Plasticvrije bekers en maaltijdbakjes: dit zijn je opties
- Achtergrond
- 1 mei 2022
- Bijgewerkt 1 juli 2023
- 3 min
- Runnen en groeien
- Duurzaamheid
Gratis plastic wegwerpbakjes en -bekers aan klanten meegeven mag sinds 1 juli 2023 niet meer. Kies herbruikbare verpakkingen, plasticvrije wegwerpverpakkingen of laat klanten eigen bekers en bakjes meenemen. Lees alles over de voor- en nadelen en kies wat het best bij je past.
Sparren met een adviseur?
Bel het KVK Adviesteam voor een vrijblijvend gesprek
De regels voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen veranderen. Sinds 1 juli 2023 mag je ze niet meer gratis meegeven bij afhaal- en bezorgbestellingen. Ook moet je een herbruikbare optie aanbieden. Gebruik je plastic wegwerpbakjes of -bekers? Dan moet je klant daar apart voor betalen. Vanaf 2024 mag je ook geen plastic wegwerpverpakkingen meer aanbieden voor gebruik ter plaatse. Denk aan in een snackbar, op kantoor of op een festival.
In plaats van plastic bekers en maaltijdbakjes kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden:
Herbruikbare verpakkingen
Vervang plastic wegwerpverpakkingen door herbruikbare verpakkingen. “Klanten storen zich aan de grote hoeveelheid afval bij afhaal- en bezorgbestellingen en willen daarom erg graag hergebruik”, zegt Emmy van Daele. Van Daele is campagnecoördinator bij Mission Reuse, een organisatie die herbruikbare mogelijkheden voor wegwerpplastic aanmoedigt en onderzoekt. “96 van de klanten vindt het prima om een bestelling in een herbruikbaar bakje mee te krijgen. Zeker als het systeem voor hergebruik makkelijk en toegankelijk is”, legt ze uit.
Opties voor herbruikbare verpakkingen
Overstappen op herbruikbare verpakkingen kan op verschillende manieren. Bedenk bij iedere mogelijkheid goed wat de invloed van het aanpassen is op je bedrijf en manier van werken.
-
Zelf inzamelen en afwassen
Je kunt zelf de verpakkingen inzamelen, bijvoorbeeld door je klanten te vragen om de verpakkingen terug te brengen. Van Daele vult aan: “Of je bezorger neemt de lege bakjes mee terug bij een volgende bestelling.”
Op kleine schaal kost het een restaurant weinig om een paar bakjes te reinigen. “Horecazaken die herbruikbare bekers en bakjes zelf afwassen, doen dit vaak tegelijk met de andere afwas, zoals servies en bestek. Ze verzamelen de verpakkingen in een bak en doen de afwas op een rustig moment." -
Uitbesteden van inzamelen en afwas
Je kunt het inzamelen en schoonmaken van gebruikte verpakkingen ook voor je laten doen. Partijen als Ozarka, PackBack en Billie Cupdie leveren verpakkingen, regelen het ophalen en wassen af. Het is gemakkelijk, maar vaak duurder dan wanneer je het zelf doet. “We hebben een voorbeeld voor een kantoor berekend. Het uitbesteden is voordelig vanaf driehonderd medewerkers”, licht Van Daele toe. “Het is pas interessant als je zelf geen afwassysteem hebt en buitengewoon veel verpakkingen hebt.” Bezorg je niet alleen lokaal, maar in de hele regio? Dan loont het inzamelen en laten schoonmaken van herbruikbare bakjes of bekers voor jou (nog) niet. Transportkosten zijn dan namelijk erg hoog.
-
Statiegeld
Vraag statiegeld en stort dit terug als je klant de verpakking weer komt inleveren. “Klanten vinden statiegeld eenvoudig en toegankelijk, en ze kennen het al van bijvoorbeeld statiegeld op glazen bierflessen. Zeventig procent van de mensen betaalt liever statiegeld tijdens het bestellen dan een boete achteraf”, vertelt Van Daele. Er bestaan tegenwoordig ook bedrijven waar je als ondernemer herbruikbare statiegeldbekers kunt inkopen, zoals WeCup. Zij leveren de bekers en halen ze ook weer bij je op.
Kosten
Stap je over op herbruikbare verpakkingen, dan kost dat in eerste instantie meer geld dan plastic wegwerpverpakkingen. Maar hergebruik is op de lange termijn voordeliger dan wegwerp, legt Van Daele uit. “Je koopt het verpakkingsproduct namelijk maar één keer waarna je het vaak opnieuw gebruikt. En bovendien worden herbruikbare verpakkingen steeds goedkoper omdat vraag en aanbod groeien."
Bereken je kosten
Met de van Recycling Netwerk bereken je de kosten van verschillende herbruikbare mogelijkheden. De tool vergelijkt ook de invloed op het milieu van de verschillende keuzes.
Klant neemt eigen verpakking mee
Het is het goedkoopst en makkelijkst voor jou als je klanten een eigen beker of maaltijdverpakking meenemen. Kies je voor deze optie? Bied ook een andere keuze aan, zoals een plasticvrije wegwerpverpakking. Vergeten je klanten een keer hun eigen verpakking dan hoef je ze niet met lege handen weg te sturen.
Raamsticker 'Eigen beker en bakje mee'
Je klanten laten weten dat ze welkom zijn methun eigen beker of bakje welkom is? Plak een !
Plasticvrije wegwerpverpakkingen
Plasticvrije wegwerpbekers en -voedselverpakkingen mag je gratis meegeven aan je klant. Kijk daarbij goed of de wegwerpartikelen niet gemaakt zijn van bio-plastic. Je bekers en bakjes mogen geen toegevoegde polymeren bevatten. Polymeren zorgen ervoor dat de producten water -of vetafstotend zijn. Wees je er ook van bewust dat producten met een plasticvrij logo niet zomaar binnen de wetgeving vallen. Want ook daar kunnen polymeren in zitten. Twijfel je of een product is toegestaan als alternatief voor plastic? Vraag het na bij Kennisinstituut Duurzaam (KIDV).