Een leverancier vinden bij de start van je eigen bedrijf

Begin je een bedrijf en wil je producten inkopen of laten maken? Dan moet je op zoek naar een leverancier. In vier stappen kom je erachter hoe je een betrouwbare leverancier vindt, hoe je zorgt dat die je serieus neemt en hoe je goede afspraken maakt.

KVK Start Event online: aan de slag

Net gestart met jouw onderneming? Alle informatie op een rij.

Meld je gratis aan
  1. Vind een leverancier die bij je past
  2. Zorg dat leveranciers je serieus nemen
  3. Zoek uit of de leverancier betrouwbaar is
  4. Maak afspraken en zet ze op papier

1. Vind een leverancier die bij je past

De zoektocht naar een leverancier is vaak een combinatie van onderzoek doen en veel mensen spreken. Bedenk hierbij naar wat voor leverancier je precies op zoek bent: een groothandel waar je spullen voor je bedrijf inkoopt? Of een fabrikant? Want ontwikkel je zelf een product, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een fabriek die het voor je kan maken. 

Je kunt online rondkijken, bijvoorbeeld op marktplaatsen en platformen voor bedrijven (b2b). Of websites als Europages en Kompass. Zo krijg je een beeld van welke bedrijven voor jou interessant zijn. En praat met zoveel mogelijk mensen over je plannen. Het liefst met ondernemers uit hetzelfde vakgebied. Zo kom je er bijvoorbeeld achter wat belangrijke beurzen zijn. Daar laten bedrijven hun producten zien. Misschien kun je een keer mee naar zo’n beurs. Je komt dan gemakkelijker in gesprek met de juiste mensen.

Lukt het niet een leverancier dichtbij huis te vinden? Dan kun je ook buiten de landsgrenzen kijken.

2. Zorg dat leveranciers je serieus nemen

Leveranciers zitten vaak niet te wachten op ondernemers die net gestart zijn, want het succes van het bedrijf moet nog blijken. Zorg daarom dat de leverancier vertrouwen in je krijgt. Dat doe je bijvoorbeeld met een meerjarenplan: je beschrijft voor bijvoorbeeld de komende drie jaar hoe je wilt groeien met je bedrijf. Verdiep je in de leverancier en stel kritische vragen. Zo laat je zien dat je moeite genomen hebt je voor te bereiden en dat je serieus bent en weet waarover je praat. 

Krijg je ondersteuning van een financier? Vertel dit, want het vertrouwen van jouw financier geeft de leverancier ook vertrouwen. Zorg dat je alles weet van het product en de laatste ontwikkelingen in de markt. 

Soms willen leveranciers dat je meerdere bestellingen tegelijk doet. Of dat je een grotere bestelling doet dan je van plan was. Geef duidelijk je grenzen aan, vaak kun je dan wel een enkele of kleinere bestelling plaatsen. 

Leverancier vinden

3. Zoek uit of de leverancier betrouwbaar is 

Een leverancier die zijn afspraken niet nakomt kan je flink in de problemen brengen. Je ontvangt de producten bijvoorbeeld te laat of krijgt de verkeerde producten toegestuurd. Of erger, je blijkt zaken te doen met een leverancier die geldproblemen heeft. Bij een faillissement kun je je aanbetaling of spullen kwijtraken. Controleer daarom altijd de leverancier voordat je de eerste bestelling doet. Dan is de kans dat alles goed gaat groter. 

Vertrouw niet alleen op wat je online ziet. De reviews en website zien er misschien goed uit, maar bezoek het bedrijf ook. Zo kun je met eigen ogen zien of wat de leverancier vertelt klopt. Vraag ook de jaarcijfers bij het bedrijf op en check de KVK-inschrijving. Vraag de leverancier naar gegevens van klanten en relaties, neem contact op en vraag naar hun ervaringen. En zoek uit of de leverancier is aangesloten bij een brancheorganisatie. 

Vraag een proefmodel of sample van het product op. Zo kun je de kwaliteit controleren voordat je bestelt.

4. Maak afspraken en zet ze op papier 

Tenslotte leg je de afspraken met de leverancier vast in een contract. Zet de afspraken heel precies op papier. Doe je zaken met een fabrikant? Voeg dan technische beschrijvingen, stuklijsten (overzicht van alle onderdelen van het product), tekeningen en 3D-modellen toe aan het contract.

Zet ook in het contract wat de leverancier moet doen als deze de producten te laat levert of producten levert van slechte kwaliteit. Laat het contract voor ondertekening checken door een jurist of laat een ervaren ondernemer meelezen.

Onderhandelen 

De leverancier wil waarschijnlijk dat je een deel van het bedrag vooruitbetaalt. Durf te onderhandelen over het bedrag. Onderhandel ook over de levertijd en maak afspraken over staffelkorting: hoe meer je bestelt, hoe hoger de korting.

Vraag een offerte op bij meerdere bedrijven. Zo kom je erachter of de prijs die de leverancier vraagt redelijk is. Valt de prijs hoger uit? Dan heb je een goede reden om te onderhandelen. 
Â