Duurzaam starten in de horeca doe je zo
- De basis
- 2 maart 2023
- Bijgewerkt 3 december 2024
- 6 min
- Starten
- Duurzaamheid
Een goede voorbereiding is het halve werk, ook als je als ondernemer start in de horeca. Kom daarom meer te weten over de regels waarmee je te maken krijgt op het gebied van duurzaamheid. Denk aan het verbod op wegwerpplastic en tegengaan van verspilling, maar ook aan energieverbruik en duurzaam bezorgen in milieuzones. Dat scheelt je later tijd, geld en moeite.
Sparren met een adviseur?
Bel het KVK Adviesteam voor een vrijblijvend gesprek
Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. De aarde warmt op en het klimaat verandert. Om de negatieve gevolgen daarvan zoveel mogelijk te verminderen komen er steeds meer regels om ondernemend Nederland te verduurzamen. Bovendien vindt van de consumenten het belangrijk dat bedrijven zich inzetten voor een betere wereld. Verduurzamen doe je dus niet alleen omdat het moet, maar ook om klanten te trekken of te behouden.
Maak daarom bij de start van je horecazaak duurzame keuzes. Kook bijvoorbeeld met biologische of vegetarische ingrediënten, kies een energiezuinig pand of bezorg je producten duurzaam.
Duurzaam starten kan op verschillende manieren:
- Duurzame financiering
- Duurzaam bedrijfspand
- Groen vervoer
- Afval, voedselverspilling en recyclen
- Je product of dienst verduurzamen
- Groene keurmerkenÂ
Duurzame financiering
Wil je als ondernemer aan de slag met verduurzamen, dan is er de Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen). Daarmee staat de overheid garant als je geld leent voor het verduurzamen van je bedrijf. Daardoor is het risico voor bijvoorbeeld je bank lager en krijg je makkelijker een lening.
Duurzaam bedrijfspand
Let bij de zoektocht naar een bedrijfspand op het energielabel. Een laag energielabel betekent een zuinig pand en dus een lagere energierekening. Ook komen er in de toekomst mogelijk nieuwe regels over energieverbruik, zoals voor het gebruik van terrasverwarming of airconditioning. Gemeentes in Amsterdam en Utrecht onderzoeken bijvoorbeeld of terrasverwarmingen op gas en airconditioning verboden kunnen worden. Je terras verwarmen kan ook duurzaam, bijvoorbeeld door verwarmde kussens en dekens te gebruiken.
Koop je toch een pand met een hoog energielabel, dan kun je zelf verduurzamen voordat je je zaak opent. Zo hoef je later niet te verbouwen. Investeer bijvoorbeeld in een warmtepomp en isolatie. Je energiekosten zijn tot wel dertig procent lager als je je pand goed isoleert. Voor het verduurzamen van je pand kun je subsidies aanvragen.
Duurzame energie in je horecazaak
Aardgasvrij ondernemen wordt de standaard in Nederland. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen, kantoren en winkels van het gas af zijn. Koop je een pand? Kies dan voor duurzame verwarming met een zonneboiler of warmtepomp. Je bespaart op je energierekening en krijgt bij de koop 1.000 tot 2.500 euro .
Ook als je een horecazaak overneemt, kun je deze ISDE-subsidie gebruiken voor het investeren in duurzame energie.
Vraag een energieadviseur
Wat energiebesparende mogelijkheden kosten en opbrengen kan een energieadviseur voor je uitzoeken. Deze geeft advies op maat bij verduurzamen, maakt een adviesrapport voor je onderneming en helpt bij de uitvoer. Zoals het opvragen en beoordelen van offertes.
Energie besparen als huurder
Ben je huurder van een pand? Bespreek met je verhuurder wat er mogelijk is om het pand te verduurzamen. Gebruik bijvoorbeeld deze modelbrief van om het gesprek te openen. Neem de afspraken op in de huurovereenkomst.
Energie besparen in de horeca
In het Klimaatakkoord staan afspraken over het verlagen van de CO2-uitstoot. In Nederland moet deze voor 2030 flink omlaag en ook ondernemers moeten daaraan bijdragen. Door te verduurzamen verlaag je de CO2-uitstoot van je bedrijf en bespaar je op je energiekosten.
Wetchecker energiebesparing
Met de Wetchecker energiebesparing check je welke wettelijke verplichtingen er allemaal gelden voor je bedrijf of pand op het gebied van energie besparen en CO2-uitstoot verminderen.
Grootste energieslurpers
Als horecaondernemer verbruik je veel energie en gas. Als je weet waar je grootste energieverbruik zit, kun je op basis daarvan kijken waar je het meest kunt besparen. Koken op gas is goed voor 67 procent van het totale . De grootste energieslurper in de horeca is de vrieskist (43 procent). De koeling, zoals airco en ventilatie, verbruikt twee procent van de energie en de afzuiginstallaties veertien procent. Denk ook aan de kleine aanpassingen, zoals het uitschakelen van de verlichting van de koelkasten. Je kunt ook energie besparen door je apparatuur ’s nachts uit te doen in plaats van op stand-by laten staan.
Aardgasvrij koken en verwarmen
Koken op elektriciteit is zuinig en op die manier heb je minder last van de wisselende gasprijzen. Als je gasloos kookt of bakt loopt de temperatuur in de keuken ook minder op. Dat scheelt weer koelen, zeker in de zomer.
