Is dit het moment om over te stappen op elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is goed voor het milieu. Maar is een elektrische (bestel)auto ook goed voor je portemonnee? Subsidies, regelingen en het lagere bijtellingspercentage maken de overstap naar elektrisch rijden op het eerste gezicht aantrekkelijk. Toch kan wachten met elektrisch rijden in sommige gevallen logischer zijn. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van overstappen op elektrisch vervoer.

Sparren met een adviseur?

Bel het KVK Adviesteam voor een vrijblijvend gesprek

Bel het adviesteam

Waarom nu overstappen?

Overstappen op elektrisch rijden kan verstandig zijn als je veel in zero-emissiezones komt. En met de verschillende subsidies die er zijn kun je geld besparen.

Zero-emissiezones

Geen uitlaatgassen van vrachtwagens of bestelbusjes meer in de stad: daar draait het om bij de zero-emissiezones of uitstootvrije zones. 29 gemeenten in Nederland voeren zo’n zone in. Vanaf 1 januari 2025 ben je in sommige gemeenten niet meer welkom bent met je bestelbus of bakwagen op diesel of benzine. Om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om over te stappen op ander vervoer is er de overgangsregeling. Dankzij die regeling mogen sommige bestaande bestelbussen die rijden op diesel, benzine of lpg nog wat langer de zero-emissiezones in. 

Marco van Eenennaam, expert elektrisch rijden bij de ANWB waarschuwt ondernemers: “Als je een nieuwe bestelbus aanschaft is de komst van zero-emissiezones belangrijke informatie. Al is het maar zodat je de restwaarde kunt inschatten van die goedkopere dieselbus die je ook kunt kopen. Vanaf 2025 wil niemand in en rond steden met zero-emissiezones die nog kopen." Rijd je veel in en om steden met zulke zones? Elektrisch rijden kan in jouw geval een verstandige keuze zijn.

Bpm betalen voor bestelauto's met CO2-uitstoot

Vanaf 2025 betaal je bpm voor het kopen van een bestelauto met CO2-uitstoot. Bpm staat voor belasting van personenauto's en motorfietsen. Hoeveel bpm je betaalt hangt af van de CO2-uitstoot van de bestelauto. Hoe meer uitstoot, hoe meer belasting. Voor elektrische bestelauto's en andere auto's zonder schadelijke uitlaatgassen betaal je ook na 2025 geen bpm.

Subsidies en regelingen

De overheid moedigt elektrisch rijden aan met regelingen en subsidies. Welke regelingen zijn er allemaal?

MIA/VAMIL subsidie

Koop je een zakelijke elektrische bestelauto, of ga je er een leasen? Dan profiteer je tot 45% investeringsaftrek met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Daarnaast mag je je in een willekeurig jaar een willekeurig percentage van je investeringskosten afschrijven dankzij de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Hierdoor betaal je dus minder belasting. Voor de MIA/VAMIL moet de bestelauto aan bepaalde eisen voldoen.

De MIA/VAMIL vraag je aan bij RVO. Let op: voor MIA en VAMIL zijn per jaar vaste budgetten beschikbaar en hiervoor geldt: op is op.

Bijtelling zakelijke elektrische auto

Rijd je ook privé in je volledig elektrische zakelijke auto, dan profiteer je in 2025 van een verlaagde bijtelling van 17%. Het maximumbedrag voor de voordelige bijtelling is 30.000 euro van de catalogusprijs. Daarboven betaal je de volledige bijtelling van 22%. Het voordelige bijtellingspercentage blijft gelden voor de eerste vijf jaar. Het gaat in op het moment dat je de auto in gebruik neemt.

De overheid stopt de komende jaren stapsgewijs met de bijtellingsregeling voor elektrisch rijden. Van Eenennaam: “Elektrische auto’s worden steeds goedkoper, en elektrisch rijden wordt steeds meer de norm. De overheid kan daar dus geen voordeel op blijven geven.” Vanaf 2026 betaal je de volledige bijtelling van 22%.

Waarom wachten met overstappen?

Kiezen voor elektrisch rijden heeft voordelen maar ook nadelen. Zo zijn elektrische auto's een stuk duurder dan brandstofauto's. Ook gaan de technologische ontwikkelingen zo snel dat wachten kan lonen.

Kosten elektrische auto

Op dit moment zijn elektrische auto’s nog duurder dan vergelijkbare brandstofmodellen. “De nieuwste elektrische bestelbussen zijn zo’n 50% duurder dan vergelijkbare dieselauto’s. De generatie daarvoor was tot wel twee keer zo duur. Dus het gat is er nog, maar wordt steeds kleiner”, zegt Van Eenennaam. Tweedehands is goedkoper, maar blijkt in de praktijk lastig. “De vraag naar tweedehands elektrische auto’s is nu veel groter dan het aanbod.” Wil of kun je niet kopen, dan is leasen een optie. Het voordeel daarvan is dat je geen onverwachte kosten maakt voor bijvoorbeeld een kapotte accu. Kosten voor onderhoud zitten in de maandprijs verwerkt.

Toch kan kopen een goede investering zijn. “Met alle zero-emissiezones die eraan komen, stijgt waarschijnlijk de vraag naar elektrische bestelbussen. Dit is positief voor de restwaarde van je bus. Als je leaset heeft de leasemaatschappij het voordeel van die hoge restwaarde, niet jij.”

Actieradius wordt groter

De ontwikkeling van accu’s voor elektrische auto’s staat niet stil. De actieradius wordt steeds groter door nieuwe, verbeterde accu’s. In 2021 was de gemiddelde actieradius 333 kilometer. Ter vergelijking: in 2017 was dit 172 kilometer. Hoe langer je wacht met elektrisch rijden, hoe verder je op een volle accu kunt rijden.