Factoring voor snelle betaling van je facturen

Met factoring kun je snel aan geld komen voor je bedrijf. Bij factoring verkoop je de openstaande facturen aan een factoringbedrijf. Je hoeft dan niet te wachten tot je klanten betalen. Met het geld kun je je richten op groei van je bedrijf en je dagelijkse werkzaamheden. Factoring is een vorm van voorfinanciering. Lees hier hoe factoring werkt.

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids

Naar de FinancieringsGids

Wat is factoring?

Factoring heet ook wel debiteurenfinanciering. Debiteuren zijn klanten waaraan je hebt geleverd en die een factuur van jou hebben ontvangen. Bij factoring verkoop je jouw facturen aan een factoringbedrijf (de factor). Zij betalen dan direct het grootste deel van het factuurbedrag. Meestal 80 tot 90 procent. Je krijgt dat bedrag meteen op je rekening en krijgt dus snel betaald.

Voor wie?

Factoring is handig voor bedrijven die snel geld nodig hebben voor de dagelijkse bedrijfsvoering, zonder dat zij hoeven te wachten op betaling door de klant. Met factoring houd je de kasstroom van je bedrijf op gang.

Drie vormen van factoring

De drie belangrijkste vormen van factoring zijn:

American factoring en reverse factoring passen goed bij zzp’ers en mkb’ers. Traditionele factoring past meer bij grotere bedrijven.

  • Traditionele factoring
    Je geeft je hele bestand met debiteuren (je debiteurenportefeuille) aan een factoringbedrijf. De waarde van deze portefeuille bepaalt hoeveel krediet je krijgt. Voor dat krediet betaal je een vast bedrag of een percentage van de omzet. Het factoringbedrijf wil graag dat je een diverse groep debiteuren hebt. Traditionele factoring is een alternatief voor een rekening-courantkrediet en een flexibel krediet.
  • American factoring
    Deze vorm van financiering kan al bij één of twee debiteuren. Je verkoopt de openstaande facturen en krijgt tot 97 procent van de factuurbedragen op je rekening gestort. De factor kan je klanten vooraf benaderen om te controleren of de dienst of product ook echt geleverd is. Het factoringbedrijf neemt het debiteurenbeheer van je over.
  • Reverse factoring (of supply chain finance)
    Met deze vorm van factoring kun je eerder betaald krijgen van jouw afnemers. De klant aan wie jij levert, krijgt een factuur van jou. Je klant laat die factuur door een factoringbedrijf betalen zodat jij sneller je geld krijgt. De afnemer betaalt later zelf het factoringbedrijf terug.

Voorwaarden checken

Wil je factoring toepassen? Dan moet een factoringbedrijf jou eerst toelaten. Elke aanbieder stelt eigen eisen. Vergelijk de voorwaarden voordat je een keuze maakt. De meeste factoringbedrijven kijken naar de contractduur, het debiteurenbeheer en het kredietrisico. Ook kijken ze naar de omzet en de historie van je bedrijf. 

Kosten van factoring

Bij factoring maak je alleen kosten als je het product gebruikt. Dus per factuur. Factoringkosten zijn 2 tot 5% van het factuurbedrag.

Factuurfinanciering

Iets wat op factoring lijkt is factuurfinanciering. Net als bij factoring verkoop je openstaande facturen aan een financieringsmaatschappij. Het verschil is dat je wel zelf zorgt voor de inning van deze facturen bij je afnemers. Die zien daardoor niet dat een financier de rekening vooruitbetaalt. Ze weten ook niet dat jij hiervoor een financiering hebt. Je blijft voor je zakelijke relatie het vertrouwde aanspreekpunt.

Hulp bij bedrijfsfinanciering

De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11 of vraag een expert.