Zonnepanelen voor je bedrijf

Denk je na over investeren in zonnepanelen? Met zonnepanelen wek je je eigen energie op en dat maakt je minder afhankelijk van de onzekere energiemarkt. Wat zijn andere voordelen van investeren in zakelijke zonnepanelen? En waar moet je rekening mee moet houden als je onderzoekt of zonne-energie iets voor je bedrijf is? Je leest het in dit artikel.

Sparren met een adviseur?

Bel het KVK Adviesteam voor een vrijblijvend gesprek

Bel het adviesteam

In Nederland liggen op ruim anderhalf miljoen huizen zonnepanelen. Ook steeds meer ondernemers plaatsen zonnepanelen op het dak van hun bedrijf. In 2020 lagen er voor het eerst meer zonnepanelen bij bedrijven dan bij huishoudens, meldt het CBS. En dat is niet gek, want na het aanschaffen van zonnepanelen heb je gemiddeld 25 jaar voordeel van zonne-energie.

De voordelen van zakelijke zonnepanelen

Investeren in duurzame energie loont door de hoge energieprijzen steeds meer. Met een set van tien zonnepanelen op je dak bespaar je gemiddeld rond de 1.000 euro per jaar op je energierekening. De exacte terugverdientijd is natuurlijk afhankelijk van je situatie. Zonnepanelen zijn hoe dan ook een investering waar je op de lange termijn geld en energie mee bespaart. Volgens de Consumentenbond geldt daarvoor deze vuistregel: in een jaar of zes verdien je je zonnepanelen terug en daarna heb je nog zo’n negentien jaar gratis stroom.

Lager energielabel na zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Met zonnepanelen verlaag je de energie-index van je gebouw. De energie-index bepaalt het energielabel van het pand. Hoe lager het cijfer, hoe beter je energielabel.

Zonnepanelen: een duurzame keuze

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het verlagen van je energierekening, maar ook voor het klimaat. Ze werken op zonlicht en dat is een duurzame bron. Ondanks dat de panelen in fabrieken gemaakt worden, zijn ze nog altijd minder vervuilend dan fossiele bronnen. 

Voorbereid op de toekomst

In 2050 mogen we in Nederland alleen nog duurzame energie gebruiken. Zonnepanelen kunnen daarbij helpen. Daarnaast vinden klanten het ook steeds belangrijker dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen, blijkt uit een enquĂŞte van de Consumentenbond. En met een groen imago kun je je onderscheiden van concurrenten.

Zonnepanelen voor je bedrijf

Denk je na over het aanschaffen van zonnepanelen? Houd dan rekening met onderstaande zaken.

Geschikte dakconstructie zonnepanelen

Niet elke dakconstructie is sterk genoeg voor zonnepanelen. Controleer daarom eerst de plek waar je ze wilt plaatsen. Er zijn hulpmiddelen om te controleren of je dak geschikt is. Een adviseur kan hier ook bij helpen. Kun je geen zonnepanelen op je eigen dak plaatsen? Dan kun je misschien samen met andere bedrijven of buurtbewoners zonnepanelen kopen en deze plaatsen op een veld of dak in de buurt. Hiervoor kun je gebruikmaken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). 

Aanvragen vergunning zonnepanelen 

Soms heb je een omgevingsvergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Controleer daarom het bestemmingsplan van je gemeente voordat je zonepanelen koopt.

De kosten van zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds goedkoper geworden. Toch kan het aanschaffen ervan een flinke investering zijn. Een set van tien panelen kost gemiddeld 5.400 euro, inclusief installatie en btw. Het kabinet heeft voor consumenten sinds 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen afgeschaft. Het 0%-tarief op zonnepanelen geldt ook voor ondernemers die panelen plaatsen op of bij hun woning. 

De kosten van zonnepanelen verschillen per situatie. Ze zijn onder andere afhankelijk van het aantal benodigde panelen. Maar ook van welk merk je kiest en de ruimte die je hebt om zonnepanelen te plaatsen. Een installateur of energieadviseur kan de verwachte prijs berekenen.

Terugleveren en salderen 

Als je met zonnepanelen meer stroom opwekt dan je gebruikt, kun je het overschot vaak aan het elektriciteitsnet terugleveren. Je energieleverancier streept op je jaarrekening de zonnestroom die je teruglevert weg tegen de stroom die je verbruikt. Dat heet salderen. Alleen kleinverbruikers met een bedrijfsaansluiting voor elektriciteit van maximaal 3x80 Ampère mogen salderen. Controleer bij je netbeheerder of je een kleinverbruikersaansluiting hebt. 

