Verduurzamen: voordeel met subsidies en regelingen

Ga je je bedrijfspand, vervoer, product of dienst vergroenen? Maak gebruik van subsidies en belastingvoordelen. Zo maak je jouw bedrijf klaar voor de toekomst én bespaar je kosten.

Sparren met een adviseur?

Bel het KVK Adviesteam voor een vrijblijvend gesprek

Bel het adviesteam

Verduurzamen kan een flinke kostenpost zijn. Vooral als je meer dan één onderdeel van je bedrijf duurzamer maakt. Verdiep je daarom goed in de subsidies en voordelen die de overheid biedt. Dat kan een flink verschil maken in de kosten. Let ook goed op of je subsidies met elkaar mag combineren. Daardoor krijg je extra voordeel. Je vindt meer informatie op de pagina van iedere subsidie bij RVO. Kom je er zelf niet uit? Neem contact op met je accountant of bel met het KVK Adviesteam.

Duurzaam bedrijfspand

Veel bedrijven moeten van de overheid hun bedrijfspand verduurzamen. Denk aan ondernemers met kantoren die energielabel C moeten hebben. Soms zijn daar grote investeringen voor nodig, zoals het plaatsen van HR+++-glas. 

Wek duurzame energie op

Wil je je eigen groene energie opwekken? Of je pand duurzaam verwarmen? Dan kun je de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) gebruiken. Je hebt recht op de ISDE als je investeert in een warmtepomp, een zonneboiler of windmolens. Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van het product dat je koopt.

Duurzaam vervoer

Duurzaam vervoer wordt steeds belangrijker. Vanaf 2030 mag je geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer kopen. Vanaf 2050 wil Nederland zelfs volledig CO2-neutraal zijn en mogen alleen nog duurzame voertuigen de weg op.

Betaal geen wegenbelasting

Je betaalt tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting voor je elektrische auto of waterstofauto. In 2025 krijg je 75 procent korting op de wegenbelasting. Vanaf 2026 moet je ook met je duurzame auto het hele bedrag betalen.

Krijg korting op bijtelling

De komende jaren krijg je korting als je je duurzame bedrijfswagen privé gebruikt. In 2024 betaal je zestien procent bijtelling voor elektrische auto’s, waterstofauto’s of auto’s op zonnecellen. De verlaagde bijtelling geldt tot een cataloguswaarde van 30.000 euro. Daarboven betaal je de standaard bijtelling van 22 procent.

Rij voordelig duurzaam

Koop of lease voordelig een emissieloze bedrijfsauto met de Subsidie emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA). Je krijgt met de SEBA twaalf procent subsidie op de netto catalogusprijs. Er geldt een maximum van 5.000 euro subsidie per bedrijfswagen. Je kunt deze subsidie alleen aanvragen als de koop- of leaseovereenkomst nog niet definitief is. Doe je aanvraag dus op tijd. 2024 is het laatste jaar van de SEBA.

Koop of lease een fiets van de zaak

Als iedereen in de wereld dagelijks net zo veel zou fietsen als we in Nederland doen, besparen we jaarlijks tot 700 miljoen ton CO2-uitstoot. Dat is wel twintig procent van de uitstoot van alle personenauto's op de wereld. Dankzij een aantal regelingen is de fiets ook nog eens voordelig.

Verduurzaam de reizen van je personeel

Het verduurzamen van het reisgedrag van je medewerkers kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de werkplek beter bereikbaar te maken vanaf een trein- of busstation. Daar kan de Subsidieregeling Collectieven mkb Verduurzaming reisgedrag (COVER) bij helpen. De subsidie is voor projecten en activiteiten die de CO2-uitstoot van woon-werkveer en zakelijke reizen verminderen. De regeling is bedoeld voor ondernemers-, branche- of bedrijventerreinverenigingen. Je kunt de COVER dus niet alleen aanvragen. Met de subsidie ontvang je maximaal 75 procent op de kosten van je project of activiteit, met een maximale vergoeding van 100.000 euro. Deze regeling stopt op 1 oktober 2025.

