Alternatieve financiering voor je bedrijf
- KVK Redactie
- Achtergrond
- Bijgewerkt 27 augustus 2024
- 6 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Je bent op zoek naar geld voor je ondernemersplannen. Misschien is alternatieve financiering dan iets voor jou. Want voor een lening kun je bij meer aanbieders terecht dan alleen bij een bank. Wat is alternatieve financiering en welke financieringen zijn er? Hier vind je een overzicht.
In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:
Wat is alternatieve financiering?
Alternatieve of non-bancaire financiering is een lening die niet van een bank komt. Onderzoek of deze financieringsmogelijkheden iets voor jou zijn. Een vorm van alternatieve financiering is een subsidie of overheidsregeling.
Alternatieve financieringsvormen
Familie en vrienden
Begin bij mensen die je goed kent. Vraag je familie of vrienden of ze geld aan je willen lenen voor je bedrijfsplannen. Maak een goed plan en presenteer dit aan hen. Zo'n lening heet een onderhandse lening. Zet de afspraken die je samen maakt goed op papier.
Crowdfunding
Bij crowdfunding haal je via een platform geld op bij 'de crowd'. Dus bij mensen die een bedrag in je onderneming willen investeren. Beander eerst je netwerk van vrienden en familie. Zo heb je al een deel van het nodige geld verzameld voordat je de crowdfundingcampagne start. Bij zakelijke crowdfunding gaat het vaak om bedragen vanaf 50.000 euro. Soms al vanaf 25.000 euro.
Leasing
Bij leasing betaal je voor het gebruik van bedrijfsmiddelen. Bijvoorbeeld een auto, machine of computer. Het is een vorm van huur. Voor zzp'ers is private lease voor je auto een alternatief voor zakelijk leasen. Onderzoek wat handig voor je is: bedrijfsmiddelen leasen of kopen.
Factoring
Bij factoring en debiteurenfinanciering krijg je een krediet van een financier. Bijvoorbeeld van een bank of factoringmaatschappij. Of ze schieten een factuurbedrag voor. Bij sommige factoringbedrijven krijg je een voorschot op je facturen vanaf 1.000 euro. Bij factuurfinanciering verkoop je je factuur aan een financier.
Microkrediet en MKB-krediet
Een microkrediet is een zakelijke lening van maximaal 50.000 euro voor startende en bestaande ondernemers. Een is een zakelijke lening van minimaal 50.000 euro en maximaal 250.000 euro. Je vraagt ze aan bij microfinancier .
Business angels
Business angels zijn particuliere of informele investeerders. Het zijn vaak ex-ondernemers. Zij investeren alleen of met een groep in je bedrijf. Meestal een bedrag tussen de 50.000 en 750.000 euro.
Kredietunie
Een is een coöperatie van ondernemers. De kredietunie biedt financiering, leningen en coaching aan ondernemers. De bedragen liggen tussen de 50.000 en 250.000 euro.
Strategische partner
Een strategische kan een persoon of organisatie zijn. Bijvoorbeeld een business angel of een participatiemaatschappij. Maar ook belangrijke concurrenten, klanten, leveranciers en overnamekandidaten kunnen je plannen financieren.
Seed-fonds
Een is een speciaal Venture Capital (investerings)fonds waarbij de overheid een deel financiert. Het fonds is voor innovatieve starters (nul tot vijf jaar) die een bedrag vanaf 200.000 euro nodig hebben.
Direct lending
Direct lending is financiering van ondernemingen door bedrijven en institutionele beleggers. Dat gebeurt zonder tussenkomst van een bank. Direct lending gaat via mkb-fondsen en gespecialiseerde financieringsportals.
Private debt fonds
Een private debt fonds is een vorm van direct lending. Een private debt fonds verstrekt achtergestelde leningen aan mkb-ondernemingen. Bij een faillissement hebben andere schuldeisers dan voorrang. Je komt in aanmerking voor een lening als je winst maakt. Je hebt ook voldoende cashflow nodig. En je moet laten zien dat je niet meer bij een bank terecht kunt voor een extra krediet. Financiers lenen je bedragen tussen 250.000 euro en tien miljoen euro. De lening is voor groei, vernieuwing, bedrijfsovername of herfinanciering.
Online krediet via fintech
Fintechfinanciers geven krediet met behulp van (online) financiële technologie. Aanvraag, beoordeling en uitbetaling kunnen snel gaan. Het gaat meestal om bedragen vanaf 5.000 euro tot 250.000 euro. Denk bijvoorbeeld aan een online krediet, online werkkapitaal, of matchingsplatforms. Of een voorschotkrediet via een pinautomaat en voor een webshop.
Invest-NL
is een privaat investeringsfonds met een focus op energietransitie en innovatieve scale-ups. Richtlijn voor een investeringsbedrag is vijf miljoen euro. Het fonds financiert maximaal 50 procent van het benodigde bedrag. Via een schat Invest-NL in of een project of onderneming in aanmerking komt voor een bijdrage.
