfinanciering is net zoals factoring een vorm van voorfinanciering. Het werkt alleen net iets anders. Hoe? Je leest het hier.

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids

Naar de FinancieringsGids

Wat is factuurfinanciering?

Bij factuurfinanciering verkoop je openstaande facturen aan een financieringsmaatschappij. Je zorgt wel zelf voor de inning van deze facturen bij je afnemers. Zij zien daardoor niet dat een financier de rekening vooruitbetaalt. Ze weten ook niet dat jij hiervoor een financiering hebt lopen. Jij blijft voor je zakelijke relatie het vertrouwde aanspreekpunt. Dit is anders bij factoring. Bij factoring komt de financieringsmaatschappij wel in beeld bij je afnemers.

Door de vooruitbetaling komt er snel werkkapitaal in je bedrijf. Met dat geld kun je zelf aan je betalingsverplichtingen op de korte termijn voldoen. Bijvoorbeeld leveranciers betalen, salarissen uitkeren, onderhoud uitvoeren en voorraden aanvullen. Zodra je klanten het geld van de factuur overmaken, betaal je de financier terug.

Hoeveel kost het?

Factuurfinanciering kost geld. Voor het voorfinancieren betaal je rente. De kosten verschillen per maatschappij en hangen af van hun aanpak en of zij daarbij financiële technologie (fintech) gebruiken. Vergelijk daarom altijd de voorwaarden en de rentepercentages.

Een voorbeeld. De financieringsmaatschappij maakt 90% van het factuurbedrag aan je over. Nadat de betalingstermijn is verlopen, betaal je de financier 100% terug. De financier stort de ingehouden 10% min kosten en rente terug op je bankrekening.

Interessant voor je bedrijf?

Als je producten of diensten levert aan de zakelijke markt, verkoop je vaak op rekening. Je krijgt dan geen directe betalingen binnen. Daardoor heb je misschien een geldtekort in je bedrijf. Dat geld heb je wel nodig om je onderneming te laten draaien. Dan is factuurfinanciering interessant. Van de meeste leveranciers krijg je een paar procent factuurkorting als je binnen een week betaalt. Dat levert je extra voordeel op.

In Nederland lopen door prijsstijgingen de betalingstermijnen voor het mkb op. Je bedrijf kan daardoor financiële problemen krijgen. Het kasgeld raakt op en er is geen geld voor nieuwe inkoop of maandelijkse kosten. Factuurfinanciering is dan een oplossing.

Richtlijnen bij goedkeuring

Aanbieders van factuurfinanciering willen je graag als klant. Je moet wel aan hun voorwaarden voldoen. Ze letten op de branche, het financieringsbedrag en de jaarcijfers van je onderneming. En bijvoorbeeld ook op de historie van je bedrijf, je klanten, het gemiddeld factuurbedrag en het aantal maandfacturen. Met een nauwkeurige boekhouding kun je die gegevens vlug onderzoeken en aanleveren.

Tips bij factuurfinanciering

  1. Bij factuurfinanciering geldt geen maandelijks minimumbedrag. Daarom gebruik je deze financieringsvorm als die voor jou het beste uitkomt. Dat geeft je flexibiliteit.
  2. Onderzoek en vergelijk de mogelijkheden en de voorwaarden van aanbieders van factuurfinanciering.
  3. Een alternatief voor factuurfinanciering is een kortlopend zakelijk krediet. Dan betaal je rente over het opgenomen deel. Met de lening dek je de tijd af tussen levering van je product en betaling door je afnemer.

Hulp inschakelen

Hulp vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing, maak je meer kans op een positieve beoordeling van je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg.

Heb je vragen over financiering en geldzaken? Bel dan de adviseurs van de KVK Financieringsdesk via 088 585 11 11.

Financiering regelen