Staat je pand in een wijk die in 2030 aardgasvrij moet zijn? Houd daar dan rekening mee als je keukenapparatuur koopt. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch kook- of baktoestel, een energiezuinige koelkast of elektrisch frituurtoestel. Bij de aankoop hiervan betaal je met de (EIA) bovendien minder belasting. De investeringskosten mag je namelijk van je fiscale winst aftrekken.
Energiebesparingsplicht
Er komen er steeds meer regels die invloed hebben op je energieverbruik. Ondernemers die veel energie verbruiken, zijn verplicht om energiebesparende te nemen. Verbruik je met je bedrijfspand meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgas? Dan moet je energiebesparende maatregelen nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Je moet bijvoorbeeld restwarmte uit ovens hergebruiken en tijdsschakelaars plaatsen.
Nederland telt ruim 3.400 restaurants en hotels die al voldoen aan de energiebesparingsplicht. Misschien heb je met jouw horecazaak (nog) niet te maken met deze verplichting. Toch heeft het ook voordelen voor kleinverbruikers om te investeren in energiebesparing en verduurzaming. Je bespaart op je energiekosten en bent voorbereid op de toekomst.
Informatieplicht energiebesparing
Geldt de energiebesparingsplicht voor jou? Dan heb je sinds 2019 ook een informatieplicht. Je geeft een keer in de vier jaar door welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Dit doe je via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend (RVO).
Subsidies voor verduurzamen
Voor het verduurzamen van je machines en bedrijfsprocessen bestaan verschillende subsidies, zoals de (MIA), de willekeurige afschrijving (Vamil) en de (EIA). Daarnaast hebben verschillende gemeenten en provincies gratis  voor horecaondernemers.
Groen vervoer
Ga je ook maaltijden bezorgen? Houd bij de koop van je vervoermiddel dan rekening met de wetten en regels voor groen rijden. Vanaf 2025 krijgt een aantal gemeenten zero-emissiezones. Sommige bestelbussen of vrachtwagens met een lage emissieklasse mogen deze gebieden niet meer in. dus of je met je nieuwe bestelbus de stad straks nog in mag.
De Subsidieregeling Emissieloze (SEBA) geeft maximaal 5.000 euro korting bij het kopen of leasen van een nieuwe elektrische bestelwagen. Met de (MIA) mag je tot maximaal 45 procent van de investeringskosten in een elektrische bestelwagen aftrekken. Hierdoor betaal je minder belasting.
Afval, voedselverspilling en plasticvrij
Als ondernemer moet je verplicht afval scheiden. Daarvoor gelden andere regels dan voor huishoudelijk afval. De vertelt welk afval je moet scheiden en hoe je dit aanpakt.
Voedselverspilling in de horeca
Jaarlijks wordt er in Nederland twee miljard kilo voedsel weggegooid. De horeca is verantwoordelijk voor veertien procent van de totale voedselverspilling. De meeste voedselverspilling (zeventig procent) gebeurt in de keuken. Denk aan het te ruim inkopen van ingrediënten. Ook belandt de helft van het bereide eten in de vuilnisbak. Er zijn verschillende manieren om voedselverspilling te verminderen. Denk aan minder garnering op het bord of eten dat over is gebruiken voor sauzen of soepen. Je kunt je daarnaast aansluiten bij platformen zoals Too Good To Go. Daarop verkoop je overgebleven producten aan klanten bij jou in de buurt. Ook kun je donaties doen aan de Voedselbank.
Plasticvrij in de horeca
In Nederland gooien we iedere dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg. Voor ondernemers zijn er daarom verschillende regels over het gebruik van plastic in de horeca. Als je bij de start van je zaak al nadenkt over oplossingen voor wegwerpverpakkingen, hoef je straks geen materialen te vervangen.
Verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes
Gratis plastic wegwerpbakjes en -bekers aan klanten meegeven mag sinds 1 juli 2023 niet meer. Denk bijvoorbeeld aan koffie voor onderweg, maar ook verpakkingen voor bezorg- of afhaalmaaltijden. Je kunt dan kiezen voor herbruikbare verpakkingen en plasticvrije wegwerpverpakkingen. De goedkoopste en milieuvriendelijkste optie is je klanten vragen om zelf eigen bekers en bakjes mee te nemen.
Consumptie ter plaatse
Sinds januari 2024 mag je ook geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruiken voor consumptie ter plaatse. Denk aan plastic bakjes in de snackbar of als je eten serveert vanuit een foodtruck op een festival. In een snackbar vervang je plastic bakjes, bekers en bestek bijvoorbeeld door keramieken servies.
Je product of dienst verduurzamen
De voedselketen heeft een groot  op het milieu. Als ondernemer in de horeca kun je dat negatieve effect verminderen door bijvoorbeeld (vooral) vegetarisch te koken. Het aantal mensen in Nederland dat vegetarisch eet groeit ieder jaar. Ook in restaurants en bij bezorgmaaltijden groeit de vraag naar vegetarisch, blijkt uit onderzoek van . Je kunt ook je keten verkorten door je ingrediënten lokaal in te kopen. Gebruik producten van Nederlandse bodem of koop direct in bij de boer.
Groene keurmerkenÂ
Met een duurzaam keurmerk bewijs je dat jouw horecazaak groen bezig is. Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de horeca. Het keurmerk beoordeelt restaurants op verschillende onderdelen. Denk aan energiegebruik, afvalverwerking, duurzaam eten en maatschappelijke betrokkenheid. Voor restaurants en hotels bestaat het EKO-keurmerk Horeca.