MKB-beurzen
De is een effectenbeurs voor mkb-ondernemers die op zoek zijn naar (groei)kapitaal. Bedragen liggen tussen één miljoen en tien miljoen euro. Een andere mkb-beurs is . Dit is een effectenbeurs voor directe handel in effecten tussen bedrijven en beleggers. Bij Nxchange kan je mkb-bedrijf ook startkapitaal, innovatiekapitaal en groeikapitaal ophalen. Dit kan als je zelf aandelen of obligaties uitgeeft via blockchain. Financieringsbedragen beginnen bij 200.000 euro.
Venture Capital fonds
Een Venture Capital is een investeringsfonds voor risicovolle investeringen in innovatieve en/of snelgroeiende bedrijven. Een Venture Capital fonds investeert vanaf ongeveer 200.000 euro. En bijna altijd tegen een percentage van de aandelen.
Participatiemaatschappijen
Een beheert het vermogen van institutionele beleggers en beleggingsfondsen in een fonds. Een participatiemaatschappij heeft kredieten voor het grotere mkb. Het gaat om bedragen tussen één miljoen en twee miljoen euro.
Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen
Regionale (ROM) zijn participatiemaatschappijen van provincies. Ze investeren vooral in innovatieve en snelgroeiende bedrijven. De voorwaarden voor geld lenen verschillen per ROM . Het minimumbedrag is 50.000 euro.
Startup Box
Via de Startup Box kies je financieringsregelingen van de overheid voor innovatie.
Effectenbeurs en SPAC
De richt zich op grotere bedrijven met een eigen vermogen van vijf miljoen euro. En een uit te geven aandelenwaarde van vijf miljoen euro. Een nieuwe beurstrend is de SPAC. SPAC staat voor special purpose acquisition company. Dit zijn bedrijven die kapitaal ophalen voor een overname of fusie via hun beursnotering. Bij de beursgang weten investeerders nog niet in welk bedrijf zij uiteindelijk beleggen. SPAC’s hebben geen bestaande bedrijfsactiviteiten op de dag van hun beursgang.
Islamitische bedrijfsfinanciering
Islamitische bedrijfsfinanciering of halal bedrijfsfinanciering houdt rekening met de volgende regels:
- Rente vragen op een lening is verboden.
- Je mag geld niet gebruiken voor alcohol, wapens, pornografie, gokken en niet-halal voedsel.
- Zekerheid en duidelijkheid staan voorop bij contracten en transacties. Zo voorkom je onverantwoorde risico’s.
- Gokken op winst is verboden: je mag geen winst maken door toeval waarbij de een wint en de ander verliest. Een eerlijke verdeling van risico en winst staat voorop.
Financiering kan via verkoop van aandelen bij een besloten vennootschap. Een partnerschap of joint is ook een optie. Een financier brengt dan geld in en een bedrijf productiemiddelen en personeel. Leasing of huurkoop is ook een mogelijkheid.
KVK Gids voor bedrijfsfinanciering
Ben je op zoek naar geld voor je bedrijf? De KVK Gids voor bedrijfsfinanciering legt uit hoe je dat aanpakt.
Subsidies en overheidsregelingen
In plaats van een lening kun je een subsidie of regeling gebruiken. In het overzicht met alle subsidies op Ondernemerplein.nl vind je ze allemaal. En ook borgstellingen, financiële bijdragen, prijzen en fiscale maatregelen. Bekijk welke voor jou interessant zijn.
Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)
Met het Besluit bijstandsverlening (Bbz) begeleidt de gemeente mensen met een bijstandsuitkering of een aflopende WW-uitkering naar zelfstandig ondernemerschap. Bij de gemeente waar je woont, kun je financiële ondersteuning aanvragen. Je kunt een krediet krijgen. Of een aanvulling op je inkomen. Je moet wel aan enkele  voldoen. Je kunt Bbz aanvragen als je:
- een bedrijf wilt starten en een bijstandsuitkering hebt
- als gevestigd ondernemer tijdelijke financiële problemen hebt
- 55 jaar of ouder bent met een niet-levensvatbaar bedrijf
- wilt stoppen met je bedrijf
Wet veiligheidstoets investeringen
Sinds 1 juni 2023 toetst de overheid investeringen die een risico vormen voor de nationale . Dit staat in de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (vifo). De veiligheidstoets geldt voor twee soorten bedrijven in Nederland:
- vitale aanbieders
- bedrijven die sensitieve technologie hebben
De veiligheidstoets geldt voor investeringen uit alle landen.
Meer succes met je financieringsaanvraag
Vergroot je succes
Via het stroomschema financiering kies je een financieringsvorm zodat je bij een passende financier uitkomt. Bekijk voordat je een financieringsaanvraag indient de eisen waar financiers bij het beoordelen op letten. De video Financiering regelen legt uit hoe je aan financiering voor je bedrijf komt en welke stappen je daarvoor zet.
Financiering regelen
Hulp en voorbereiden
Gebruik als hulpmiddel bij het voorbereiden van je financieringsaanvraag een ondernemingsplan, jaarcijfers en het Business Model Canvas. Overweeg hulp van een financieringsadviseur.
Keurmerk financiering
Stichting MKB Financiering (SMF) biedt twee keurmerken voor non-bancaire financiering:
Door jaarlijkse audits en opleidingsmodules moeten de aangesloten partijen en financiers zich houden aan de Gedragscode Kleinzakelijke . Kwaliteit in dienstverlening staat voorop. Het klachtenloket treedt op bij geschillen tussen financier en ondernemer.