Let op: de salderingsregeling stopt in 2027. 

Verzekeren van je pand

Het plaatsen van zonnepanelen kan gevolgen hebben voor de verzekering van je bedrijfspand. Vaak stelt de verzekeraar eisen aan de installatie en het onderhoud van je zonnepanelen. Ook is het mogelijk dat de hoogte van je premie verandert, omdat je bedrijfspand door de panelen meer waard wordt. Controleer daarom altijd de voorwaarden van je verzekeraar.

Zakelijke zonnepanelen: aan de slag 

Je dak is geschikt voor zonnepanelen. Ook heb je gecheckt of er een vergunning nodig is en je hebt budget. Hoe pak je het daarna aan? Waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen zijn keurmerken zoals Zonnekeur (het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie), maar ook de garantie en Europese kwaliteitsnormen. En welk type zonnepaneel voor je dak het meest geschikt is. Dit stappenplan helpt je bij het kiezen van zonnepanelen.

Deel ervaringen en werk samen 

David van Rosmalen, gedragsadviseur energietransitie bij Over Morgen, adviseert ondernemers om gebruik te maken van hun lokale netwerk. “Praat met andere ondernemers in de buurt. Hebben zij al zonnepanelen? Welke aanbieder hebben zij gekozen? Zijn ze daar tevreden over? Je kunt veel van elkaars ervaringen leren, maar bijvoorbeeld ook samen inkopen en daardoor korting vragen.” 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? 

“Zonnepanelen zijn een slimme investering, omdat je daarmee je eigen energie kunt opwekken. In het gunstigste geval kun je een groot deel van je bedrijfspand zo voorzien van energie”, vertelt van Rosmalen. Met de zonnepanelencheck van Milieu Centraal maak je een schatting van hoeveel zonnepanelen op je dak passen. De tool laat ook zien hoeveel energie je kunt opwekken. 

Begin met isoleren, plaats daarna zonnepanelen 

“Het is belangrijk dat je eerst controleert of je bedrijfspand goede isolatie heeft”, benadrukt van Rosmalen. “Als je minder energie nodig hebt, omdat je pand goed geïsoleerd is, heb je ook minder zonnepanelen nodig.” Zo kun je bovendien de eventuele wachttijd die er voor zonnepanelen is, benutten voor de isolatie van je pand.
Wil je de opbrengst van je zonnepanelen vergroten? Combineer ze dan met een groen dak. Zonnepanelen zorgen op een groen dak voor gemiddeld zes procent meer energie dan zonnepanelen op een traditioneel zwart dak.

Subsidies en regelingen voor zonnepanelen 

De overheid moedigt verduurzamen aan met belastingvoordeel en subsidies. Er zijn verschillende subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Daarnaast kun je als ondernemer de btw over de kosten van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Ook kun je – als je voldoet aan de voorwaarden – gebruikmaken van de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Daarmee kun je veertig procent van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Als je toestemming krijgt van de verhuurder van je bedrijfspand, kun je ook als huurder zonnepanelen laten plaatsen. Het is dan slim om met je verhuurder afspraken te maken over de verzekering, maar ook over de eventuele overname van de zonnepanelen bij een verhuizing.
Het is naar verhouding duurder om later extra zonnepanelen bij te plaatsen. Kijk daarom goed naar je huidige energieverbruik, maar schat ook in of dit in de toekomst verandert. Als je verwacht meer energie nodig te hebben, omdat je er bijvoorbeeld je elektrische auto mee wilt opladen of een warmtepomp op wilt aansluiten, kun je beter een aantal zonnepanelen kiezen dat past bij je toekomstige energiebehoefte.

Zonnepanelen gaan gemiddeld ongeveer 25 jaar mee.

De opbrengst van zonnestroom is in Nederland niet voldoende om jezelf volledig van energie te voorzien. In de winter wekken je zonnepanelen namelijk te weinig energie op, terwijl je verbruik dan juist vaak hoger is. Wel bestaan er accusystemen, waarmee je de zonne-energie die je op zonnige dagen over hebt, opslaat voor bewolkte momenten. Maar ook met zo’n accusysteem kun je (nog) niet volledig zelfvoorzienend zijn in je stroombehoefte.