Een bedrijfspand kopen zonder bank doe je zo

Een bedrijfspand kopen of verbouwen kost geld. Lukt het niet om financiering te vinden bij een bank? Dan zijn er ook alternatieve financieringsvormen voor een zakelijke hypotheek.

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bel met experts via de hulplijn 088 585 11 11 of gebruik informatie uit de FinancieringsGids

Naar de FinancieringsGids

Stel: je zoekt een nieuw pand voor je bedrijf. Of je wil nog een bedrijfspand kopen. Of misschien zoek je herfinanciering om je bedrijfspand duurzaam te maken. Het kan ook zijn dat je juist kleinere huisvesting nodig hebt omdat medewerkers meer thuiswerken. Hoe vind je dan alternatieve financiering voor je vastgoedplannen? Lees hier je opties.

Vijf alternatieve financieringsvormen

Lukt een bedrijfspand kopen met een zakelijke hypotheek niet? Dan kun je kiezen voor alternatieve financieringsvormen. Net als bij een zakelijke hypotheek financieren de alternatieve vormen meestal maximaal 70% van het aankoopbedrag van een bedrijfspand. Je hebt eigen geld nodig om de rest te betalen. Vijf alternatieven voor een zakelijke hypotheek:

1. Crowdfunding

Bij crowdfunding vraag je investeerders of zij via een platform willen investeren in je bedrijfspand. Het maximale bedrag dat je via crowdfunding kunt ophalen is vijf miljoen euro.

Een groot aantal crowdfundingplatforms financieren vastgoed. In vastgoed gespecialiseerde crowdfundingplatforms zijn:

  • Mogelijk
  • Crowdrealestate
  • Briqwise
  • FDCfunding
  • MaxCrowdfund

Er zijn ook crowdfundingplatforms die financiering voor werkkapitaal en bedrijfsmiddelen bieden. Daar valt vastgoed ook onder:

  • Collin Crowdfund
  • Geldvoorelkaar
  • Waardevoorjegeld
  • NL Investeert
  • Horeca Crowdfunding

2. Qredits

Qredits biedt een hypothecair krediet tussen de 50.000 en 250.000 euro zodat je een bedrijfspand kunt kopen. De looptijd is één tot twintig jaar. Je betaalt maandelijks aflossing en rente. Het krediet is voor een bedrijfspand dat je gebruikt voor je eigen bedrijf. Niet voor een beleggingspand.

3. Leasing

Bij sale en leaseback verkoop je je bedrijfsmiddel (het bedrijfspand) aan een investeringsmaatschappij. Daarna lease je het weer terug. Dit kan een oplossing zijn als je bedrijf financiële problemen heeft. Door de verkoop van je bedrijfspand krijg je eenmalig een groot bedrag (cashflow) binnen.

4. Business angel

Een business angel is een ondernemer die zakelijk investeert in innovatieve bedrijven in de start- en groeifase. Naast geld biedt een business angel kennis, ondernemerservaring en netwerkmogelijkheden voor de groei van je bedrijf. Het geld van een business angel kun je ook gebruiken voor het kopen van een bedrijfspand. Bijvoorbeeld tegelijk met investeringen in bedrijfsmiddelen en werkkapitaal.

5. Familie en vrienden

Een onderhandse lening van familie of vrienden is ook een optie. Leg de afspraken schriftelijk goed vast en houd rekening met de voor- en nadelen. Heldere afspraken vergroten de kans dat je relatie goed blijft.

Overbruggen

Soms moet je een periode financieel doorkomen tot je het geld krijgt van de verkoop van je oude bedrijfspand. Of tot je een langlopende financiering krijgt. Dat kan met een tijdelijke lening. Dit heet overbruggingsfinanciering. Bij overbruggingsfinanciering voor vastgoed is de looptijd kort. Soms maar een paar maanden. Via onderstaande financiers overbrug je zo’n periode:

  • Fiduciam: biedt overbruggingsfinanciering vanaf 1 miljoen tot 25 miljoen euro voor zes maanden tot drie jaar.
  • Swishfund: biedt een overbruggingsfinanciering vanaf 3.000 euro tot 1 miljoen euro voor drie tot twaalf maanden.

Selectiecriteria

Ga je een alternatieve financieringsvorm kiezen om een bedrijfspand te kopen? Let dan op het volgende:

  • Hoogte van het leenbedag.
  • Looptijd van de lening.
  • Kosten en voorwaarden.

Vergelijk de kosten zoals rente, aflossing, afsluitprovisie en administratiekosten van de alternatieven. En wat gebeurt er als je rechtsvorm verandert? Bekijk ook de voorwaarden voor vervroegd aflossen. Moet je dan een boete betalen of is het boetevrij?

Lees het kredietvoorstel goed door. En kijk of de financier een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie heeft. Dan moet de financier zich aan de regels van een gedagscode houden en zorgen voor duidelijkheid tijdens het financieringsproces.

Bedenk of je hulp wilt inschakelen van een (erkend) financieringsadviseur. Die kan het proces van een zakelijke hypotheek regelen en soms versnellen.

Duurzamer met subsidies

Sinds 2021 gelden strengere regels voor klimaat en energiegebruik. Je bedrijfspand moet een energielabel voor utiliteitsgebouwen hebben. Utiliteitsgebouwen zijn alle gebouwen behalve woningen. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je bedrijfspand is. Heb je een kantoorpand van minimaal 100 m2? Sinds 2023 moet je minimaal energielabel C hebben. Als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruikt, moet je bovendien voldoen aan de energiebesparingsplicht. Ga je een bedrijfspand kopen of verbouwen? Pas je pand meteen aan de nieuwe eisen aan. Bijvoorbeeld met warmtepompen, zonnepanelen en extra isolatie waarmee je bespaart op je energiekosten. De extra kosten bij de bouw of verbouw van het bedrijfspand kun je vaak meefinancieren. En er zijn ook subsidies die je kosten verlagen.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de hulp van de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief resultaat. Deze adviseurs helpen je op weg. Voor algemeen advies over financiering kun je ook bellen met de KVK Financieringsdesk: 088 585 11 11