Zo krijg je grip op je omzetverlies, 7 tips
- Gé Sletterink
- Bijgewerkt 24 oktober 2023
- 2 min
- Zwaar weer
- Geldzaken
Veel ondernemers hebben geldzorgen. Dat geldt misschien ook voor jou. Klanten blijven weg en rekeningen stapelen zich op. Je wil dolgraag terug naar je bruisende bedrijf van voor de problemen. Schulden dreigen als je nu geen stappen onderneemt. Het is tijd voor actie. Wat kun je doen als je je financiële problemen wilt oplossen?
Verken je toekomst
Met de Zwaar weer routewijzer weet je waar je staat met je bedrijf
Wanneer je op tijd grip krijgt op de situatie, kun je het verlies wegwerken en weer winst maken. Zo wordt je bedrijf weer de oude en kun je doen wat je het liefste doet: ondernemen.
1. Bepaal de stand van zaken
Bekijk de bedrijfssituatie van nu. Gebruik hiervoor de KVK Zwaar weer routewijzer. Met de routewijzer ontdek je of er voor je bedrijf nog kansen liggen voor financieel herstel. Geef antwoord op de vragen en gebruik het stappenplan dat bij je bedrijf past.
De laat zien hoe je bedrijf er financieel voor staat. En geeft een voorspelling voor de komende twaalf maanden. Wil je meer inzicht in je financiën? Bekijk dan de video 'Financieel inzicht vergroten' en gebruik de zes tips.
2. Erken je geldzorgen
Je slaapt slecht, je blijft tobben over hoe het nu verder moet. Financieel herstel begint vaak bij erkennen van het probleem. Zijn je geldzorgen reëel? Dan is het tijd voor actie. Pak de geldzorgen aan en doe dit op tijd. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de bank het krediet opeist.
3. Denk in mogelijkheden
Blijf vooruit kijken. Dat helpt. Zelf of samen met een externe adviseur. Onderzoek bijvoorbeeld de marktkansen van je product of dienst. Of ga je voor een nieuw verdienmodel? De marktomstandigheden veranderen tenslotte steeds.
Onderzoek of herfinanciering van bestaande kredieten mogelijk is. Dit betekent dat je bestaande kredieten opnieuw afsluit tegen betere voorwaarden. En bekijk of je alternatieve financiering kunt inzetten. Denk ook aan regelingen zoals het Besluit bijstandverlening (Bbz). Via Bbz kun je inkomensondersteuning krijgen of een lening.
4. Pak schulden aan
Schulden verdwijnen niet zomaar. Bedenk dat er altijd een oplossing is. Het Stappenplan schulden helpt je bij het vinden van een oplossing voor je schulden. Laat je adviseren door je financieel adviseur of accountant.
Via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kun je schulden reorganiseren. Ondertussen kan je bedrijf doorgaan. Of je stopt met je bedrijf als je via de WHOA een akkoord hebt bereikt.
Bij de vrijwillige betalingsregeling (het minnelijk traject) kan je bedrijf in principe ook blijven bestaan. Lukt een minnelijk traject niet? Dan kun je een beroep doen op de Wet schuldsanering natuurlijke personen . Dit is voor ondernemers met een eenmanszaak, vof, cv of maatschap (natuurlijke personen) meestal een betere optie dan een faillissement.
5. Vraag uitstel van betaling aan
Tijd geeft je ademruimte. Kun je na het doen van je belastingaangifte je belasting niet betalen? Onderzoek of je kunt krijgen of een betalingsregeling kunt afspreken. Doe altijd op tijd je belastingaangifte. Je voorkomt zo een hoge geschatte aanslag en een boete. Als je het loon van je medewerkers niet meer kunt betalen, meld je de bij het UWV.
6. Bepaal de levensvatbaarheid van je bedrijf
Stapelen de moeilijkheden zich op? Onderzoek dan de levensvatbaarheid van je bedrijf. Kiezen voor stoppen met ondernemen is niet gemakkelijk. Onderzoek deze optie wel als de vooruitzichten voor je bedrijf slecht blijven. Als je bedrijf niet meer levensvatbaar is, wil je financiële schade zoveel mogelijk beperken.
Levensvatbaarheid van je bedrijf bepalen
7. Vraag op tijd om hulp bij schulden
Financiële problemen kunnen beter niet te lang duren. Als je schulden blijven oplopen, is terugbetalen steeds lastiger. Blijf daarom niet met je geldzorgen rondlopen en zoek op tijd hulp bij je financiële problemen. De adviseurs van het KVK Adviesteam adviseren je over de beste oplossing voor je bedrijf. De adviseurs helpen je met een stappenplan waarmee je uit de financiële problemen kunt komen.