Producent of importeur van elektrische apparaten? Check de UPV
- Danitsja Kallendorf
- Achtergrond
- 27 maart 2024
- Bijgewerkt 2 april 2024
- 2 min
- Runnen en groeien
- Duurzaamheid
Breng je elektronische apparaten, elektrische apparaten of energiezuinige lampen als eerste op de Nederlandse markt? Dan ben je ook verantwoordelijk voor het product wanneer het afval wordt. Je moet er dan voor zorgen dat je producten milieuvriendelijk worden verwerkt en gerecycled.
Sparren met een adviseur?
Bel het KVK Adviesteam voor een vrijblijvend gesprek
De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) zorgt ervoor dat fabrikanten of importeurs verantwoordelijk blijven voor hun producten, zelfs nadat de klant ze niet meer gebruikt. Als er een UPV voor jouw product geldt, moet je rekening houden met extra kosten en regels.
UPV: voor welke producten?
Produceer of importeer je energiezuinige lampen, elektrische of elektronische producten? En breng je die als eerste op de Nederlandse markt? Dan geldt deze UPV voor jou. Ook als je vanuit het buitenland direct aan klanten in Nederland verkoopt. Wat is nu precies een elektrisch of elektronisch apparaat? In het kort zijn dat alle producten die werken met of door elektriciteit. Denk aan apparaten met een stekker, batterij of accu. Zoals een koelkast of stofzuiger, maar ook een mobiele telefoon. Dan zijn er nog de producten waarbij elektra bijzaak is, zoals een knuffelbeer met geluid of een elektrisch verstelbaar bureau. Al die spullen vallen onder de UPV Elektr(on)ische . Er zijn uitzonderingen, zoals elektrische auto's of pacemakers. Controleer daarom altijd in deze downloadbare of de UPV voor je apparaat geldt.
Afgedankte elektrische en elektronische apparaten exporteren
Exporteer je afgedankte elektrische en elektronische apparaten? Ook voor exporten gelden regels.
Dit moet je doen
Geldt de UPV voor jou, dan ben je verplicht om je aan te sluiten bij de producentenorganisatie Stichting . Dat doe je door je te registreren bij de . Stichting OPEN werkt als een vertegenwoordiger van alle producenten, importeurs en doorverkopers van elektrische en elektronische apparaten en energiezuinige lampen. Ze regelen alle UPV-verplichtingen voor je. Van het registreren en rapporteren bij het Nationaal (W)EEE tot het inzamelen, sorteren en verwerken van afgedankte apparaten.
Zo werkt het
Om ervoor te zorgen dat het inzamel- en recycleproces goed verloopt werkt Stichting OPEN samen met gemeenten, milieustraten, sorteercentra en verwerkers. Ook heeft Stichting OPEN meer dan tweehonderd Wecycle-inleverpunten voor . Dat inzamelen en recyclen gaat zo: het elektrische en elektronische afval komt binnen via milieustraten en Wecycle-inleverpunten. Van de milieustraten en inleverpunten gaat het naar speciale sorteercentra. Daar sorteren ze de meeste apparaten. Als een sorteercentrum niets meer met het overgebleven elektrische of elektronische afval kan, gaat het naar een gespecialiseerde verwerker. De verwerker haalt apparaten zoals laptops, wasmachines en drogers helemaal uit elkaar. En verwijdert daarbij alle stoffen die het recycleproces verstoren. Daarna recyclet de verwerker de materialen. Zo kunnen afvalstoffen opnieuw worden gebruikt.
Bijdrage betalen
Stichting OPEN en haar netwerk doen dus het meeste werk voor je. Het enige dat je zelf doet is ieder jaar aan de producentenorganisatie doorgeven wat je aan apparaten op de Nederlandse markt brengt. In aantallen en in kilo's. Op basis van die informatie betaal je Stichting OPEN een geldbedrag voor het inzamelen en verwerken van de afgedankte producten. Stichting OPEN gebruikt hiervoor vaste , die jaarlijks opnieuw worden bepaald.
Voorkom waarschuwing of boete
Je registreren bij Stichting OPEN is geen optie, maar een verplichting. De stichting komt in actie als blijkt dat je niet geregistreerd bent, maar wel een producentenverantwoordelijkheid hebt. Ze kunnen bijvoorbeeld een officiële melding doen bij de Inspectie leefomgeving en Transport (ILT). ILT kan een waarschuwing of boete geven aan bedrijven die zich niet registreren en daarmee dus niet aan de UPV houden. Â
Twijfel je of je aan de producentenverantwoordelijkheid moet voldoen? Vraag het per mail aan Stichting OPEN via producenten@stichting-open.org of telefonisch via 079 7600 630.