Duurzaam starten als schoonheidsspecialist

Voor startende ondernemer gelden steeds meer duurzaamheidsregels. Denk aan maatregelen voor energiebesparing en regels over wegwerpplastic. Niet alleen de overheid, maar ook steeds meer consumenten verwachten dat je groen onderneemt. Het is slim om daar als schoonheidsspecialist vanaf je start goed op voorbereid te zijn. Daarmee kun je geld, moeite en tijd besparen.

Sparren met een adviseur?

Bel het KVK Adviesteam voor een vrijblijvend gesprek

Bel het adviesteam

Waarom duurzaam starten?

Zodra je voor jezelf begint als schoonheidsspecialist kies je een bedrijfsnaam, een rechtsvorm en schrijf je je in bij KVK. Verdiep je ook in duurzaam ondernemen. De aarde warmt op en dat heeft negatieve gevolgen. Om die zoveel mogelijk te beperken, moet je met steeds meer regels rekening houden. Denk aan de energiebesparingsplicht en het verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes. Bovendien vindt driekwart van de consumenten het belangrijk dat bedrijven bijdragen aan een betere wereld. Een op de zes consumenten blijft zelfs weg bij bedrijven die het milieu of het welzijn van mensen en dieren niet belangrijk lijken te vinden.

Houd vanaf de start van je bedrijf rekening met duurzaamheid. En bereid je voor op toekomstige wetten en regels. Bijvoorbeeld op het moment dat je een pand kiest of apparatuur koopt. Duurzaam starten als schoonheidsspecialist kan op verschillende gebieden:

Geld voor groene plannen

Je bedrijf kan financieel gezond zijn en tegelijkertijd de wereld en maatschappij een beetje beter maken. Wil je als ondernemer concreet aan de slag met verduurzamen? Dan kan je voor je groene plannen gebruik maken van de BMKB-Groen-regeling. Daarmee staat de overheid garant als je geld leent voor het verduurzamen van je bedrijf. Het risico voor je financier is daardoor lager en je krijgt makkelijker een lening.

Kies een duurzaam pand

In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2030 zestig procent minder CO2 wil uitstoten. Daarom komen er steeds meer regels die invloed kunnen hebben voor de keuze van je pand. Zo moeten ondernemers met een groot verbruik alle energiebesparende maatregelen nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Als schoonheidsspecialist heb je op dit moment waarschijnlijk nog niet te maken met deze energiebesparingsplicht. Maar als je nu al kiest voor een duurzaam pand bespaar je op je energiekosten en ben je voorbereid op de toekomst. 

Let bij het zoeken naar een pand op het energielabel. Een laag energielabel betekent een zuinig gebouw. Kies je een pand met een hoog energielabel, dan kun je zelf verduurzamen voordat je je zaak opent. Investeer bijvoorbeeld in een warmtepomp en isolatie. Je energiekosten zijn tot wel dertig procent lager als je je salon goed isoleert. Voor het verduurzamen van je pand kun je subsidies aanvragen.

Wetchecker energiebesparing

Met de Wetchecker energiebesparing check je welke wettelijke verplichtingen er allemaal gelden voor je bedrijf of pand op het gebied van energie besparen en CO2-uitstoot verminderen.

Vraag energieadvies

Wat energiebesparende mogelijkheden kosten en opbrengen kan een energieadviseur voor je uitzoeken. Diegene maakt een adviesrapport voor je en ondersteunt bij de uitvoering van dat advies. 

Energie besparen in je pand

Je apparatuur is een mogelijke energieslurper weet Périne Heerooms, eigenaresse van een schoonheidssalon in Mijdrecht. De ondernemer verving de condensdroger voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++. En ledlampen maakten plaats voor gloeilampen. Met een aparte schakelaar op een tussenblok vermindert ze het elektriciteitsverbruik nog eens extra. “Als we aan het einde van de dag afsluiten is met een klik de stroom van alle apparatuur af. En staat er zelfs niks meer op stand-by.” Het resultaat ziet ze gelijk terug in een lagere energierekening.

Heerooms kijkt zowel naar grote investeringen zoals zonnepanelen, als naar de kleinste stappen. “We koken een keer per dag water voor thee, en gieten dat in een thermoskan. Daarnaast scheiden we de was op hoge en lage temperatuur. Op die manier heb ik slechts een enkele was op hogere temperatuur. Het zijn kleine dingen die meetellen in het grote plaatje.”

Verduurzamen als huurder

Huur je een werkplek? Ga in gesprek met je verhuurder en bespreek samen wat er mogelijk is om het pand te verduurzamen. Open het gesprek door bijvoorbeeld deze modelbrief van InRetail naar de verhuurder te sturen. Neem de afspraken die jullie maken op in de huurovereenkomst.

Je bedrijf aan huis

Ook als je vanuit huis werkt, kun je verduurzamen. Wek bijvoorbeeld je energie op met zonnepanelen. Als je als ondernemer tien procent of meer van de opgewekte energie zakelijk gebruikt, kun je zonnepanelen zakelijk kopen. Zo mag je gebruik maken van aftrekregelingen, zoals de KIA of EIA. Sommige regelingen kun je met elkaar combineren voor extra voordeel. Je accountant of een energieadviseur kan je hierbij helpen.

Afval scheiden en recyclen

Bedrijfsafval moet je altijd scheiden. Denk daarbij aan papier en karton van dozen en verpakkingen. Maar ook folies, naalden, glazen verpakkingen en textiel moet je apart verzamelen. Bekijk de afvalwijzer voor bedrijven en ontdek welk afval je op welke manier moet scheiden.

Duurzaam vervoer

Ga je als schoonheidsspecialist veel kilometers maken? Bijvoorbeeld omdat je bij mensen thuis aan de slag gaat? Het kan slim zijn om direct voor elektrisch vervoer te kiezen. Vanaf 2025 worden de regels voor milieuzones strenger. Je personen- of bestelauto moet dan minimaal emissieklasse vier of vijf hebben. Anders mag je de milieuzones die veel steden hebben niet in. Controleer daarom of je nu en straks met je auto de stad in mag.

Vanaf 2030 mogen er in Nederland geen nieuwe brandstofauto’s meer worden verkocht. De overheid wil ondernemers aanmoedigen elektrisch te rijden. Daarom kun je verschillende subsidies gebruiken om voordeliger een elektrische auto te kopen.

Duurzame inkoop en verkoop

De schoonheidsbranche kent al veel beautyproducten die biologisch afbreekbaar zijn. Ze laten bijvoorbeeld geen schadelijke materialen zoals microplastics in het milieu achter. Sinds 17 oktober 2023 geldt er een verbod op microplastics. Zo mag je bijvoorbeeld geen scrubcrème met microbeads meer verkopen. Ook komen er steeds meer producten zonder verpakking op de markt. Kies daarnaast als het kan voor navulbare producten. Ook voor de producten die je verkoopt aan je klanten.

Heerooms let bij de inkoop extra op de verpakking. “Als ik iets van glaswerk verkoop, probeer ik gerecycled glas te verkopen. En ik koop spullen in die direct of indirect bijdragen aan een betere wereld. Ik kies bij voorkeur producten met een mvo-keurmerk.”