Duurzame productie

Om je bedrijf, product of dienst te verduurzamen zul je opnieuw moeten kijken naar zaken als je processen, technieken en grondstoffen. 

Repareren, hergebruiken en recyclen

Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben. Dat betekent dat we geen afval meer hebben en grondstoffen blijven hergebruiken. Wil je in je bedrijf producten of materialen hergebruiken, repareren of recyclen? Dan is er de subsidie Circulair implementeren en opschalen(CIO). Met de subsidie kun je investeren in nieuwe technieken en processen om je bedrijf circulair te maken

Belastingvoordelen voor duurzame investeringen

Groene investeringen zijn aantrekkelijker dankzij belastingvoordelen. Betaal minder belasting deze regelingen.

Investeer in duurzame bedrijfsmiddelen

Investeer met belastingvoordeel in een groener pand, product of vervoer. Denk bijvoorbeeld aan een auto die minder CO2 uitstoot, of een energiezuinige koelinstallatie. Dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA) kun je duurzame investeringen deels aftrekken van je fiscale winst. Je betaalt dan minder belasting. Dit geldt alleen voor investeringen die je vindt op de Energielijst.

Schrijf duurzame investeringen af

Schrijf milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen af op een moment dat jou goed uitkomt. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) mag je in een willekeurig jaar een willekeurig percentage afschrijven. Je hebt met de Vamil dus de mogelijkheid om zelf te kiezen wanneer en hoeveel je afschrijft. Je kunt ervoor kiezen om alles in het eerste jaar af te schrijven of het bedrag over meerdere jaren te verdelen. Je betaalt met de Vamil minder belasting. Het bedrijfsmiddel dat je afschrijft moet wel op de milieulijst staan.

Trek investeringskosten af van fiscale winst

Wil je met belastingvoordeel milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kopen, zoals een elektrische vrachtfiets? Maak gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Je mag met deze regeling tot 45 procent van je investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Daardoor betaal je minder belasting over je inkomen. Combineer MIA en Vamil voor extra voordeel.

Voorbeeld: voor je leveringen in de binnenstad koop je een elektrische vrachtfiets van 5.000 euro. In de Milieulijst lees je dat je met de MIA 36% van de investeringskosten mag aftrekken van je winst. En dat je dankzij de Vamil 75% van de investeringskosten mag afschrijven. Je besluit om de Vamil in een jaar te gebruiken. Zo bereken je je belastingvoordeel:

  1. MIA-aftrek: 36% van 5.000 euro is 1.800 euro.
  2. Vamil-afschrijving: 75% van 5.000 euro is 3.750 euro.

Samen kom je uit op een totale aftrek van 1.800 euro + 3.750 euro = 5.550 euro.

Als je winst voor belasting 50.000 euro was, dan wordt je nieuwe belastbare winst: 50.000 euro - 5.550 euro = 44.450 euro. Je betaalt dus geen belasting over de 5.550 euro.

Duurzame financiering

Heb je een goed plan voor een milieuvriendelijk project en zoek je investeerders? Maak gebruik van regelingen speciaal voor duurzame projecten.

Betaal minder rente

Ben je bezig met een milieuvriendelijk project, bijvoorbeeld op het gebied van recycling of grondstofbesparing? Laat je investeerder een groenverklaring aanvragen. Met zo’n groenverklaring betaal je een lager rentebedrag aan je investeerder dan bij een normale lening.

Makkelijker geld lenen; overheid staat garant

Leen je geld voor het verduurzamen van je bedrijf, dan staat de overheid garant voor een deel van de lening. Kun je de lening niet terugbetalen? Dan neemt de overheid een deel van het risico over van je financier, zoals een bank. Dankzij deze BMKB-Groen regeling is het risico voor je financier lager. Daardoor krijg je makkelijker een lening.