Statiegeld op blik: bespaar op je afval
- Achtergrond
- Bijgewerkt 3 oktober 2022
- 1 min
- Runnen en groeien
- Duurzaamheid
Vanaf 1 april 2023 zit er statiegeld op blikjes. Supermarkten moeten verplicht blikjes innemen. Maar ook andere ondernemers kunnen zich vrijwillig aanmelden als innamepunt. De voordelen? Je bespaart op afvalkosten, steunt er goede doelen mee en helpt zwerfafval voorkomen.
Sparren met een adviseur?
Bel het KVK Adviesteam voor een vrijblijvend gesprek
In Nederland komen ieder jaar ongeveer 150 miljoen in het milieu terecht. “Dieren verwonden zich aan blikjes in de natuur. Met statiegeld op is dat verleden tijd”, zegt Stientje van Veldhoven, voormalig staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Koop je na 1 april 2023 een blikje water, frisdrank, bier of andere zwak-alcoholhoudende dranken, dan betaal je als klant vijftien cent statiegeld. Supermarkten moeten verplicht lege blikjes en kleine plastic flesjes innemen. Andere ondernemers kunnen dit vrijwillig doen.
Bespaar op afvalkosten
Een inzamelbak voor blik en flesjes in je zaak neemt ruimte in beslag. Maar het levert ook wat op: je bespaart ermee op afvalkosten. “Blikjes en flesjes die je klanten weggooien nemen enorm veel ruimte in, in je prullenbak”, zegt Misja Janvier. Janvier is projectleider communicatie bij Statiegeld Nederland, de organisatie die het statiegeldbeleid van de overheid uitvoert. “Je betaalt bij je afvalverwerker voor die lucht.” Wordt je restafval in een rolcontainer bij je bedrijf opgehaald? Grote kans dat je kunt overstappen naar een kleinere maat rolcontainer als je blik en plastic scheidt. Maak met je drankleverancier afspraken over het ophalen van de blikjes en flesjes.
Steun goede doelen
Heb je geen supermarkt of tankstation langs de snelweg? Dan hoef je niet verplicht statiegeld uit te betalen aan je klant. “Dat is voor ondernemers vaak bijna onmogelijk”, legt Janvier uit. “Denk aan een horecazaak met piekdrukte tussen twaalf en twee uur ’s middags. Het is dan veel te druk om ook nog aan iedereen vijftien cent terug te betalen.” Doneer in plaats daarvan de opbrengst van de ingezamelde blikjes en flesjes aan een goed doel. Dat kan via Statiegeld Nederland. “De lege flesjes en blikjes worden hergebruikt en de ondernemer kiest naar welk goed doel de opbrengst gaat.” Alle erkende goede komen hiervoor in aanmerking. Kies een goed doel dat aansluit bij de missie van je bedrijf. Bij je registratie als innamepunt geef je je keuze door aan Statiegeld Nederland. Je ontvangt labels voor de inzamelzakken. Zo belandt de donatie bij het juiste goede doel. Je mag de opbrengst van het statiegeld niet zelf houden.
Help zwerfafval voorkomen
Met een inzamelbak voor blikjes en plastic flesjes laat je aan je klant zien dat duurzaamheid belangrijk voor je is. En het houdt de omgeving van je zaak schoner.
Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval
Sinds de zomer van 2021 betalen consumenten statiegeld op kleine plastic flesjes. “Kleine plastic flesjes komen 76 procent minder voor in zwerfafval sinds de invoering van statiegeld hierop”, vertelt zelfbenoemd Dirk Groot. De afvalexpert verwacht dat de hoeveelheid blik in het zwerfafval flink zal afnemen.
Meld je aan
Ben je overtuigd van de voordelen van inzamelen van blik en plastic flesjes? Meld je bedrijf als innamepunt bij Statiegeld Nederland.