Een lening aanvragen als zzp'er
- Alicia Heeger
- De basis
- Bijgewerkt 28 maart 2024
- 3 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Voor je bedrijf heb je een auto of bestelbus, een laptop, een telefoon, gereedschap of andere bedrijfsmiddelen. En je wilt ook budget voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en je pensioen. Met je eigen spaargeld en je omzet kun je al veel betalen. Wil je toch een lening aanvragen van 5.000 tot 50.000 euro? Kijk dan hier waar je als zzp'er geld kunt lenen voor je bedrijf.
 Hieronder staan enkele financieringsvormen waarmee je bedrijfsmiddelen en werkkapitaal kunt financieren. Werkkapitaal geeft je financiële ruimte als je tijdelijk meer uitgaven dan inkomsten hebt in je bedrijf. Zakelijk geld lenen kost geld, omdat je rente betaalt over het geld dat je leent. Zoek eerst naar geld binnen je bedrijf, om zo deze extra kosten uit de weg te gaan.Â
Financiering regelen
Dichtbij
Zoek eerst binnen je bedrijf naar financiële ruimte voordat je een lening aanvraagt. Zo verminder je je externe financieringsbehoefte. Onderzoek of je minder belasting kunt betalen. Zo kun je bijvoorbeeld investeringsaftrek toepassen als je bedrijfsmiddelen koopt. En laat je klanten (debiteuren) sneller betalen. Met bootstrapping gebruik je beschikbare bronnen zo goed mogelijk en houd je tegelijk je kosten laag. Je kunt ook onderzoeken of geld lenen van familie of vrienden wat voor jou is.
Geld lenen van familie of vrienden
Je familie en vrienden staan dichtbij en ondersteunen je. Misschien ook met geld. Bijvoorbeeld als je voor korte tijd een bedrag nodig hebt. Of als je juist voor langere tijd meer geld gaat investeren in bedrijfsmiddelen. Ga je voor je bedrijf geld lenen van familie of vrienden? Dan is dat een zakelijke lening. Dus pak het ook zakelijk aan. Zet de afspraken op papier en betaal rente en aflossing. Dat is beter voor je relatie met je familie en vrienden.
Leverancierskrediet
Heb je een laptop of telefoon nodig? Dan kan de leverancier je vaak een krediet verlenen. Kopen op afbetaling kost natuurlijk wel extra geld. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een smartphone combineert de leverancier de afbetaling met het abonnement in het maandelijkse bedrag.
Microkrediet
Een microkrediet is een lening van maximaal 50.000 euro. Deze zakelijke lening gebruik je vooral voor investeringen in bedrijfsmiddelen en/of een voorraad van producten. De looptijd ligt tussen de één en tien jaar. Je betaalt elke maand een deel van je lening terug plus rente.
KVK Gids voor bedrijfsfinanciering
Ben je op zoek naar geld voor je bedrijf? De KVK Gids voor bedrijfsfinanciering legt uit hoe je dat aanpakt. Van hoe bepaal je het juiste bedrag tot het doen van de aanvraag en informatie over financieringsvormen.
Fintech lening aanvragen
Fintech, financiële technologie, is met online techniek een zakelijke lening regelen of je administratie doen. Fintechfinanciers bieden meestal tijdelijke financiering van werkkapitaal aan. Je kunt een lening aanvragen vanaf 5.000 tot 250.000 euro.
Factoring
Bij factoring levert een bank of factoringbedrijf je een krediet of schiet een factuur voor. Factoring kun je inzetten voor facturen tussen ondernemers onderling vanaf 100 euro. Voor facturen aan consumenten is factoring niet beschikbaar.
Leasing
Met leasing financier je bedrijfsmiddelen. Bijvoorbeeld een personenauto, bestelbus, machine of computer. Je hebt verschillende vormen van leasing. Bij financial lease sluit je een lening af. Je bent eigenaar van bijvoorbeeld een auto en betaalt de financiering in termijnen terug. Je draagt ook het economisch risico. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar. Je huurt als het ware een object. Voor zzp’ers is private lease voor je auto ook een alternatief. Onderzoek wat voor jou handig is: bedrijfsmiddelen leasen of kopen.
Bijstand voor zelfstandigen
Bij financiële tegenslag kun je een aanvraag doen voor inkomensondersteuning en/of een krediet via het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen . De Bbz biedt een krediet van 45.483 euro voor ondernemers die tot anderhalf jaar actief zijn. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 247.047 euro aanvragen.
Tips en waarschuwing
Als je je financieringsaanvraag voorbereidt:
- Zorg dat je administratie helemaal is bijgewerkt. Dan kan een financier je aanvraag snel beoordelen.
- Reken de rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. Stichting MKB Financiering geeft als richtlijn voor kosten inclusief rente maximaal 20% per jaar. De Stichting heeft een keurmerk voor aangesloten en .
- Vergelijk aanbiedingen van drie financiers. Let bij de keuze van een financier op rente, looptijd en afsluitkosten.
- Lees de kleine letters van het kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract, een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie helpen bij je keuze. Een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie binden financiers aan regels van een gedragscode. De gedragscode verplicht ze duidelijk te zijn tijdens het financieringsproces.
Vergroot je succes
Met het stroomschema financiering selecteer je vooraf een financieringsvorm. Zo vind je gemakkelijker een passende financier. Bekijk ook de eisen die financiers gebruiken bij het beoordelen van je kredietaanvraag. Pas eventueel vooraf je bedrijfsvoering aan en ontdek alternatieven als je minder scoort op een eis.
Meer keuze en hulp
Ontdek in het overzicht meer financieringsmogelijkheden. Zoek je hulp bij financiering of een lening aanvragen? Er zijn verschillende adviseurs die je kunnen ondersteunen.