Voorkom een naheffingsaanslag omzetbelasting
- Jelle van der Walle
- How to
- Bijgewerkt 15 april 2024
- 2 min
- Starten
Een naheffingsaanslag omzetbelasting is een belastingaanslag met een geschat btw-bedrag. Elk kwartaal krijgen veel ondernemers zo'n aanslag én een boete omdat ze geen btw-aangifte hebben gedaan. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je een naheffingsaanslag krijgt.
KVK Startersdag
Kom naar de KVK Startersdag in Rotterdam Ahoy en vind alle info voor de start van je bedrijf.
Naheffingsaanslag voorkomen
Je krijgt een naheffingsaanslag als je geen of te laat doet. De Belastingdienst maakt dan een schatting van wat je moet afdragen. Heb je wel aangifte gedaan, maar niet, te weinig of te laat btw ? Ook dan krijg je een naheffing. Een naheffingsaanslag kun je voorkomen door op tijd aang ifte omzetbelasting te doen, ook als je nog geen omzet hebt. En door op tijd je btw te betalen, als je deze aangegeven hebt.
Naheffingsaanslag én een boete
Krijg je een naheffingsaanslag, dan krijg je ook een boete. Voor het niet of te laat doen van aangifte (aangifteverzuim) is de boete 68 euro. Heb je wel aangifte gedaan, maar heb je niet, te weinig of te laat betaald (betalingsverzuim)? Dan is de boete minimaal vijftig en maximaal 5.514 euro.
Moet ik aangifte doen?
Soms denken ondernemers dat ze geen aangifte omzetbelasting hoeven te doen. Maar let op, je moet ook aangifte doen als je:
- Geen btw in rekening hebt gebracht. In dit geval moet je een nihilaangifte of nulaangifte doen.
- Gestopt bent met je bedrijf. Het kan even duren voordat de Belastingdienst je heeft uitgeschreven als ondernemer. Krijg je na het stoppen van je bedrijf nog bericht dat je aangifte moet doen? Dan is dat een verplichting. Als je geen btw meer in rekening hebt gebracht doe je een nihilaangifte.
- Nog geen omzet hebt gedraaid. Zodra je bent gestart met je bedrijf ben je belastingplichtig. Je moet dan (meestal) elk kwartaal aangifte doen. Je krijgt van de Belastingdienst bericht over je eerste aangifte omzetbelasting.
- Wel btw betaald en in rekening hebt gebracht, maar geen bericht van de Belastingdienst hebt gekregen. Bel in dit geval de .
- Je gebruik wil maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Omdat je de KOR pas kunt aanvragen als je een omzetbelastingnummer hebt, zit er altijd een tijdje tussen de start van je bedrijf en de ingangsdatum van de KOR. Tot je een bevestiging hebt gekregen van je deelname aan de KOR, moet je aangifte omzetbelasting doen.
Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van . Hoef je geen btw te heffen op de goederen en diensten die je verkoopt? Controleer toch altijd of er een aangifte omzetbelasting voor je klaarstaat, want dan ben je verplicht om aangifte te doen.
Let op: je moet de btw zelf overmaken naar het rekeningnummer van de Belastingdienst.
Deadlines aangifte omzetbelasting
De meeste ondernemers moeten per kwartaal aangifte doen. De deadlines daarvoor zijn:
- 30 april voor het eerste kwartaal
- 31 juli voor het tweede kwartaal
- 31 oktober voor het derde kwartaal
- 31 januari voor het vierde kwartaal
Let op: als je bedrijf een andere rechtsvorm heeft dan eenmanszaak moet je met eHerkenning inloggen bij de Belastingdienst. Vraag op tijd aan, want zonder kun je geen aangifte doen.
Net te laat
Kom je er net te laat achter dat je nog geen btw-aangifte hebt gedaan? Dan heb je tot zeven kalenderdagen na de deadline om alsnog aangifte te doen. Zo voorkom je een boete.
Wat als je een naheffingsaanslag krijgt?
Heb je een naheffingsaanslag gekregen? Dan is het goed om te weten dat de schatting van de Belastingdienst op de naheffingsaanslag vaak veel hoger is dan het bedrag dat je eigenlijk zou moeten betalen.
Als je na de naheffingsaanslag alsnog aangifte doet, hoef je meestal niet het hele bedrag te betalen. De Belastingdienst kan dan het geschatte bedrag aanpassen naar het bedrag uit je aangifte. De boete die je hebt gekregen omdat je geen aangifte hebt gedaan (aangifteverzuim), moet je wel alsnog betalen.
In deze check van de lees je wat je, afhankelijk van je situatie, nog meer kunt of moet doen als je een naheffingsaanslag hebt gekregen.
Kun je bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag omzetbelasting?
Ja, dat kan. Denk je dat je onterecht een naheffingsaanslag omzetbelasting hebt gekregen? Check dan met de Naheffingsaanslag btw check van de of dat klopt. In extreme gevallen, als je in het ziekenhuis ligt bijvoorbeeld, kun je bezwaar maken. Dat doe je met het formulier ‘Bezwaar omzetbelasting’ via Mijn Belastingdienst Zakelijk.